Anale ongemakken en gevoelige tanden

vs betaalt gewoon beterTheo Koelé pretendeert in Volkskrant dat er op het gebied van marteling “helemaal niks mag”. Ook niet “als er een bom te springen staat in een stadshart.” Waar hij de wijsheid vandaan haalt dat dat de aanleiding was voor het structurele gebruik van martelingsmethoden door Amerika in het algemeen (Chelsea Manning is ook gemarteld)  en de CIA in het bijzonder maakt Koelé niet duidelijk. Net zomin als dat hij duidelijk maakt waarom er op industriële en wereldwijde schaal gemarteld is terwijl dat helemaal niet mag en terwijl er helemaal niemand vervolgd wordt of laat staan gestraft wordt. O wacht, zei ik niemand? Ik bedoelde niemand uitgezonderd het toenemende aantal klokkenluiders dat door de Obama-administratie bevochten wordt. John Kiriakou, de enige spook die getracht heeft marteling naar buiten te brengen zit namelijk vast voor het feit dat hij befehl befehl weigerde te vinden.

De enige John die in het artikel in Volkskrant voorkomt is de CIA-baas die ervoor gezorgd heeft dat Kiriakou vastzit namelijk John Brennan. Diezelfde John Brennan wil nog steeds niet van marteling spreken, laat staan dat hij bereid is naar de gevangenis te gaan om wat hij goedgekeurd heeft maar dat vindt Koelé dan weer niet vermeldenswaardig. Zijn artikel in Volkskrant ademt het witwassen van wat er gebeurd is. Of Koelé zelf de beeldredactie bij zijn artikelen doet weet ik natuurlijk niet maar dat neemt niet weg dat de gekozen afbeeldingen op z’n zachtst gezegd opmerkelijk zijn. Zo is er gekozen voor een afbeelding van een slaapmasker en twee tubes tandpasta waaronder eentje speciaal voor gevoelige tanden.

Beeldregie
De tekst past prima bij die afbeeldingen. Niemand mag een van terrorisme verdachte persoon slaan, ook niet als die persoon al uren zwijgt en het verhoor dus al uren geduurd heeft. Wat het artikel witwast is hoe dergelijke verhoorprocessen dagen zijn gaan duren. Het begon niet met “vertel op, waar ligt de bom?” De in het rapport besproken methodes beginnen met slaapdeprivatie, afgewisseld met anale ongemakken die in CIA-jargon rectale rehydratie en rectale voeding worden genoemd. Het is daarbij voorgekomen dat een “verhoor” al 180 uur duurde voordat er vragen gesteld werden. Gevangenen werden dagen aaneen wakker gehouden zodat ze gingen hallucineren. Dat er voor iedere gevangene een slaapmasker beschikbaar was wil ik wel geloven. Maaltijden bestonden immers uit “pasta, noten en humus” en waren zodoende halal. Alleen de mate van toediening was wat minder menslievend. Het eten werd gepureerd en via een dikkere slang naar binnen gebracht dan bij het artikel wordt getoond. Het artikel toont een slang voor nasale voeding en niet voor “rectale voeding”. En ja, je kunt mensen in leven te houden door voedsel in hun reet te pompen, alleen is dat wel verkrachting en is het dus marteling. Helemaal als dat dagen wakker houden in pijnlijke stressposities gebeurt.  Dat een redacteur met een gewichtig uitziend c.v. vervolgens keurig opschrijft dat het allemaal onder geen beding mag volgens een “uit 1984 daterend verdrag”, doet er niks aan af dat het gebeurd is. Sterker, dat Koelé naar een verdrag uit 19-fucking-84 verwijst is niet alleen ironisch gelet op het boek van Orwell, het is ook een retorisch trucje. Op basis van de vonnissen in de Neurenbergprocessen heeft Amerika Japanners geëxecuteerd omdat ze Amerikanen hadden – jawel – gewaterboard.  Van die legitieme Godwin leidt Koelé af met z’n 1984. Net zoals hij afleidt van de vraag hoe het allemaal zo godsgruwelijk ver heeft kunnen komen; een vraag die makkelijker te beantwoorden is dan Koelé wenst te suggereren in zijn stuk.

Islamofobie
Het klopt dat de namen van de individuelen zijn “weggelakt” in het rapport. De naam van de architect is echter bekend en wel omdat hij zichzelf zo laat noemen. Maak kennis met dokter(!) James “You can’t trust Congress” Mitchell, één van de twee psychologen die 80 miljoen verdiend heeft aan de “verbeterde verhoormethodes” die hij ontwikkeld heeft. Hij is een psycholoog die “waarschijnlijk rond 1995” (Islamofobie is een slechte raadgever zo blijkt dus al ver voor nine-eleven.) is begonnen is met het “bestuderen” van “de islam” nadat één van zijn vrienden is gesneuveld in de oneindige en dus bij voorbaat verloren “oorlog tegen terreur”. Simpel gezegd is hij een beetje wat er gebeurt als je de “arabist” Hans Jansen de “verhoorwetenschapper” van de AIVD maakt. Mitchell is een vooraanstaand voorbeeld van de pseudowetenschap genaamd hogere verhoorkunde  die wij eufemistisch enhanced interrogation techniques zijn gaan noemen. Net als Hans Jansen ziet hij “islamisering” als een gevaar voor “onze manier van leven” en daarom rechtvaardigt het good en bad cop situaties met een “very bad cop” die gemeen genoeg is om en gevangene geestelijk en mentaal te breken aldus Mitchell in een interview met VICE.

Het is daarom bepaald niet zo dat we geen idee hebben wie we zouden moeten aanhouden als een CIA-agent als toerist in Nederland komt. Als we dan echt te schijterig zijn om Obama zelf aan te pakken, verklaar dan tenminste overdreven duur betaalde kwakzalvers als Mitchell tot persona non grata zodat Teeven ze met evenveel genoegen het land uit kan knikkeren als ie met vermeende 1F’ers doet. (Ons vreemdelingenbeleid is mede gebaseerd op een controversieel “Eritrea-rapport” waarin mensen tot oorlogsmisdadiger worden verklaard.) Dat we niemand kunnen vervolgen in onze “hoofdstad van Internationaal Recht” waar we o zo prat op gaan, heeft geen ene moer te maken met het niet weten van namen en alles met “The Hague Invasion Act” zoals The American Service-Members’ Protection Act dankzij welgeteld één oplettende CDA’er is gaan heten. Opschrijven dat het echt, echt niet mag dat martelen en dat we daarom maar moeten geloven dat het echt ook niet weer gaat gebeuren door de bad cops van de VS is net zoiets als suggereren dat Wim van de Camp zich vaker nuttig maakt dan die ene keer in 2009.

tien technieken van martelingDat de VS weer gaat martelen is helaas aannemelijk omdat er geen begin gemaakt is met iets dat op het tegendeel wijst. Niet alleen mag Mitchell in een 25 minuten durend interview over zijn unieke expertise leuteren, een andere grondlegger (Susan Brandon) van de “verhoormethoden” voor “high value detainees” vervult onder Obama nog precies dezelfde functie als onder Bush.  Maar dat gaat een “kwaliteitscourant” of “meneer” als de Volkskrant u niet wijsmaken. Noch vertellen ze u dat niet meedoen aan martelen vier keer minder loon oplevert dan wel meedoen aan martelen. Weigeren te martelen de tien verbeterde verhoortechnieken toe te passen betaalt 450 dollar per dag, wie over meer commerciële dan morele competenties beschikt kon 1800 dollar per dag opstrijken. Vervelende details die Volkskrant achterwege laat terwijl de voorpagina schreeuwt dat IS het beste betaalt van alle terreurstaten (die niet V$ heten).

 

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.