Het Denk-debat

10001351Het debat over de nasleep van de coup in Turkije werd al snel het alle ballen op Denk-debat. Tunahan Kuzu werd tot uit den treure gemaand om Erdogan te veroordelen. Ook moest hij afstand nemen van de Grijze Wolven, de Moslimbroeders, Hamas en Hezbollah. Kuzu noemde dat in een interruptiedebatje met Zijlstra (VVD) terecht quasi-fascistisch. De Egyptische Moslimbroederschap dat na de Arabische Lente aan de macht kwam hoewel het tijdens de revolutie had beloofd geen interesse te hebben in een presidentschap, is afgezet door het leger. Nu generaal Sisi dictator Sisi is geworden is Egypte meer dan terug bij af. Onder Mubarak kregen transseksuelen gratis zorg, de Moslimbroederschap  heeft daar niet aan getornd. De VVD wel. In Nederland is het basispakket compleet uitgekleed als je een transitie wilt. Gelaatsontharing en borstvergroting zijn wegbezuinigd. Daarmee is een transitie iets voor de rijken geworden. Zolang je meer baardgroei dan het eerste de beste puberjoch hebt kun je een geslaagde transitie op je buik schrijven tenzij het je niet uitmaakt dat iedereen altijd kan zien dat je niet als vrouw geboren bent.

Dankzij de VVD is de zorg voor transen in Iran en tot voor kort Egypte een stuk beter geregeld dan in de superieure poldercultuur. Sisi, de nieuwe vriend van Halbe Zijlstra, heeft de jacht geopend op alle LHBT’s. En net zoals ons godsdienstregister ontzettend handig was voor de holocaust, zo weet Egypte transen te traceren door te controleren wiens geslachtsaanpassende behandeling ze hebben vergoed. Mocht de VVD ooit in een dictatoriale partij veranderen doordat ze toevallig een absolute meerderheid krijgen dan is het ook in Nederland een koud kunstje om alle uitbehandelde transseksuelen te interneren. Nadat ik mijn juridische geslacht had laten wijzigen ontving ik 14 A4’tjes aan formulieren waarop de aantekening was gemaakt dat ik van geslacht veranderd ben van de gemeente waar ik geboren ben.

Hamas is geen terreurbeweging. (Het is dat wel geweest door zelfmoordaanslagen te plegen maar daar zijn ze tien jaar geleden mee gestopt.) Integendeel, het is het antwoord op staatsterreur en tegelijkertijd is het een vorm van gecontroleerde oppositie. Hamas is in den beginne gesponsord door Israël omdat Jasser Arafat te populair werd. Dit jaar markeert het trieste feit dat Palestina een halve eeuw bezet wordt en de hele Kamer en de media vinden het normaal om Hamas op één hoop te gooien met de Grijze Wolven. De Grijze Wolven juichen Turkije’s oorlog tegen de YPG toe, Israël ook omdat het geen belang heeft bij ISIS verslaan en Hamas gruwt van ISIS. Fatah, de partij van de vermoorde Arafat, is inmiddels ingekapseld. Abbas fungeert min of meer als verlengstuk van Netanyahu en Hamas heeft het drukker met zichzelf onpopulair maken dan met het illegale vuurwerk dat ze soms richting hun bezetter sturen.

Hezbollah is een populaire beweging in Libanon. Dat hebben we wederom te danken aan Israël dat een burgeroorlog in Libanon ontketent heeft. Domrechts brult graag hoe fantastisch seculier Libanon was voordat het land islamitisch werd maar daarbij laten ze het feit dat Israël die burgeroorlog heeft aangewakkerd buiten beschouwing. De enige reden waarom Hezbollah zo populair is, is omdat ze de Israëlische bezetter hebben verjaagd.

De Grijze Wolven zijn een ander verhaal. Grijze Wolven zijn fascisten en het zou DENK sieren als ze daar ondubbelzinnig afstand van nemen. Zolang DENK dat niet doet kunnen ze de pot op met hun “verrechtsing, verruwing en verharding”. Het is wel waar dat de samenleving verrechtst, verruwt en verhard maar het is nogal hypocriet om daarover te klagen zonder de fascisten in eigen kring te veroordelen. Daarmee zeg ik niet dat dat Kuzu en Öztürk verantwoordelijk zijn voor iedere idioot die tegen de couppoging demonstreert, ik zeg alleen dat ze ook de verrechtsing, verruwing en verharding in eigen kring moeten veroordelen. Hamas, Hezbollah en de Moslimbroeders zijn verzetsbewegingen, Grijze Wolven zijn dat niet. De Grijze Wolven zijn de Turkse variant van de PVV of van Likoed.

DENK zou een fantastische bevrijdende beweging kunnen zijn als ze hun strijd tegen de de drie v’s van verrechtsing, verharding en verruwing consequent toepassen. Helaas weigeren ze net zo hard afstand te nemen van de dictatoriale fratsen van Erdogan als Rutte. Het enige verschil is dat iedereen het prima vindt dat Rutte het  weigert om Erdogan te veroordelen omdat de misselijkmakende Turkije-deal nou eenmaal in stand moet blijven terwijl DENK de volle laag krijgt van de hele Kamer en alle media omdat ze té Turks zijn. Dat is ronduit hypocriet.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.