Bollocks Buster: Je suis verward

CiPwMwDUkAAXwjQKoud een week na het  “dit nooit weer” van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag kwam de Telegraaf met het bericht “merkteken gestoorde“. Ditmaal niet in de vorm van een gele davidster of een roze driehoek, maar als “rode vlag in alle systemen”. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is dit noodzakelijk om een volgende Bart van U. te voorkomen. „Als alle informatie over Bart van U. was gecombineerd, dan was hij zeker komen bovendrijven”, stelt de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee. Hoewel Telegraaf dat kritiekloos opschrijft is het domweg niet waar dat Bart van U. een tikkende tijdbom was die uit het niks opdook om Els Borst te vermoorden.

Bart van U. was een herhaaldelijk aankloppende tijdbom. Hij was sinds 2007 in beeld als zorgwekkend geval, in 2009 werd zijn wapenvergunning ingetrokken en in 2012 werd hij veroordeeld tot 3 jaar cel vanwege verboden wapenbezit. Daarbij werd zelfs een internationale signalering uitgevaardigd omdat Van U. zeevarend was. In juli 2013 meldt Van U. zich met de vraag of hij alsjeblieft zijn celstraf uit mag zitten. De politie stuurt hem weg. In oktober 2013 wordt hij in Brussel in verwarde toestand en wederom gewapend met een mes opgepakt. Hij belandt in een kliniek waaruit hij weet te ontsnappen. In januari 2014 klopt Van U weer aan bij de politie om zijn straf uit te zitten. Hij waarschuwt daarbij dat hij strafbare feiten zal gaan plegen als de politie niet doet waarvoor ze aangesteld zijn namelijk veroordeelde boeven opsluiten. De politie stuurt hem weer weg.

Op 10 januari 2015 wordt de zus Van Van U. dood gevonden, ze is om het leven gebracht met meerdere messteken. Een dag later start de politie een klopjacht op Van U. Weer een dag later meldt hij zich. Op 26 januari 2015 maken politie en justitie bekend dat Van U. ook verdacht wordt van de moord op Els Borst. Die moord vond plaats op 8 februari 2014, amper een week nadat Van U. gesmeekt heeft om opgepakt te worden omdat hij bang is strafbare feiten te zullen gaan plegen.

Tegen deze achtergrond van incompetentie en/of onwil beweert een hoofdofficier van “justitie” met droge ogen dat we duizenden tot honderdduizenden mensen met een rode vlag in alle denkbare systemen moeten markeren. Niemand die hem tegenspreekt, nul democratisch debat over geweest. Het OM gooit uit het niks het medisch geheim onder de bus door informatie van de GGZ te eisen. Ook zet het OM weer een stapje richting de gewenste DNA-databank van iedereen door van 60.000 verdachten per jaar DNA te eisen waarbij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waarschijnlijk 40.000 stalen per jaar moet vernietigen omdat het niet tot een veroordeling van de verdachte komt.

Kortom, de politie stapelt blunder op blunder, het OM poetst dat allemaal weg en – veel kwalijker nog – beweert dat Van U. aan het argusoog van de politie kon ontkomen doordat de politie niet genoeg bevoegdheden heeft, hetgeen klinkklare onzin is. De politie mag niet te weinig, ze mogen veel te veel fouten maken zonder dat het enige consequentie heeft. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat een vuurwapengevaarlijke gek waarvoor een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd herhaaldelijk wordt weggestuurd? En hoe krijg je het als hoofdofficier in je harses om daarna meer bevoegdheden te eisen voor een organisatie die slechts uitblinkt in incompetentie? Tel ik al mee als gevaarlijk verward persoon als ik graag beschermd wil worden tegen de politie?

Zo ja, noteert u maar. May the odds be ever in my favour. Rutte I heeft maar liefst 600 miljoen op de GGZ bezuinigd. Dat heeft minstens 5000 banen gekost en het brengt zowel de patiënt als de samenleving in gevaar. Wat de rode vlaggen in alle systemen gaan kosten is vooralsnog onbekend maar ik ben alvast zo vrij om te gokken dat het eerder in de miljarden dan in de miljoenen gaat lopen. Wat Rutte bedrijft is geen als het kalf verdronken is dempt men de put politiek meer. Rutte’s kabinetten verwijderen eerst het deksel van de put en verbreden daarna het gat zodat er zoveel mogelijk mensen in de put vallen. Leegstaande gevangenissen zullen linksom of rechtsom – en met steun van de vakbonden(!) – gevuld worden.

Onder Rutte I is het basispakket van de zorgverzekering dusdanig gewijzigd dat behandeling van een aanpassingsstoornis niet langer vergoed vergoedt. Zoek je medische hulp omdat je door het wegbezuinigen van de jeugdzorg en/of de thuiszorg belachelijk veel mantelzorg moet verlenen waardoor je baan op de tocht komt te staan? PECH! Zoek het maar uit, draai maar door, ga in het uiterste geval volstrekt door het lint. Be our guest zegt Rutte er bijna bij want dat dient uiteindelijk alleen maar de agenda van de totalitaire staat die de glunderende Toppers-fan ons godbetere weet te verkopen als terugtredende overheid.

Ondertussen zitten er al 38 “verwarde” mensen ter beschikking van de staat (TBS) gesteld zonder dat er een veroordeling aan te pas gekomen is. TBS betekent levenslang met beperkingen tot nader order. NRC bericht dat er tenminste 1 geval van dagenlange isolering bekend is. Eenzame opsluiting is marteling. Bovendien is nog nooit iemand een beter persoon geworden van in een isoleercel zitten. Laat staan dat het een oplossing is voor alle psychiatrische stoornissen die we tegenwoordig onder het label verward vegen.

Onder de sinds 1994 geldende wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) worden jaarlijks 10.000 mensen gedwongen opgenomen zo wist Edith Schippers te melden in het vragenuurtje van 17 mei 2016. Daarnaast worden er nog 6000 ambulante patiënten bedreigd met een voorwaardelijke opnamedreiging onder de BOPZ. Daar zijn geen toetsbare criteria voor, het is allemaal “maatwerk”. Ooit was ambtelijke willekeur een doodzonde maar sinds het maatwerk heet is het zogenaamd een pluspunt. Je kunt geen bewindspersoon het woord geven of ze beginnen te orakelen over maatwerk.

Nu de GGZ is wegbezuinigd (of is overgenomen door MBO-geschoolde managers die zich bemoeien met diagnoses) constateren experts dat het aantal gedwongen opnamen van verwarde mensen de spuigaten uitloopt. In een rapport (pdf) dat de voorbereiding van de wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg vormt wordt dat “dringend” benadrukt.

Hoe bizar het ook is, de goegemeente gaat er in mee. Hoe machtiger je bent, hoe minder de tucht van de markt of the wisdom of the crowd geldt. Als ISIS eindelijk is doodgebloed wat na jaren van bombardementen allang het geval had moeten zijn dan garandeer ik u dat de “verwarden” de nieuwe terroristen zijn. #jesuisverward

 

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie