De EU, TTIP en de gentechmaffia

DuPont vs natureNu de Europese verkiezingen achter de rug zijn en de stoelendans om het voorzitterschap is begonnen, speelt er achter de schermen iets belangrijkers; het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Volgens het meest optimistische scenario van de Europese Commissie zelf levert TTIP maximaal 0.05% extra groei op jaarbasis op oftewel één kop koffie per maand. Daar tegenover staan risico’s als investor-state dispute settlement (ISDS). Die clausule maakt het voor investeerders mogelijk om Europese lidstaten voor een privaat tribunaal te slepen wanneer die lidstaten wet- en/of regelgeving aannemen die mogelijke toekomstige winsten bedreigt. Ter illustratie: Nederlandse nertsenfokkers hebben Nederland voor de rechter gesleept omdat er een verbod op de nertsenfokkerij aan zit te komen. De rechtbank gaf de nertsenfokkers gelijk. De nertsenfokkers zouden recht hebben op compensatie van toekomstige winstderving. Staatssecretaris Dijksma is daartegen in hoger beroep gegaan en hangende die uitspraak blijft de wet verbod pelsdierhouderij van kracht. Als ISDS al van kracht was geweest dan had de staatssecretaris niet in hoger beroep gekund.

DuPont is één van de bedrijven die baat zal hebben bij TTIP. Een dochter daarvan, Pioneer, heeft er nu al een handje van de EU aan te klagen. Omdat de toelatingsprocedure voor hun gentech-mais te lang zou duren is de EU voor het Europees Hof gedaagd en dat vonniste dat de Europese Commissie het toelatingsvoorstel in stemming moest brengen, 19 lidstaten stemden tegen, 5 voor en 5 lidstaten onthielden zich lafjes van stemming. Dat laatste wilde Nederland ook doen totdat de PvdD daar een stokje voor stak.

De 5 lidstaten die zogenaamd geen ja en geen nee hebben gezegd maken het mogelijk dat de toelatingstrein doordendert. Omdat er geen gekwalificeerde meerderheid tegen is kan de Europese Commissie 19 tegenstemmen negeren en de teelt van de uiterst omstreden mais toelaten. Als TTIP en het daar in opgenomen ISDS al een feit waren dan had zelfs de Europese Commissie er niks meer over te zeggen. TTIP delegeert de beslissing over het al dan niet toelaten van WC-Eend aan WC-Eend

teaserHoe WC-Eend vervolgens te werk gaat heb ik al eens uiteengezet in een blogje over The Hunger Project. Dankzij Anonymous kan ik de aantijgingen in dat blog niet alleen onderbouwen met openbare jaarverslagen maar ook met gelekte documenten van DuPont. Afgelopen weekend zijn er 1800 mailaccounts gehackt en dat leverde mij de schone taak op om 1 GB aan documenten te bestuderen. Wat blijkt is dat DuPont een loterij organiseert. Boeren die gewasbeschermers landbouwgif kopen maken kans op diverse prijzen waarbij de hoofdprijs een reis naar Europa is. Exact wat ik Monsanto 2 jaar geleden verweet in het eerder genoemde blog over the Hunger Project. Doorverkopers van DuPont worden met andere prikkels gestimuleerd. Zij kunnen lid worden van de DuPont Red Club die onder andere tablets, laptops, brommers en showroom-exemplaren van autootjes verloot.

Naast vermeende positieve prikkels schaamt de gentechmaffia zich ook niet voor repressieve maatregelen. Biologische boeren die gentech weigeren worden gedwongen om te bewijzen dat hun teelt vrij van onbedoelde kruisbestuiving is. Uit een gelekte mail: “We are still waiting for a result of the electro comparing our hybrid with the male from the other block. The saga has been going on for a month now and all we are seeking is the result of a test that could be completed in 4 hours. I plan to ring Biogenetics tonight to emphasise the importance of this result and how much is riding on it. We are as of this week starting to have orders for the product cancelled.” Dat gaat over een biologisch veld op 1800 meter afstand van een gentech veld en voor die test werd van de biologische (of traditionele) boer geëist dat er 300 planten werden afgestaan.

Een andere mail toont aan hoe rücksichtslos er te werk wordt gegaan. “As predicted, bird damage has been heavy. The drought seems to have made the sparrows desperate for food. … Did you end up using the bird deterrent chemical?” Vogels die de oogst aantasten  worden domweg vergiftigd. En daar stopt het niet. Alvorens chemiereuzen ergens neerstrijken wordt eerst de “tribale situatie” (rechtsklikken en opslaan als .xlsx) in kaart gebracht. Waar in landen als Indonesië verdeel en heers wordt toegepast, hopen de gifboeren in Europa hun wil op bureaucratische wijze op te leggen. Het lijkt me daarom evident dat TTIP gestopt moet worden voordat we na een downloadverbod via de EU te maken krijgen met een zaadwinningsverbod.

Zelf grasduinen in de gelekte documenten? Dat kan hier.

 

 

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie