Kutkapitalisme

kapitalisme“Nou nou nou, Chiel, je weet best dat kapitalisme niet per definitie kut hoeft te zijn!” Geen idee hoe vaak ik die uitspraak ondertussen reeds heb mogen aanhoren maar dat het veelvuldig is, dat garandeer ik u. Er schijnt iets moois aan kapitalisme te zijn; iets dat je zou moeten koesteren. Althans, dat poogt de mensenwereld mij nu al mijn gehele leven wijs te maken. Zoals de titel van dit schrijven echter reeds suggereerde: ik kan daar helemaal niks mee. Volgens mij is kapitalisme namelijk iets voor kansloos verloren randdebielwezens. Wat waarschijnlijk de reden is dat de doorsnee mens er zo fan van is.

Libertarisme en anarcho-kapitalisme
Ik ben wel es uitgenodigd door een groep van zogenaamde “libertariërs” die om de zoveel tijd een soort van ledenvergadering belegt. Op dat moment had ik nog niet echt een idee wat het begrip “libertarisme” precies mocht betekenen maar andere mensen om mij heen suggereerden dat het “iets met anarchisme” te maken had. Dat leek me uiterst interessant want zo vaak kom je tenslotte niet met andere individuen in aanraking die dezelfde levensfilosofie hanteren.

Ik heb achteraf gezien geen idee waarom die mensen zeiden dat anarchisme iets met libertarisme te maken heeft. Anarchisme heeft het over vrijheid van individuen, over het kunnen leven zonder gewelddadige overheersing. Libertariërs hebben het voornamelijk over een heel andere vorm van “vrijheid”: de vrijheid om zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen zonder dat er een orgaan als een overheid bij komt kijken die wat van je centen wegrooft. De vrijheid om zo kapitalistisch mogelijk bezig te zijn dus. Die bijeenkomst was daarom ook hilarisch; in plaats van over een vrije mensenwereld te spreken, ging het voornamelijk over ondernemen. Volgens mij is trouwens zo ongeveer elke libertariër zelfstandig ondernemer; ik heb in ieder geval nog nooit een andere ontmoet. Het was werkelijk beschamend.

Ik had de bui al wat eerder kunnen zien hangen want toen ik uitgenodigd werd, kreeg ik direct de vraag “ben je anarcho-kapitalist?” voorgelegd. Ik heb een paar seconden zwijgend aan de andere kant van de telefoon gehangen, want wat dat in godsnaam mocht zijn, ik wist het niet… Anarchisme met kapitalisme? Kunnen die twee begrippen dan sowieso samengaan?

Libertariërs c.q. anarcho-kapitalisten zullen u er fanatiek van proberen te overtuigen dat anarchisme en kapitalisme prima kunnen samenwerken. Als “pure” anarchist heb ik daar echter een heel andere mening over: anarchisme en kapitalisme kunnen nooit samengaan. Kapitalisme leidt onvermijdelijk tot gewelddadige overheersing c.q. onderdrukking. In een utopische wereld zou het heel misschien kunnen werken (al geloof ik daar zelf ook niet in), maar niet in het enorm foute mensencircus waarin wij dagelijks sloven. Mensen en kapitalisme, dat gaat simpelweg niet samen. Dat levert ellende op. En voila. Kijk maar es om u heen. Een en al ellende. Oh ja, wel iets verder kijken dan uw TVee lang is, gaarne.

Winst
Wikipedia omschrijft kapitalisme als “een economisch systeem gebaseerd op investeringen van geld in de verwachting winst te maken” en volgens mij is dat een prima omschrijving. Alhoewel ik zelf al weinig met geld heb, snap ik best dat het een handig algemeen middel kan zijn wanneer het direct ruilen van bepaalde producten niet mogelijk of uiterst onhandig is. Waar ik echter niets mee heb, is het “winst maken”.

“Maar Chiel! Er is toch helemaal niks mis met winst maken!” In theorie wederom vast weer niet, al zie ik niet in wat het nut er nou precies wel van is. Nog nooit heeft iemand mij een goede reden voor het maken van winst kunnen geven. Het is pure hebzucht. Egoïsme. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Er is helemaal niets mis met geen winst maken maar spreekt u die zin vooral eens hardop uit terwijl u zich omringd door brave burgermensen weet. Verbijsterde gezichten gegarandeerd, ik beloof het u. Does not compute.

Kapitalisme zorgt ervoor dat de oneerlijkheden in de mensenwereld alleen nog maar oneerlijker worden. Of anders gezegd: kapitalisme is een natte droom voor rijke mensen, want die worden er nog rijker van. Het is echter een nachtmerrie voor arme mensen; die worden er namelijk nog armer van. Geld dat door rijke mensen verdiend wordt kan bijna onmogelijk nog terecht komen bij arme mensen. Daarom hebben we op dit moment ook een totaal oneerlijke en kotsmisselijkmakende globale samenleving waarin de één in een villa woont en de ander van de honger dood ligt te gaan in één van de (qua grondstoffen) rijkste landen ter wereld.

Er is meer dan genoeg voor alle mensen op deze wereld; toch leiden miljarden een miserabel bestaan. Dat, beste mensen, is ons kansloos kapitalisme in optima forma. De wens om zoveel mogelijk winst te maken, betekent dat alles daar onder mag lijden. Het betreft tenslotte toch slechts landen die ver van het vertrouwde Vernederland liggen, dus die stervende derdewereldbewoners, daar heb je amper mee te maken. Zie je niet. Boeien. Hadden ze daar ook maar niet geboren moeten worden, stelletje aanstellers.

Die laatste zin heb ik trouwens ook al veelvuldig mogen horen… Zeer tergend. Net alsof degenen die zo’n uitspraak doen ervoor gekozen hebben om in Vernederland, land der koloniale genocides en rooftochten, geboren te worden. Het argument werkt echt twee kanten op, maar dat zult u een beschaafde Westerling nooit horen toegeven. Bewoners van derdewereldlanden moeten niet zo zeiken. En doorwerken. Anders kunnen wij onze goedkope spulletjes niet verkrijgen.

Dat die derdewereldlanden derdewereld geworden zijn door eeuwenlange kapitalistische mishandeling vanuit het fantastische Westen, dat vergeet de doorsnee polderzombie liever.  Is zo negatief. Hebben we toch ook al “sorry” voor gezegd? Gewoon keihard afgeven op door ons stervende mensen dus. Ontwikkelingshulp als compensatie voor eeuwen van verrichtte schade en uitmoorden van voltallige bevolkingen? Flikker es effe heel snel op! Da’s ons geld! Afblijven! Vieze parasieten, wat denken ze wel! Ga es dood!

Et cetera, et cetera. De kapitalistische Westerling is totaal het pad bijster en ontbreekt het aan elk historisch inzicht. Het draait allemaal om egoïsme, graaien, profiteren en parasiteren. Zoals het een goed kapitalist betaamt. Valt er ergens winst te behalen, dan doe je dat. Of dat het uitroeien van flora, fauna of zelfs medemensen tot gevolg heeft, dat geeft niet. Die winst, daar gaat het om. Het allerbelangrijkste aspect binnen onze moderne “samenleving”. Zie de troosteloze narrenverzameling in Den Haag om mijn punt verder te verduidelijken. Op een enkeling na zijn het allemaal de grootste fans van kapitalisme.

Rente
Dan is er nog zoiets als “rente”. Stomste zet ooit, tenzij je vanuit het perspectief van een schatrijke enkeling kijkt. Het is niet voor niets dat er bepaalde culturen zijn waarin rente als iets totaal onwenselijks beschouwd wordt. Het is namelijk onwenselijk. Tenzij je natuurlijk op zoek bent naar een volkomen oneerlijke kutwereld. En dat zijn we. Elke dag weer.

Stel je voor: je bent rijk. Dan kun je geld op een rekening stallen zodat je er rente over vangt. Stel: je bent arm. Dan moet je waarschijnlijk geld lenen, waarover je rente dient te betalen. Ik hoop dat u het verband ziet: rente is niet iets waar de wereld als geheel beter van wordt. Het maakt de armen simpelweg nog armer en de rijken nog rijker. Business as usual. Niks eerlijke verdeling; niks sociaal handelen. Hebben, hebben, hebben. Daar gaat het om. En dus zal het vernederende fenomeen rente vast nog blijven bestaan tot op het moment waarop onze mensenafgang zichzelf uitgeroeid heeft.

Kut
Kapitalisme betekent (loon)slavernij. Kapitalisme betekent nog meer arme mensen die nog armer worden. Kapitalisme betekent hongersnood. Kapitalisme betekent oeverloos oorlogen voeren om op die manier grondstoffen en wederopbouwaanbestedingen veilig te stellen. Kapitalisme betekent het alsmaar in stand houden van globale oneerlijkheid. Van kapitalisme wordt uiteindelijk slechts een minuscuul deel van de mensheid echt beter, terwijl de rest er alleen maar verder op achteruit gaat. Of er door doodgaat.

Kortom, kapitalisme is kut. Punt. Blijft u dus fijn als enige diersoort op Aarde betalen voor uw bestaan op deze prachtige, maar door ons helaas stervende planeet. Het kan tenslotte altijd nog slechter.

 

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie