Cookie erbij?

delete cookiesNiet schrikken maar u bevindt zich op een site die in strijd is met de wet. Mocht u reageren op dit blog, dan plaatst wordpress een cookie op uw systeem en daarvoor vragen we geen toestemming terwijl dat tegenwoordig wel verplicht is. Dat komt omdat een bijzondere kongsi van PVV, D66 en PvdA besloten heeft dat u als een klein kind behandeld dient te worden teneinde u te beschermen tegen adverteerders die graag uw surfgedrag in kaart brengen. Om het met Jhim van Bemmel te zeggen: “Internet is niet gratis, dat lijkt wel zo maar dat is niet het geval. De vraag is dus hoe je kunt verdienen aan al die surfende mensen? De meeste online ondernemers hebben daar iets op gevonden. Uw surfgedrag is geld waard.” Het laatste is waar, het eerste niet. Als ik niet stiekem op andermans wifi zit dan betaal ik wel degelijk voor mijn internetverbinding, dat lijkt helemaal niet gratis.

Ik bepaal ook wat mijn verbinding doorgeeft, wie mijn surfgedrag traceert (uitgezonderd de AIVD/NSA dan, die jaag ik eerder op kosten) en welke cookies ik accepteer. Nu de cookiewet een feit is, is dat laatste lastiger geworden omdat bijvoorbeeld de publieke omroep besloten heeft dat ik geen content meer te zien krijg als ik niet akkoord ga met hun cookiebeleid. Daarmee is de wet z’n doel voorbij geschoten. Het is slikken of stikken. Terwijl het gedoogbeleid aangaande cannabis door een alles verstikkende inzet van minimaal 40 procent van de politiecapaciteit langzaam maar zeker de nek om wordt gedraaid, wordt er een heus gedoogbeleid voor cookies opgetuigd. De argeloze eindgebruiker is daar allerminst bij gebaat omdat het gevolg is dat zhij eindeloos ja, ik accepteer bladiebla zit te klikken. Iets dat veel mensen al te makkelijk doen en dat wordt door het cookiegedrocht extra aangemoedigd. Door de cookiewet zou het weleens zo kunnen zijn dat mensen ook ja klikken wanneer een malafide pop-up meldt dat er tig errors zijn gevonden en dat het derhalve ten zeerste wordt aanbevolen om scan now te klikken waarna er een trojan wordt geïnstalleerd.

Het betuttelende “wil je een cookie” mag dan misschien goedbedoeld zijn, het blijft onnodige, overbodige en vooral onnozele wetgeving. Mijn browser is voorzien van adblock plus, ghostery en do not track me. Daarnaast draai ik dagelijks ccleaner. Dat betekent dat cookies die de eerste drie horden overleven niet langer dan 24 uur bestaan. Daarna worden ze automagisch gewist. Daar heb ik geen wetgever bij nodig. Het geld dat in het handhaven van de cookiewet gekieperd wordt had beter besteed kunnen worden door mensen te wijzen op veelal gratis software waarmee je over je eigen privacy waakt. Maar goed, dat vindt de werkelijke baas van onze volksvertegenwoordiging niet prettig. Het internet moet en zal immers het onderspit delven ten faveure van het corporatisme.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie