Livestreamverbod

Mitch Henriquez is onwel geworden onderweg naar het politiebureau en hij is helaas overleden voordat er eerste hulp kon worden verleend. Dat melden de media in eerste instantie op het gezag van de politie en het OM. Toen de videobeelden van de lynchpartij op Youtube verschenen, veranderden de media het verhaal. Mitch Henriquez zou zijn overleden door zuurstofgebrek, niet door politiegeweld.

De media en de politie zijn goede vrienden omdat de politie de media van een constante stroom persberichten voorziet die én klakkeloos overgenomen worden én behoren tot de categorie meest gelezen berichten. Menig ZZP’er verdient een goed belegde boterham met het runnen van een 112-clickfarm. Of ze zo slim zijn weet ik niet, maar in principe hoef je daar maar één keer een scriptje voor te schrijven dat persberichten van de politie in jouw regio automatisch overneemt en daarna kun je de advertentie-inkomsten zien binnenstromen. 112-porno verkoopt namelijk beter dan seks en de Nederlandse filterlijst voor adblock bevat geen enkele 112-clickfarm.

Omdat de media dikke mik zijn met de politie berichten ze nu zeer terughoudend over wat de facto een livestreamverbod van demonstraties is. Kamer wil agent niet meer herkenbaar in beeld kopt de Telegraaf. RTL maakt het een stuk bonter door er treitervlogger mag agent niet langer herkenbaar filmen. De wet geldt niet selectief voor wat arbitrair treitervloggers worden genoemd. De wet geldt voor iedereen. Tenzij je heel rijk bent, dan kun je strafvervolging afkopen, maar dat is een ander blog.

Als het Kabinet de bijna Kamerbreed gesteunde motie (de enige tegenstem was van DENK) uitvoert, dan kan een journalist als Kevin Roberson wel inpakken. Gezichten blurren is vrij makkelijk omdat er talloze gratis tools voor beschikbaar zijn, maar geen daarvan ondersteunt het onherkenbaar maken van de gezichten van agenten on the fly. Het is een videobewerking die naderhand moet gebeuren.

Zonder er goed over na te denken heeft de Kamer (en ook mijn partij) een voorstel gesteund dat het demonstratierecht verder onder druk zet. Een recht dat volgens Amnesty al onder druk staat wordt verder ingeperkt. Ik neem dat de Partij voor de Dieren zeer kwalijk omdat juist zij zouden moeten weten hoe wetten tegen het filmen van de bio-industrie Amerikaanse activisten verhinderen om dierenleed bloot te stellen. In Europa hebben we die wetgeving nog niet, maar ook hier worden illegaal gefilmde beelden gebruikt om het leed dat de bio-industrie veroorzaakt aan te tonen. Zo heeft bijvoorbeeld Gaia onlangs aangetoond hoezeer de Vrije Universiteit Brussel proefdieren een levende hel bezorgt. Juist de Partij voor de Dieren zou daarom beter moeten weten om voor dit soort onbezonnen moties te stemmen.

De politie heeft meer dan genoeg instrumenten om op te treden tegen belediging. Ik kan dat weten want ik ben twee keer vervolgd en veroordeeld vanwege zogenaamd beledigende tweets. De politie kan je sommeren om afstand te houden als ze vinden dat je in de weg staat. En de politie kan je ter plekke arresteren als ze vinden dat je gemeen naar hen kijkt of anderszins beledigend bezig bent. De motie die verbiedt om de politie herkenbaar in beeld te brengen is volstrekt overbodig.

De politie heeft er ook een handje van om video’s die hen niet aanstaan te wissen door telefoons te vorderen. De enige manier om dat tegen te gaan is al je beelden rechtstreeks in de cloud te proppen, mijn smartphone had dat standaard aan staan totdat ik de gebruiksvoorwaarden gelezen had. Al mijn video’s, foto’s en sms’jes zouden standaard op internet bewaard worden als ik het niet uitgezet had.

Iedereen die niet de moeite neemt om het privacystatement van haar telefoon te doorvlooien is vanaf vandaag strafbaar als de aangenomen motie wordt uitgevoerd. En onderstaande beelden van de zoveelste onrechtmatige mishandeling van Jeffry Afriyie worden ook strafbaar verklaard. De Tweede Kamer heeft vergaring van bewijs illegaal verklaard en livestreams van demonstraties onmogelijk gemaakt en alleen DENK was tegen.

Denk daar maar eens over na als de politiek weer kankert op Turkije.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.