Ivo

IvoOIk heb sinds een tijdje een nieuwe vriend. Ivo, heet ie. Hij is minister van Veiligheid en Justitie en televisiepresentator. En ik vertel u, het is een topvent. Iemand met het hart op de juiste plek. Zo eentje die voor ons allemaal strijdt. Met zo iemand wil ik bevriend zijn. En steunen in zijn gevecht.

Pasgeleden won de topper trouwens nog een prijs bij een of ander festival. Met zo’n onwijs sympathiek filmpje. En dus ben ik begonnen met het versturen van SMS-jes. Om het ijs te breken.

Vierenvijftig SMS-jes per uur, gemiddeld. Variërend van “moet je nou kijken zeg er steekt hier zomaar iemand naast de zebra de straat over” tot aan “Ivo kun je een team sturen er staat hier iemand groen glas in de bruine container te duwen wat nu in godsnaam”.

Mijn bedrevenheid qua interpunctie is op mobiel vlak wat beperkt maar ik neem aan dat Ivo me begrijpt. De boodschap is overduidelijk. Bij het zoeken naar de kommaknop stuitte ik trouwens wel op een handige vondst: de optie om met mijn telefoon foto’s te maken. En te versturen. Aan Ivo.

Ik heb mijn mobiele bundel naar een superduur pakket moeten verhogen maar het is het waard. Ik haal nu meestal rond de zevenenzestig foto’s per uur die volautomatisch direct bij Ivo in zijn mobiele mailbox terecht komen. Met per item een ingeschreeuwde beschrijving van het misdadige feit dat plaatsvindt want die geluidskwaliteit schijnt wel es enorm kut te zijn. Laten we wel wezen lieve mensen, wat is er een hoop misdaad te bespeuren. En potentieel terrorisme, ook. Je wilt het echt niet weten.

Ik fotografeer tegenwoordig dan ook alle verdacht uitziende personen. Twintig keer per verdachte ongeveer, van een paar meter afstand tot op zeg maar de macrostand. Zie je ook meteen dat het terroristen zijn, worden ze onwijs agressief van. Gaan linea recta richting Ivo. Dat wil ie zien. Bewijsmateriaal van terroristisch gedrag. Dus dat krijgt ie van mij, de jofele peer. Zoveel als ik kan vergaren.

Sinds enige tijd zijn er ook de telefoongesprekjes die ik met Ivo voer. Lang zijn ze zeker niet maar zo is Ivo. Direct en to-the-point. Krachtig. Ik vind het dan ook helemaal niet erg als hij slechts luistert terwijl ik live een mogelijke escalatie in het ballenbad bij McDonalds rapporteer. Dat getuigt alleen maar van Ivo’s wens om gedegen en grondig te zijn. Zoiets moet je koesteren.

En ik ga ver voor Ivo. Op mijn nachtelijke patrouilles bel ik hem om de honderdvijfenzeventig meter met een update van de exacte situatie op dat moment. In het Duits want volgens mij houdt Ivo daarvan. En geschreeuwd, want het kan zomaar weer een kutgeluidskwaliteit zijn. Zo garandeer je veiligheid. Zo garandeer je transparantie. Zo maak ik met Ivo de samenleving alsmaar veiliger.

Onze vriendschap wordt steeds hechter. Vorige week ben ik met Ivo wezen wandelen. Aan het strand. Althans, hij ging wandelen en ik heb op een centimeter of dertig achter hem aan gelopen. Waarbij ik in chronologische volgorde de door mij geconstateerde criminele feiten van de afgelopen week nogmaals heb opgesomd. Zingend. In operavorm. Ik denk dat Ivo dat mooi vindt dus dan doe je dat voor zo iemand. Zo’n topvent, die man.

Als de goeie vriend die Ivo is heeft ie me daarna mee naar zijn werk genomen. Kon ie es laten zien wat ie nou precies deed, denk ik. Het kwam er natuurlijk alleen weer niet van. Gedreven workaholic die Ivo is. Altijd maar bezig met onze rechten en vrijheden. Wat een goeie gast joh.

Nadat zijn collega’s mij twee dagen later uit zijn werkkamer lieten gaan heb ik hem dus nog even snel een bedankje gestuurd. Of eigenlijk langs gebracht, met ondersteuning van de lokale fanfare.

Toen Ivo na het vierde nummer in zijn pyjama voor het raam verscheen werd onze vriendschap voor mij bevestigd. Hij imiteerde perfect mijn Duitse rapportagestem en alhoewel ik hem niet kon verstaan werden we door zijn vrienden met feestelijke verlichting en vrolijk kabaal naar huis gebracht. Nadat we eerst nog even twee dagen iets moesten zoeken in Ivo’s werkkamer, schijnbaar.

Op zo iemand kun je bouwen. Daar heeft het land wat aan. Volgende week begin ik met dus met mijn drone beeldopnames van de buren te maken. Op achtmilimeterfilm want dat schijnen terroristen moeilijker te kunnen hacken. Ik beloof de twee verhuisdozen per dag elke avond trouw bij Ivo thuis af te leveren. Je wilt natuurlijk wel zeker van je zaak zijn.

Alles voor de veiligheid.

Zo’n goeie vent, die Ivo.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie