De wereld volgens Tom-Jan Meeus -met flutrectificatie in NRC

nrc zuigtGoed nieuws! Volgens Tom-Jan Meeus is er niks loos. Het kapitalisme is in 2008 niet in elkaar geklapt en het neo-liberalisme is niet failliet. De somberaars hebben ongelijk. Er is geen enkele reden om te twijfelen aan het democratisch gehalte van de samenleving. Er bestaat geen oligarchie. De EU kent geen democratisch tekort. En het is al helemaal niet zo dat er een ecologisch tekort bestaat, de aarde raakt niet uitgeput maar geeft juist meer! In reactie op onze niet aflatende dorst naar fossiele energie is er nu schaliegas. Alles is kortom prima voor de bakker. En onze manier van leven vereist geen oorlog om grondstoffen. Daarom is er geen illegale invasie van Irak geweest noch is die oorlog – door de media – aan het publiek verkocht met de leugen dat het voormalige lievelingetje van het Westen, Saddam Hoessein, massavernietigingswapens bezat. En daarbij zijn geen miljoen doden gevallen.

Het is daarom volstrekt terecht dat de onderzoeksjournalist Tom-Jan Meeus eens in de Partij voor de Dieren gedoken is. Na de partij tien jaar lang stilzwijgend te hebben gedoogd (hij “was er nog nooit geweest”) was het genoeg. De hoogste tijd voor een doorwrochte analyse. Niet van de partij of het programma, nee ben je mal? Van zijdelings aan de partij verbonden mensen. De PvdD hanteert vanaf dag 1 de strategie dat het aandacht wil trekken met bekende mensen op de kandidatenlijst. En dat is waar onze onderzoeksjournalist de partij op afrekent. Soort van.

In het kort komt het er op neer dat Meeus de PvdD verwijt niet bij te dragen aan het vertrouwen in plofpolitci en in het verlengde daarvan probeert hij Thieme en Ouwehand cum suis te besmeuren door op te merken dat lijstduwer en Peta-opperhoofd Ingrid Newkirk ooit 500k heeft gedoneerd aan de verdediging van iemand van het dierenbevrijdingsfront. Meeus vindt dat heel erg. Zo erg dat hij het partijprogramma verder niet hoeft te lezen, ook hoeft hij zich verder niet af te vragen hoe het toch komt dat veel bekende mensen bereid zijn zich politiek uit te spreken voor de PvdD, laat staan dat ie wakker ligt over mallotigheid als peak oil of klimaatverandering.

Alles is oké, er is geen bankencrisis geweest, noch zijn de kosten daarvan op de kwetsbaarsten verhaald. En we doden geen 500 miljoen dieren per jaar in Vernederland. Er sterven niet meer mensen aan morbide obesitas dan aan honger en niemand heeft het licht in de bovenkamer van Tom-Jan Meeus uitgedaan. O ja, “dierenrechtenextremisten” zijn per definitie gewelddadig omdat ze ruzie maken met elkaar (niet dat het artikel daar voorbeelden van geeft) en de PvdD is radicaal. Daarom stem ik er ook op. Omdat het establishment me de strot uithangt, omdat de echte staatsschuld de verkrachte planeet is die we de volgende generaties nalaten.

Update: Volgens Tom-Jan Meeus is er nog steeds niks aan de hand. Piketty is ook maar stom want dat r > g is weet het grote licht Meeus al 30 jaar omdat cultureel socioloog Nico Wilterdink in 1984 een onbeduidend boekje schreef. (pdf hier) Onderaan zijn nieuwe stukje staat de volgende laffe rectificatie: “Noot: Onlangs ging het hier over lijstduwer Ingrid Newkirk van de Partij voor de Dieren, oprichter van dierenrechtenorganisatie Peta in de VS. Ik schreef dat Peta een „halve ton” „schonk” aan Rod Coronado (Dierenbevrijdingsfront, DBF) tijdens zijn vervolging voor brandstichting van een nertsenfarm. Dit bedrag, $45.200, ging niet naar Coronado maar naar zijn advocaten. Later schreef Coronado dat „financiële en juridische steun” van Peta standaard was als DBF-activisten „werden gedagvaard”.”

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie