PRISM: hoe de Kamer de plank misslaat en wat u ertegen kunt doen

big_brotherVanmorgen hield de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de onthullingen van Edward Snowden. Helaas was dat een nogal deerniswekkende happening. Of onze “volksvertegenwoordigers” nou stommetje spelen of dat ze werkelijk niet weten wat de crux van internet als spionagesleepnet is weet ik niet maar feit is dat de kern van de zaak niet aan de orde kwam. Waar het om zou moeten draaien is dat geheime diensten als de NSA een schaduwregering vormen die er op uit is politici, rechters en andere hoge functionarissen chantabel te maken. Gelooft u mij niet? Luister dan naar deze ex-medewerker van de NSA die uit de doeken doet dat niemand buiten schot blijft. Van de  perssecretaris van het Witte Huis tot het Hooggerechtshof tot toenmalig senator en presidentskandidaat Obama, allemaal werden ze afgeluisterd in de hoop belastende informatie te vergaren teneinde ze loyaal te kunnen houden aan de achterliggende agenda van de geheime dienst in kwestie. Heeft u wat meer tijd luister dan naar dit interview met ex-FBI agent Sibel Edmons die helder uitlegt hoe de chantagepraktijken werken.

Zoals gezegd ging dat totaal aan de Kamer voorbij. De VVD dacht dat het technisch niet mogelijk was om alle dataverkeer af te tappen en op te slaan, de PvdA riep iedereen middels een drogreden uit tot expert (“Als volksvertegenwoordiger ben je expert in het vertegenwoordigen van het volk en dus zijn we allemaal experts.”) en de rest hield zich vrijwel uitsluitend bezig met de vraag of het sleepnet wel met voldoende waarborgen omkleed is. Hint: dat is niet het geval. Ja, er is een rechtbank (de fisa-court) die tap-aanvragen goed moet keuren maar die heeft nog nooit een aanvraag afgewezen. Een waarborg van niks dus. Uw en mijn data worden getapt en tot in lengte van dagen opgeslagen. Het is, zoals Snowden het noemt, turnkey tyranny. En dat is, in de woorden van Rob Wijnberg, geen hype. Vergelijk het met een verhoor: alles wat u zegt kan en zal tegen u gebruikt worden. Met internet als sleepnet hebben geheime diensten uw recht om te zwijgen feitelijk omzeild en wordt u op ieder moment dat u data verstuurt min of meer verhoord. Tel daarbij op dat e-mail standaard zonder “envelop” verzonden wordt en dat u er dus donder op kunt zeggen dat er altijd iemand met u meeleest. Het is dus van belang dat u verstuurde data  zelf van een envelop voorziet oftewel versleuteld.

Voor Firefox is dat simpel, het enige dat u hoeft te doen is https everywhere te installeren waarna het gros van uw browserdata encrypted is. Als er een versleutelde verbinding mogelijk is met de website die u wilt bezoeken dan zal Firefox daar automatisch voor kiezen.

Om uw e-mailverkeer te versleutelen zult u ietsje meer moeite moeten doen. Daartoe neme men Thunderbird, de Enigmail add-on en PGP. Hoe u één en ander installeert leest u hier. Let vooral ook op de disclaimer; mocht een overheid besloten hebben dat u het intensief volgen waard bent dan heeft u pech gehad. PGP staat voor Pretty Good Privacy en niet voor superspionnenproof-privacy. Wees u er ook van bewust dat versleuteld verkeer juist de aandacht trekt. Door gebruik te maken van uw recht op privacy zult u gezien worden als iemand die iets te verbergen heeft. Uw data zal langer bewaard worden en het is onzeker of PGP al gekraakt kan worden of dat daarvoor kwantumcomputers nodig zijn.

Hoewel de door Snowden beschuldigde internetbedrijven in alle toonaarden ontkennen dat ze geheime diensten toegang bieden tot hun servers is het verstandig om gebruik te maken van alternatieven die uw privacy net ietsjes hoger in het vaandel hebben staan. Een niet uitputtend lijstje vindt u hier.

Tot slot nog een informatieve video van James Corbett die dieper ingaat op de surveillancestaat en hoe u zich daartegen kunt wapenen. O, enneh, disclaimer: ik ben geen hacker of encryptie-expert. Ik doe ook maar wat. Aanvullingen en/of verbeteringen zijn derhalve meer dan welkom.

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie