“Ons Europa”

Automation_of_foundry_with_robotGroenLinks heeft vandaag het conceptprogramma voor de Europese verkiezingen gepresenteerd. Het heet “Ons Europa” en het is ontzettend ambitieus maar tegelijkertijd is het het allemaal net niet. De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen om er meteen maar een dooddoener tegenaan te gooien. Als voormalige blije hippie met zin in de toekomst ben ik zo brutaal om er een blogje over te bakken.

“Ons Europa” telt maar liefst 66 pagina’s en hoewel het hier en daar verzandt in een alfabetsoep als “voor ACS-landen die geen EPA willen sluiten en voor andere economisch kwetsbare ontwikkelingslanden stelt de EU een verbeterd Algemeen Preferentieel Stelsel Plus op” is het behoorlijk leesbaar als je bereid bent om er een middag voor uit te trekken. Wat ik dus gedaan heb. Alleen ben ik niet het gemiddelde stomvee. Ik ben een irritante dossiervreter met een onaflatende aandrang om het nodeloos complexe systeem te doorgronden en uit te schakelen. GroenLinks is dat niet.

Hoewel GroenLinks lijkt te beseffen dat de EU een oligopolie is waarin multinationals zich gedragen als insecten die alles en iedereen leegzuigen wordt er nergens een vliegenmepper gehanteerd. Parasieten worden in het programma niet bestreden. Ze worden in de watten gelegd. Zo wil GroenLinks met publiek geld gefinancierde kennis vrijkopen van betaalmuren. Dat is een halfslachtig standpunt. Sterker nog, het is een standpunt dat patenttrollen legitimeert. Het extra onderzoeksgeld dat GroenLinks bepleit vormt in de praktijk een extra investering in private winsten, niet in publiek toegankelijke kennis. De samenwerking met multinationals zonder deugdelijke voorwaarden vooraf leidt enkel tot hogere kosten voor het verwerven van “intellectueel eigendom”. Het is te belachelijk voor woorden dat een idee privaat eigendom kan zijn en toch stemt GroenLinks er mee in.

Helaas is het exemplarisch voor het gehele programma. De Europese crisis wordt los gezien door het – willens en wetens –   gecreëerde bommentapijt onder de euro. Griekenland is dankzij “hulp” van Goldman Sachs op sterven na dood en de EU denkt de boel te redden door Griekenland het financiële equivalent van heroïne te voeren.

GroenLinks verandert daar niks aan. GroenLinks wil meer internationale afhankelijkheid en minder lokale zelfbeschikking (lees: zelfvoorzienendheid). Vernederland moet immers tomaten naar Griekenland exporteren.

Volgens GroenLinks moet alles een tikkeltje democratischer en dat was het dan. Iedereen moet vooral afhankelijk blijven van de 1%. Aan de euro moet niet getwijfeld worden. Parallele munten die een eerlijke, lokale economie kunnen aanjagen komen nicht in Frage. Sterker nog, GroenLinks wil dat de EU het eigendom over open source software claimt. Uit bescherming van de vrijheid uiteraard.

Ik snap er niks van. GroenLinks lijkt te erkennen dat banken een parasitaire rol spelen maar er worden nergens stappen voorgesteld om dat probleem aan te pakken. Nergens wordt gepleit voor schuldvrij geld, overal overheerst het harder werken. En dat is meteen mijn grootste gemis in het programma. De economie wordt langzaam maar zeker geautomatiseerd. Alle reshoring van werkgelegenheid heeft iets te maken met robots. Robots die niet roken, geen pauze hoeven en die nooit staken.

Daar investeert de 1% in, daarom is de recordwerkloosheid een blijvertje en daarover rept het conceptprogramma van GroenLinks met geen woord.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie