Big Daddy

Big DaddyOp 4 juni 2014 heeft de burgemeester van Valkenswaard besloten dat de opening van “CAFE DITISIT” dermate bedreigd werd dat 4 maanden cameratoezicht gerechtvaardigd was. Dat nieuws werd door @PolititieLiveView geretweet en daarmee mag u aannemen dat de politie realtime in en om dat kan café kan meekijken. Op z’n minst tot 12 oktober maar ik wed alvast dat het verlengd wordt.

Om de zogenaamde heterdaadkracht te verbeteren heeft de  politie Liveview (corporate folder hier, consumentenfolder daar)  ontwikkeld en dat project is sinds 20 augustus 2013 openbaar op twitter aanwezig. Waar menig nerd dankzij Snowden aan de lippen van Glenn Greenwald hangt, besteedt bijna niemand aandacht aan de vriendelijke variant op Big Brother; Big Daddy. In principe kan de politie in samenwerking met voornoemd café besluiten de camera’s in te zetten tegen drugsgebruikers. Het café is gerechtigd de beelden vier weken te bewaren en dus te bestuderen. De enige bron voor het dreigingsbeeld was de politie. Op wiens advies de burgemeester van CDA-huize besloot het realtime cameratoezicht te gelasten. Geen coffeeshop die op een dergelijke bescherming hoeft te rekenen. Sterker nog, het niet willen beschermen van “hennepkwekerijen” is juist het argument waarmee de politie zich tegen legalisering keert. Ripdeals zijn hún monopolie.

Waar volgens veel burgemeesters 77% van de strafvervolgingscapaciteit naar drugs gaat automatiseert de politie het blauw op straat. Vrijwel iedere winkel heeft immers cameratoezicht en bovendien is Big Daddy Gratis.* Daarmee is het een eitje om ieder gat met een noemenswaardig centrum aangesloten te krijgen. En de ambitie van de politiestaat gaat verder. Zo zat liveview in oktober 2013 al in huizen.

big brother HarlingenOndertussen zit Chelsea Manning in de cel en houden de Nederlandse media haar artikel in de New York Times van vandaag onder de pet. En de surveillancestaat rolt geruisloos door. Terwijl Snowden het einde van z’n asiel ziet naderen, Chelsea op papier 35 jaar verwijderd is van welke transitie dan ook en Assange nergens heen kan, rolt de politie even het totale cameratoezicht uit. Het zal me benieuwen of dat niet ook stiekem wifi en bluetooth traceert.

*Exclusief de kosten voor installatie en periodieke certificering.
Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie