Verplicht (on)vrijwillig

193967765.309324-afgedraaidwgErgens in een verzorgingshuis in de bollenstreek werkt een nachtzuster. Ze doet soms avond maar voornamelijk nachtdiensten.

Ze zit in haar derde jaarcontract. Derde jaarcontract? Ja, want ze had in het tweede jaar een galblaasontsteking, en daar is ze aan geopereerd en heeft zes weken herstel nodig gehad. De leidinggevende en de manager wilden haar wel een vast contract geven maarrrr zo werkt het niet natuurlijk. De PNO rekende uit dat zij niet productief genoeg was geweest, en dus niet in aanmerking kwam voor een vast contract. Eerst maar eens bewijzen dat jouw machine (lichaam) ook foutloos kan werken.

Vroeger bestond de nachtdienst minimaal uit een verzorgende niveau drie, en daar liep dan een verzorgende niveau twee naast. Niveau twee mag geen nachtdiensten meer doen, dus tegenwoordig heeft ze ’s nachts de verantwoording voor het hele huis in haar eentje. Dat zijn 56 mensen die verzorging nodig hebben. Nee, daar heeft ze geen salarisverhoging voor teruggekregen.

En ook de avond en dagdienst voelt de effecten van alle bezuinigingsronden. Er is eigenlijk onderbezetting, maar gelukkig zijn er ’s morgens en ’s avonds vrijwilligers. Dat zijn mensen uit de buurt en kinderen van mensen die in het verzorgingshuis wonen. Ze smeren brood, maken koffie en thee, lezen voor, zingen met de mensen, spelen een spelletje halma met bewoners die daarom gevraagd hebben, helpen met het naar bed brengen, noem maar op.

Er werken ook een aantal UWV vrijwilligers (die zijn wel af en toe weg want die hebben sollicitatieplicht) die hopen via deze vrijwilligersbaan een ingang naar een echte baan in de verzorging te vinden, want verzorging is wat ze eigenlijk zouden willen doen, maar men moet toch ook de rekeningen kunnen betalen, nietwaar?

En nou wil de regering mensen verplichten om 4-8 uur mantelzorg te leveren, afhankelijk van het aantal kinderen dat iemand die verzorgt wordt heeft.

Mensen verplichten tot dit soort werk levert de zusters meer werk op. Afmeldingen op het laatste moment, mensen die gewoon niet verschijnen, vervanging zoeken, uren bijhouden, uitleg geven aan iemand die verplicht is je aan te horen. Kortom, het management van onvrijwilligers.

Oooo, natuurlijk, een gedeelte van dat soort extra taken kun je natuurlijk uitbesteden aan een paar BV’tjes. Waarom kwam ik daar nou niet op.

De nachtzuster zegt, “Kom op mensen! Onwilligen, dat werkt toch niet! Onze echte vrijwilligers doen dit werk met hart. En zonder onze echte vrijwilligers wordt het ondoenlijk.”

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie