De werkervaringsmaffia

werkervaringDe plaats is Dordrecht. Zijn naam is Henk de Vries Hij werkte tot aan het ongeluk op een schip, in 1982. Een zwaar ongeluk. We zijn blij dat hij er nog is want dat had weinig gescheeld. Henk de Vries moet de WAO in en in zes jaar tijd halveert zijn inkomen zo’n beetje. En hij wordt gek thuis. Hij wil iets doen. Een man moet een bijdrage aan de maatschappij leveren. Zijn eer staat op het spel, weetjewel.

Dan, in 1994, verschijnen de melkertbanen, “werkervaringsplaatsen”. Om ervaring in iets anders te krijgen zeer geschikt voor hem, denkt onze Henk de Vries. Hij gaat er nog wel op achteruit qua inkomen, maar dat vindt hij het ruim waard. Hij kan zich weer nuttig maken, en heeft uitzicht op “echt werk” met de nieuwe vaardigheden die hij op gaat doen. Denkt hij.

En dat lukt. Die werkervaring en het opdoen van nieuwe vaardigheden dan. Hoewel hij veel werkzaamheden verricht die voorheen “echt werk” genoemd werden, lukt het niet om de 14 jaar werkervaring als wijkbeheerder in de melkertbaan in “echt werk” om te zetten. Ja, dat las U goed: ***14 jaar*** werkervaring in werkzaamheden die eerst “echt werk” heetten en die niet omgezet konden worden in “echt werk”.

Nou ja, en toen verdwenen de melkertbanen weer, en ging onze Henk de Vries in de WW-UWV. Dat betekent 70% van het laatst verdiende loon. 760 euro per maand. Maar, hij heeft wel iets overgehouden aan het ongeluk destijds. Daar had hij als wijkbeheerder geen last van, maar een heleboel andere banen kan hij niet meer. Dus treedt de WSV in werking, hij wordt twee keer gekeurd, en “krijgt” zogenaamde “beperkingen”.

En dat betekent dat de gemeente Dordrecht voor werk zorgt, met behoud van uitkering. Dat loopt via Drechtwerk.

En in 2007 en 2008 worden er daar ook mensen weggestuurd. Mensen die trots zijn op hun werk en salaris verdienen. De gemeente subsidieert een paar BV’s die mensen plaatsen die werken met behoud van uitkering. Dat werk verloopt dan weer via Drechtwerk. Ja dus. Hetzelfde werk als voorheen, gedaan door dezelfde mensen. Alleen de mensen die het werk doen krijgen er dus minder geld voor, terwijl de nieuw opgerichte BV’s winst maken.

Onze Henk de Vries werkt onder andere als vorkheftruckchauffeur, maar dan voor 760 euro, zonder CAO, en er wordt geen pensioen voor hem afgedragen. Oh, en hij heeft na aftrek van zijn vaste lasten 45 euro per maand om van te leven. Hij dacht even dat dat dit jaar niet ging lukken, geld overhouden voor eten enzo, want zijn zorgverzekering was duurder geworden. Gelukkig krijgt hij nu huursubsidie, dus hij komt nog net positief uit per maand.

Ik heb hem nog maar niet verteld dat die huursubsidies waarschijnlijk gaan verdwijnen.

Als ik vraag naar zijn mening over wat er nu eigenlijk gaande is, haalt Henk de Vries lichtjes zijn schouders op, en zegt …

“Iedereen wil elkaar wel helpen, maar er is minder subsidie voor de gemeente, terwijl de gemeente wel vastzit aan allerlei kromme regels opgelegd door het rijk en de staat. En het kapitaal zegt dat ze van de zorgstaat af wil. We moeten een participatiemaatschappij worden. Nou mensen, dat wordt een puinhoop.”

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie