Vacatureprofielen van bestuurders trekken fout volk; pik dat niet langer

greedVanmorgen mochten we lezen dat de Raad van commissarissen de salarissen van de bestuurders van PostNL geleidelijk wil verhogen tot 475.000 euro met als rechtvaardiging dat de huidige salarissen van 375.000 en 410.000 euro niet marktconform zouden zijn.

De salarisverhoging valt samen met een grote reorganisatie waarbij de afgelopen jaren de postbodes al zijn gedegradeerd tot lonen die qua hoogte meer doen denken aan slavernij en velen hun baan verliezen. Dat er geen enkele relatie blijkt uit het wetenschappelijk onderzoek dat de hoogte van salarissen enig verband heeft met de prestaties van bestuurders mag de pret niet drukken. Het is zelfs nog sterker, er is niet eens aangetoond dat betaalde bestuurders beter presteren dan vrijwilligers.

De volkswoede over deze gelegaliseerde diefstal zal weldra een kookpunt gaan bereiken, maar nergens blijkt uit dat de bestuurderskaste zich hier ook maar iets van aantrekt. Wat bezielt deze mensen toch?

De vacatureprofielen
Een kleine inventarisatie van redenen van de ongebreidelde zelfverrijking leidt al snel naar de basis van het sollicitatieproces; het vacatureprofiel. Competente bestuurders met hart voor de zaak, gevoel voor verhoudingen en verantwoordelijkheidsbesef worden uitgesloten.
Op een paar uitzonderingen her en der nagelaten wordt er standaard een persoon gevraagd met kenmerken als: ambitieus, ondernemend, netwerker en een zware achtergrond in het bedrijfsleven uit de commerciële of financiële hoek.

Het meest frappante is nog dat dit profiel niet enkel wordt gevraagd in het bedrijfsleven, maar ook in de zorg en het onderwijs. Het is zelfs zo dat voor de meest simpele bestuurdersbanen zoals het coördineren van een groepje basisscholen netwerkers uit het bedrijfsleven worden gevraagd en een onderwijsachtergrond ongewenst is.
Voor een raad van toezicht rol in een grote organisatie voor eerstelijns gezondheidszorg vraagt men eveneens een commerciële en marketing oriëntatie waarbij de persoon niet afkomstig mag zijn uit de zorg.
Was het in eerste instantie nog de foutieve aanname dat enkel gladde jongens uit het bedrijfsleven in staat zijn te besturen, nu deze groep zich eenmaal overal aan de top genesteld heeft doet men er alles aan enkel soortgelijken aan te nemen.
Dat heeft vergaande consequenties.

Het totale gebrek een empathie leidt namelijk ook tot beleid dat altijd enkel de lagen onder hen treft; de werknemers, de docenten, de verpleegkundigen, de thuiszorgers, de patiënten, de leerlingen…… Eveneens zijn zij het die de vloer platlopen bij politici als onderdeel van allerlei adviesclubs. Het beleid strekt zich dus uit over het beleid van de centrale overheid met desastreuze gevolgen.

De kans op een bestuurder die genoegen neemt met een salaris onder de 170.000 euro, consciëntieus, met inlevingsvermogen en een gedegen achtergrond in het vakgebied; kortom een competent persoon met een kloppend hart is daarmee gereduceerd tot nul.

Hoe komen we van deze groep af?
Het moge duidelijk zijn dat er geen enkele reden is aan te nemen dat deze groep zich ook maar iets aan zal trekken van hoe wij er als burgers tegenaan kijken; dat past ook niet in hun profiel. Zij menen volledig in hun recht te staan met exorbitante salarissen, al hun vriendjes verdienen dat immers ook. Bestuurders in de zorg bijvoorbeeld zijn gewoon naar de rechter gestapt omdat hun extreem hoge salaris vooral in stand moet blijven.
Alle signalen staan op rood en het is wachten op de eerste bestuurder die gelyncht wordt door een woedende menigte. Dat is best te voorkomen.

Bedenk dat deze koninkjes nergens zijn zonder hun gewillige onderdanen. Gooi de boel plat. Docenten, mobiliseer ouders. Neem vrij en haal je familielid uit de instelling vandaan, er valt immers niks te besturen in een leeg verzorgingshuis. Verpleegkundigen en artsen die als opgejaagd wild hun werk moeten doen, mobiliseer je patiënten. De zorg is van jullie!
De macht is uiteindelijk aan ons, maar dan moeten we die wel pakken en graag op een nette manier!

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie