De overheid wil criminele wietteelt

genesis 29-1De “rechtbank laat zich niet verleiden tot statement en veroordeelt biologische wietteler tot werkstraf van 120 uur en twee maand vrw cel” zo twitterde @goosbies vandaag. Andere tweeps berichtten dat het 100 uur werkstraf betrof. Hoe het ook zij, het is bullshit. De rechtbank heeft zich wél laten verleiden tot een statement, namelijk dat van het OM. Het OM betoogde tijdens de zitting tegen Doede dat wietteelt “niet wenselijk is voor de Nederlandse maatschappij” en de rechtbank gaat daar in mee door de enige openlijke wietboer met niet minder dan een faillissement op te zadelen. Dat Doede zich moet richten tot de politiek is gelul. De politiek moet zich maar eens wenden tot de realiteit.

De realiteit is dat we te maken hebben met 40 jaar van tegenstrijdig beleid. Je mag als volwassene sinds voor mijn geboorte volstrekt legaal een rokertje halen en toen ik nog jong en naïef was kon je met een joint in de hand de politie om de weg vragen. Dat is anno nu wel anders. Anno nu gaat 77% van de vervolgingscapaciteit over cannabis. Rechters worden overladen met zaken waarbij de aanklacht primair plantjes water geven luidt en secundair stroomdiefstal. Die stroomdiefstal wordt enkel en alleen veroorzaakt doordat een plotselinge toename van het stroomverbruik aan de politie gemeld wordt. Uw energieboer is niet uw vriend.  En de politie al helemaal niet. Tenzij u niet blowt misschien. Hoe dan ook, Vernederland is beroemd geworden als liberaal land vanwege de coffeeshops. Het maakt haast niet uit hoe bont de politie het maakt, dat imago hebben we. Maar het is ten onrechte.

Het gedoogbeleid pakt nu uit als het gedogen van decennia aan function creep door de politie en het Openbaar Ministerie. Wat begon met het verraden van sneeuwvrije daken in de winter is uitgegroeid tot “slimme meters” in ieder pand zodat het stroomverbruik realtime in de gaten gehouden kan worden en drones of helikopters met warmtezoekende camara’s . Het is uitgegroeid tot een massapsychose. De niet-oplettende nieuwsconsument slikt de leugens voor zoete koek. “Haha, hij heeft er wel veel meer geld uitgetrokken denk ik” roept een reaguurder over de (bandbreedteverspillende) berichtgeving van de Leeuwarder Courant.

Terwijl we verder afdalen in het panopticon is er – als het hoger beroep mislukt – vandaag een belangrijke kanarie geslacht. Het was totaal geen revolutionaire uitspraak geweest als de rechtbank Doede vrijgesproken had. Het was slechts een logische vervolgstap geweest op het gedoogbeleid dat zich in een bizarre midlife crisis bevindt en op de jurisprudentie die er ligt dat je met 500 gram geen coffeeshop kunt bevoorraden.

Toch helpen de media het OM door te doen alsof de boete voor Doede redelijk is alhoewel natuurwetten zijn “misdaad” niet toestaan. Nergens wordt vermeld dat het toch frappant is dat de rechter het zogenaamde wederrechtelijk voordeel zomaar halveert en er wordt al helemaal niet verteld dat de winstberekening een potje meineed is. Lang leve de ongeïnformeerde burgers en lang leve de fopspeen die journalistiek heet. Het is nu duidelijk waar we staan.

Doede is een held en (haast) een legende. Hem wordt mede kwalijk genomen dat hij ageert tegen het volstrekt hypocriete beleid. Toch is er geen krant die dat bericht. De boodschap is dat Doede de regels overtreedt terwijl hij niks produceert waarvan de consumptie niet toegestaan is.  Dat zou tot nadenken moeten stemmen. De drones die om “hennep” zoeken kunnen (over)morgen zomaar ineens om u zoeken. De techniek staat niet stil en function creep al helemaal niet. Ook als u niet blowt of growt zou het ondertussen moeten dagen dat het probleem in het model ingebakken zit. Verkopen mag maar telen niet? Bitch, please! Laat de journalisten die de afgelopen 40 jaar hebben gedaan alsof het wiet kan regenen alsjeblieft wat doneren voor Doede. (  Doneren kan op iban NL29ABNA0429817126 tnv VOC #freeDoede)

Het is belachelijk dat de enige wietteler die de media opzoekt bestraft wordt terwijl coffeeshops mogen bestaan. Kom dan, zogenaamde waakhonden van de democratie? Volgens mij vertonen jullie ernstig plichtsverzuim. Durf gewoon te concluderen dat het wel goed uitkomt, zo’n schimmig gedooggedoe. Maar zeg er dan ook bij dat de overheid criminele wietteelt wil. Misdadige planten bestaan namelijk niet.

Naschrift: rechter Jolanda Lootsma claimt weliswaar dat de rechtbank niet de plek is om het beleid van het OM aan te vechten maar voor alcohol maakt ze een uitzondering. Dan roemt ze de mondigheid van de burger die het niet pikt. Precies wat ze Doede verwijt.

 

 

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie