Het cannabisbeleid in Nederland: geregeerd door idioten

wietsterIdioten ja. Mijn aanvankelijke woordkeuze was nog net wat minder vleiend maar ik heb besloten deze keer eens niet zwaar gestoorde psychiatrische patiënten te beledigen door ze met politici te vergelijken. Is niet lief. En waar psychiatrische patiënten over het algemeen te maken hebben met een kwaal waar ze nou niet echt om zitten te springen is het bij politici een heel ander verhaal; die kiezen er tenslotte helemaal zelf voor om de meest krankzinnige hersenspinsels tot leidraad van hun intens miserabele bestaan te bombarderen.

“Beleid”
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: eigenlijk is er helemaal geen sprake van een cannabisbeleid in Nederland. Eerder van een cannabiswanbeleid. Dat is op zich niet zo heel erg schokkend aangezien alles dat door volksvertegenwoordigers aangeraakt wordt steevast op magische wijze in een meurende hoop stront verandert, maar in dit geval gaat het nog nét wat verder. Er wordt namelijk opzettelijk en geheel doelbewust voor de implementatie van een volkomen tegenstrijdig beleid gekozen. Mocht dat tenenkrommend feit u op de een of andere manier toch ontgaan zijn, dan volgt hier een samenvatting.

In Nederland hebben we coffeeshops. Dat mag van onze opzichters. Staan we zelfs bekend om over de gehele wereld. Werkt in principe ook al jaren uitstekend, ware het niet dat er helaas wat problemen bij komen kijken. Dat zit namelijk zo: coffeeshops mogen cannabis verkopen aan mensen die het goedje vervolgens op een of andere manier tot zich mogen nemen. Vinden de Haagse weldoeners prima. Maar dan komt het: cannabis mag niet op grotere schaal verbouwd worden. Met een geschatte miljoen blowers in Nederland kan ieder mens met enkele werkende hersencellen verzinnen dat dat volstrekt onhaalbaar is.

Thuiskweek
Zo niet in Den Haag waar onze filosofische grootmeesters huizen. Den Haag heeft het kweken van cannabis nagenoeg geheel verboden. Er wordt natuurlijk de illusie opgehouden dat mensen “vijf plantjes voor eigen gebruik” mogen houden maar wie daar wat dieper induikt komt er al snel achter dat je zelfs met die vijf plantjes binnen no-time tot crimineel verheven bent. Iets te professioneel ogende setup? Drugscrimineel. Inleveren die handel en met een beetje pech een flinke boete. En dan heb ik het echt niet over een professionele kwekerij. Eén lamp en je kunt – ligt er een beetje aan hoe het humeur van de bromsnor die u treft op dat moment is – al de pineut zijn. Kortom, voor jezelf wat kweken volgens de regeltjes die Den Haag verzonnen heeft, is zo goed als ondoenlijk. Het feit dat growshops tegenwoordig ook hard aangepakt worden spreekt wat dat betreft wederom boekdelen: onze hoeders claimen dat ze daarmee “de grote jongens” aanpakken terwijl elke Jan Lul kan verzinnen dat de grote jongens hun spullen helemaal niet bij een of andere growshop inslaan. Die weten wel beter.

Daar komt natuurlijk ook nog eens bij dat lang niet iedereen zelf wil kweken. Moet je de tijd voor kunnen vrijmaken, moet je ruimte voor hebben en wat waarschijnlijk het allerbelangrijkste is: je moet het leuk vinden. Ik kan u garanderen dat lang niet iedereen het kweekproces enerverend genoeg vindt om – met de bijkomende juridische dreiging die ik zojuist omschreef – zelf es lekker te gaan tuinieren. Net zoals er waarschijnlijk verdomd weinig mensen zijn die zelf hun alcoholische versnapering in hun schuurtje willen gaan staan brouwen.

Het bizarre dilemma
En daar hebben we dus die coffeeshops voor. Ideaal. Ware het niet dat coffeeshops theoretisch op geen enkele manier aan hun product kunnen komen: het plantje mag niet op grotere schaal verbouwd worden en mensen die het wel verbouwen, mogen het alleen voor eigen gebruik verbouwen. Kortom: hoe moeten die coffeeshops dan precies aan hun goederen komen? Een kind ziet de bui natuurlijk al hangen: die kunnen helemaal niet op een “legale” manier aan hun cannabis komen. Dat moet via mensen die het wanbeleid in Nederland durven te tarten en alsnog op grotere schaal cannabis verbouwen. Die eerder beschreven “drugscriminelen” dus.

Er is hier sprake van een dilemma en niet zo’n kleintje ook. Maar er is geen enkele Haagse volksvertegenwoordiger, lokale ambtelijke uitzuiger of politieknokploegcommandant die hier op in wenst te gaan. Oren dicht en heel hard “LALALALALA” roepen. Standaard. Om vervolgens ook nog eens enthousiast zo’n 40% van de politiecapaciteit in “de bestrijding van hennepteelt” te pompen. U vindt dat raar? LALALALALALA. Kop dicht en doorwerken. Jij vieze drugsgebruiker.

