De fatsoenspolitie

574241-le-fameux-maillot-de-bain-de-borat-637x0-3Hoewel het eigelijk te warm is om overijverig te zijn, presteerde een overijverige diender van de pliesie Utrecht het vandaag om via twitter een heksenjacht te ontketenen op een man die helemaal niks strafbaars had gedaan. Een stelletje NSB’ers zag een man in enkel een string bessen plukken en deed daar melding van via 0900-TUIG.

In plaats van te de-escaleren, wat een politietaak is, koos @PolitieVDM voor een ijzingwekkend staaltje function creep. In plaats van dat de klikspanen berispt werden voor het doen van een overbodige melding, werden zij beloond met een oproep op twitter om je vooral te melden als je dacht te weten wie er graag fruit verzamelt in zijn onderbroek.

Iran
Uiteraard mag iedere agent vinden wat ie wil van een kalende man in een string. Zelf vind ik het vooral onhandig omdat bijvoorbeeld bramenstruiken vette stekels hebben maar we zijn Iran niet en hebben hier dus geen fatsoenspolitie.

Wat we helaas wel hebben is een politiestaat en daarom snap ik wel waarom de politie de “bijzondere bessenplukker” graag wil spreken maar dat is dus juist het probleem. Het gaat de politie niks aan waarom iemand doet wat ie doet zolang dat niet strafbaar is. Laat die vent in een reetveter bramen plukken als dat zijn pleziertje is.  Als er al iets valt te onderzoeken dan is dat de vraag waarom de man vertrok toen hij “gesnapt” werd. Dat woord impliceert namelijk nogal wat. Bijvoorbeeld dat hij iets deed wat niet mocht terwijl dat niet het geval was maar ook dat de omstanders op eenzelfde soort manier reageerden als de twitterpliesie van Utrecht. “Bizar”. Als je geridiculiseerd word dan wil je meestal wel wegwezen ja.

Als ik bessenplukman was dan zou ik excuses eisen. Tenminste, als ik al bereid zou zijn om in te gaan op de uitnodiging van een agent die “graag een praatje wil maken” terwijl daar nul komma nul aanleiding toe is.

 

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie