Proeftuinen voor onrendabelen

Goed, dus u dacht nog steeds dat u niet op een boerderij woont waar mensen gehouden worden als vee? Maak kennis met Marco Florijn, al jaren een PvdA-talent in de dop. Hij is van Leeuwarden naar Rotterdam gepromoveerd omdat zijn voorganger weigerde de voorgestelde bezuinigingen op sociale zaken door te voeren. Marco wil dat maar wat graag, alleen faalt hij er jammerlijk in. Zijn plannetje was namelijk onrendabel mensvee tewerkstellen in kassen. Dat is mislukt en dat heeft volgens de woordvoerder van de vakantievierende Florijn vooral te maken met de relatief lage arbeidsethos bij de werklozen en veel minder met de ongelukkige timing. (lees: Florijn bedacht het pas toen alle contracten voor het komende seizoen al rond waren.)

Florijn zelf laat via twitter weten z’n eigen falen maar komkommernieuws te vinden. In plaats van dat hij bedenkt om het vee op tijd naar de boer te sturen, wil hij nu dat werklozen komen opdraven in een oefenkas. Een van belastinggeld gefinancierde proeftuin, een mal voor de consumens. “Mensen kunnen dan werkritme en ervaring opdoen voor we ze bij een werkgever plaatsen.”

Dat had ook zoveel anders gekund. In plaats van de pooier van werklozen te spelen zou Florijn ook kunnen kiezen om mensen echt weerbaar te maken. Hij zou bijvoorbeeld het geld dat gespendeerd wordt om werkgevers te paaien (loondispensatie = loonkostensubsidie) ook in kunnen zetten om lokaal landbouw op te zetten en zo iedereen te helpen letterlijk hun eigen vruchten te plukken. Wie weet kun je zelfs de voedselbank van gezond spul voorzien. Het is maar een ideetje. Deze beroepswerkloze is in ieder geval bezig haar eigen boerin te worden. Dat vind ik een betere dagbesteding dan meehelpen in de milieuvervuilende glastuinbouw. Maar ja, het is er wel eentje waar het corporatisme geen of weinig winst aan zal beleven. Daarom zal het wel niet snel populair worden onder politici.

Tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Proeftuinen voor onrendabelen

  1. Tom Kamstra says:

    Het enige waar Marco Florijn geïnteresseerd in is, is Marco Florijn zelf. Hij maakt deel uit van het New Labour-gedeelte van de PvdA. Bizar dat hij door Hans Spekman is gevraagd mee te schrijven aan het PvdA-verkiezingsprogramma. Dat belooft niets goeds voor de PvdA. Nog steeds niet. Florijn zal ergens in het bedrijfsleven eindigen, of in een Raad van Bestuur of zo.

  2. Pyt van der Galiën says:

    Marco Florijn is inderdaad uitsluitend geïnteresseerd in Marco Florijn en voor de rest niks. Een incompetente, narcistische clown. De PvdA zit vol met die types. Arrogante, betweterige en inhoudsloze regenten. Wanneer de PvdA gehalveerd wordt, geef ik een feestje.

Geef een reactie