Maar het kan altijd gekker
Uiteraard. U bent tenslotte lid van de menselijke diersoort. U heeft hem vorig jaar vast voorbij zien komen: de wietpas. Weer zo’n totale mislukking die van bovenaf ingevoerd werd omdat er waarschijnlijk een ambtenaar met zijn hoofd in zijn eigen reet luid snurkend het maandelijkse salaris bij elkaar aan het slapen was. Het idee was dat het onding ingevoerd zou worden in de grensstreken waar er overlast door drugstoeristen ontstond. Omdat andere landen wat cannabis betreft vaak nog net een tandje of tien achterlijker zijn dan onze clowns van het Binnenhof. Lang leve de mensheid. Maar dat terzijde. Ineens kregen misdadige grootmachten als Ivo O. een lumineus idee: waarom voeren we het ding niet meteen landelijk in? Totaal krankzinnige redenatie want hoeveel buitenlandse toeristen zouden er precies dagelijks in een metropool als – ik pak er maar eentje – Alphen aan den Rijn hun rookwaar komen shoppen? Precies, die zijn op geen hand te tellen. Maar weer steigerde er geen enkele volksvertegenwoordiger of jurist en leek het erop dat deze kansloze uitvinding nationaal ingevoerd zou worden.

Zover kwam het (nog) niet, al zou het mij niet verbazen als we met de invoer van nog zo’n walgelijk verzinsel genaamd “de nationale politie” uiteindelijk alsnog gedwongen worden tot  het volgen van één centraal beleid aangaande cannabis. Maar goed, nu mogen gemeentes wel een blowvergunning invoeren. Moet je met een uittreksel van het GBA je zakje groene bloempjes gaan staan kopen. Want misschien bent u wel een enge buitenlander. Totaal vernederend. En hoe pakt dit beleid dan uiteindelijk uit? Daarvoor wil ik u graag een plaatje laten zien.

Wat cijfertjes
cijfertjesHiernaast vindt u een afbeelding die door een @MariekeHemelrijk vandaag op Twitter gedeeld werd. Het betreft hier een WOB-onderzoek aangaande enkele drugsgerelateerde statistieken voor de regio Limburg-Noord. Klikt u vooral even op de afbeelding voor een grotere versie.

U ziet aantallen incidenten en hoeveel verdachten er aangehouden zijn. Let eens op de verschillen tussen 2010/2011 en 2012, het jaar waarin de wietpas ingevoerd werd. De hoeveelheid incidenten en mensen die aangehouden zijn, schieten omhoog. En wat was ook alweer het initiële doel van die wietpas? Exact: het tegengaan van cannabisgerelateerde overlast. De invoer van het onding doet echter precies het omgekeerde. Wederom: totaal krankzinnig en volstrekt de omgekeerde wereld.

Maar denkt u nu maar niet dat een hoogvlieger als Ivo O. dat wenst te horen. Nee hoor. Die doet een “LALALALALALA”-tje en neemt nog een flinke neut (u weet wel, van die harddrugs) op de door hem zelf geschapen ambtelijke werkverschaffing voor de komende jaren. Netjes gedaan Ivo; kun je de komende tijd nog  meer blijven hameren op het bestrijden van een onschadelijk plantje en de criminele scene die daar door jou toedoen omheen ontstaan is. Kop nog wat dieper in je reet en gaan met die banaan. De Nederlandse Staat als grote aanjager van het criminele drugscircuit. Maar wel blijven bestrijden hoor. Tuut, tuut. Boing Boing.

Et cetera, et cetera. Het is te belachelijk voor woorden maar er verandert helemaal geen fuck aan zolang politici of andere zogenaamde volksvertegenwoordigers op geen enkele manier de werkelijkheid onder ogen wensen te zien. Gewoon je krankzinnige wereldbeeld door blijven rammen zonder ook maar enigszins geconfronteerd te willen worden met de hopeloze consequenties. Ogen dicht, nog wat decibellen harder schreeuwen, een betrokken blik opzetten en… doordouwen die handel. Regio heeft te maken met overlast? Geen enkel probleem. Daar maakt uw overheid graag nog wat meer overlast van. Kost u klauwen vol geld maar dan heeft u ook niets. Westerse beschaving in optima forma.

Zolang dit soort volkomen randdebielen ons land blijven besturen wordt deze ellende natuurlijk alleen maar erger. Maar eerlijk is eerlijk: niet alleen politici treft blaam. U kiest die corporate handpoppen tenslotte telkens weer. U geeft ze op voor mij onverklaarbare wijze de macht in handen om uw leven stelselmatig onaangenamer te maken. Stop daar nou toch es mee. Onze leventjes kunnen zoveel leuker; zonder de inmenging van volkomen hypocriete types die alles op alles zetten om uw kortstondige ervaring op deze aardkloot zo vervelend en tergend mogelijk te maken. U heeft ze niet nodig, zij hebben u nodig.

Wanneer komt dat besef nou eens een keertje aan?

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie