Peuter Kallemooi toch in de korf

kallemooiHet opsluiten van een peuter in een korf op 20 meter hoogte op Schiermonnikoog gaat gewoon door; ook al roept de kinderbescherming om er mee op te houden. Het is een traditioneel element van Kallemooi. Kallemooi is een perverse variant op Pinksteren. De peuter wordt in het weekend in een korf met een in water geweekt heel brood opgehesen en wordt er dinsdag uitgehaald. Volgens de kinderbescherming is dat barbaars en leidt het tot veel stress bij de peuter.

Jan Wieb Groendijk van de lokale pedofielenvereniging zegt er echter geen kwaad in te zien. “Er gebeurt niks met dat kind. Ik stop het er al 50 jaar in en ik haal het er al 50 jaar uit. Er mankeert ze naderhand nooit wat. En iedereen juicht en klapt als we het kind aan het nekvel weer uit de korf trekken.” Voor de kinderbescherming heeft hij geen goed woord over, zijn traditie is hem alles. “Laat ze hier komen, dan kunnen ze mee omhoog in de korf als ze zo goed op dat kind willen passen.”

Burgemeester Sjon Stellinga (PvdA) laat zich ook niet onbetuigd. “Het deel van de traditie waar het om gaat betreft het ’s nachts omhoog trekken van een lange mast. Aan die mast zijn een aantal zaken bevestigd. Een boompje, een vlag, een kruik jenever en een zeehondenkist (of –korf of –mand of hoe zo’n ding ook maar mag heten.) Ik schat de mand uit m’n hoofd op minstens anderhalf bij driekwart meter. Royaal dus. De mand in kwestie zit stijf tegen de mast aangebonden, de mast wordt geschraagd door vier touwen en beweegt dus niet. Het is goed om ons te realiseren dat de mand dus net zo stabiel aanvoelt als een ledikant. Maar …. er zit inderdaad wel een peuter in …. En die zit daar alleen. En eigenlijk is dat het enige nadelige verschil met dat thuis-ledikant. Want in werkelijk elk ander opzicht is die zogenaamde mand alleen maar comfortabeler. Hij is van boven water (en zon-)dicht, hij is tamelijk groot, er is voor minstens een week eten en drinken ‘aan boord’. En voor komend weekend komt daar nog bij dat de  peuter waarschijnlijk het koelste plekje van het eiland te pakken heeft. Kortom, betrokkene is spekkoper, wanneer de peuters van ons eiland zelf zouden mogen kiezen zouden ze waarschijnlijk in de rij staan voor deze eervolle positie.”

De lokale bevolking is woedend. Om escalatie te voorkomen wordt de kinderbescherming belet om de veerboot naar het waddeneiland te nemen. Kinderbeschermers wordt geadviseerd de Waddenzee te mijden aangezien de politie te water ook wil voorkomen dat activisten met eigen middelen naar Schiermonnikoog komen. Om die reden is wadlopen ook tot woensdag verboden. Mocht er onverhoopt toch iemand van de kinderbescherming het eiland weten te bereiken houdt dan rekening met het “knokploegje” dat de pedofielen-enclave achter de hand houdt.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie