Buzzcapture schreeuwt om aandacht en dat wordt alleen maar erger

Maak kennis met Buzzcapture. Buzzcapture is een parasiet die zoals duizenden andere parasieten, pardon start-ups, geld probeert te kloppen uit Big Data. Buzzcapture heeft onderzocht welke partij de grootste is op Facebook. Heel moeilijk is dat niet want het is een gewoon een kwestie van tellen wie het grootste publiek heeft. Dat hebben ze in eerste instantie waarschijnlijk ook gedaan maar daar komt de ongemakkelijke waarheid uit rollen dat het bepaald niet status quo is die populair is op Facebook.

Buzzcapture, dat er prat op gaat dat ze grote corporates als klanten hebben, was natuurlijk niet senang met de uitslag van hun eigen onderzoek. Want als je gewoon objectief telt welke partijen het grootst zijn op Facebook dan scoort de Partij voor de Dieren de hoofdprijs en is DENK een goede tweede. Daarom is er een list verzonnen. Buzzcapture heeft besloten om een gewogen gemiddelde te maken van zowel het aantal likes voor de verschillende partijen als de politiek leider. En daardoor werd de VVD uitgeroepen tot facebookkampioen. Door RTL nieuws nog wel.

De problematiserende factor is echter dat het de minister-president verboden is om partijpolitiek te bedrijven, net zoals burgemeesters boven de partijen horen te staan. En Rutte doet dat ook keurig op zowel zijn twitter- als facebook-feed. Het is allemaal walgelijke corporate  propaganda, maar het is nergens VVD-propaganda. Simpelweg omdat dat verboden is. Ik heb de schurft aan Mark Rutte maar ik heb respect voor de manier waarop hij zijn rollen als partijleider en minister-president weet te scheiden.

Buzzcapture heeft dat niet en RTL ook niet. RTL bericht dat de VVD facebookkampioen is op basis van bullshit. Rutte gebruikt zijn facebookpagina tot mijn spijt als gereedschap om het kabinet te promoten. Hij doet vraag en antwoord sessies met het plebs. Maar doet hij niet namens de VVD. Als hij dat wel namens de VVD deed dan zou de PvdA terecht woest zijn. De 70k likes die zijn pagina heeft  zijn ook niet omdat hij van de VVD is, hij heeft die 70k likes omdat hij het opperhoofd van de regering is die bestaat uit water en vuur. Du moment dat Rutte zijn Facebook- of Twitter-account zou gebruiken om de PvdA te duiden als het rode gevaar (haha) zou het moment zijn waarop de vicepremier ontploft.

De minister-president hoort net als iedere burgemeester boven de politieke partijen te staan. Buzzcapture en RTL snappen dat niet. Daarom verklaren ze de VVD onterecht tot Facebookkampioen. En als je de verantwoordelijke journalist daarop aanspreekt dan krijg je met dit soort totale onwetendheid te maken. Het is erbarmelijk en het wordt alleen maar erger.

 

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.