Cyberwar = cyberpeace

cyberwar‘Is het nog mogelijk om de gevaarlijke militarisering van cyberspace te keren?’ Die retorische vraag stelt internetsocioloog (sic) Albert Benschop in de Volkskrant. Het antwoord daarop luidt nee. Het Westen heeft namelijk de eerste cybersteen gegooid zoals Arjen Kamphuis uiteenzet. Iran, dat geen bedreiging vormt en dat volgens zowel de CIA als de Mossad niet aan een atoombom werkt, werd tegen alle regels en verdragen in toch aangevallen door Amerika en Israël.  Wie de aanstichter van de nieuwe wapenwedloop is mag dus duidelijk zijn. Wij, het “vrije en beschaafde” Westen.

Maar daar denkt de de zelfbenoemde internetsocioloog anders over. Benschop blijkt een warmonger van de bovenste plank. Een ijzervreter van de NAVO maar dan in cyberspace. Hij verkoopt nota bene een boekje waarin de cyberoorlog verklaard wordt. Niks wijst er op dat hij cybervrede wenst tenzij je bereid bent cybervrede te definiëren als een koude oorlog waarbij NAVO-landen de good guys zijn en de rest vanzelfsprekend de bad guys zijn.

media_xl_1580665Volkskrant vult dat alvast in voor de goedgelovige lezer door een stockfoto van een Anonymous-hacker bij het propaganda-geblaat te voegen. Nou zou het best kunnen dat dat sommige van die knakkers met een masker achter de pc zitten maar de slimmeriken zorgen er gewoon voor dat er geen webcam aan hangt of dat de webcam afgeplakt is. Paranoia is a virtue. Een monitor als fotolijst daarentegen is iets wat alleen beeldregisseurs bedenken.

En dat is precies wat media als de Volkskrant doen. Ze verkopen een wereldbeeld, geen waarheid. Van de Irakoorlog tot de wapenwedloop op de internets; u wordt al lezend meegenomen in een dreigingsbeeld dat niet tot nauwelijks bestaat maar waar flink aan valt te verdienen mocht dat angstbeeld bij de goegemeente beklijven. Benschop schrijft met als doel om u de formule “overheid+ICT==fail” te doen vergeten. Wat moet blijven hangen is de laatste zin. “Cybervrede kan alleen bereikt worden wanneer burgers, bedrijven, instellingen, overheden en strijdkrachten zich gezamenlijk inspannen om onze veiligheid op internet te vergroten, zonder onze vrijheden als cyberburgers te laten kortwieken. ”  Alle sussende woorden en kanttekeningen van Benschop ten spijt, is het hem vooral te doen om de oneindige economische groei die de planeet teistert te doen voortwoekeren op het internet. Benschop is geen onafhankelijke internetsocioloog, hij is een door de NAVO ingekapselde apparatsjik. Hij is van de internetpolitie en niet van de internetvrijheid. Hij vreest de vrijheidsbeweging die uit het internet voortkomt en daarom pusht hij een angstagenda. Omdat the powers that be internet liever als een verkoopkanaal zien dan als een instrument om te delen. Albert Benschop is daarmee mijn vijand en ik hoop ook de uwe. Als het Westen werkelijk cybervrede wilde dan had het nooit de doos van Pandora genaamd Stuxnet moeten openen. Het internet is als de internationale wateren, iets waar overheden met hun plakvingers af moeten blijven. Helaas is het tegendeel al lang het geval en is internet onderdeel van de immer oprukkende surveillancestaat. Big Brother is watching you!

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie