Dijkdoorbraak

Terwijl de media zaten te stoken dat moslims kerst dreigen op te vreten, twitterde voormalig GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik in zijn functie als lid van de Rekenkamer dat het erbarmelijk gesteld is met de waterkering. “Te weinig budget Rijkswaterstaat voor onderhoud dammen, stuwen en stormkeringen.” Me dunkt dat dat een ernstige tekortkoming is maar het kreeg exact nul aandacht van de media en welgeteld 10 retweets.

In 2013 werden we ook al eens gewaarschuwd dat het erbarmelijk gesteld was met de zeekering. BinnenlandsBestuur schreef destijds dat uit door RTL opgevraagde documenten bleek dat er een alarmerend beeld naar voren kwam dat al tien jaar lang doorettert. De Oosterscheldekering kan aantoonbaar niet aan de gestelde eisen voldoen.  Dat door Rijkswaterstaat geautoriseerde rapport stelt dat de Oosterscheldekering verwaarloosd is en daardoor onbetrouwbaar is. Insiders binnen Rijskswaterstaat zeggen dat medewerkers steeds minder kennis hebben en dat ze “out of control” raken.

Toch bluft Rijkswaterstaat dat ze klaar zijn voor het stormseizoen van 2016/2017. Daarbij pochen ze over 200 jaar ervaring maar ze zwijgen als het graf over circa dertig jaar door het neoliberalisme gedicteerde bezuinigingen. De Rekenkamer beaamt dat de Minister gelijk heeft dat er 151 miljoen extra nodig is. Daarenboven stelt de Rekenkamer dat de Minister de urgentie onderschat. Bovenop de 151 miljoen is er minstens nog eens 132 miljoen nodig. De Rekenkamer verwijt Rijkswaterstaat dat ze ziende blind zijn. “Ondanks verbeteringen heeft Rijkswaterstaat geen actueel financieel overzicht.”

Al bij al blijft er dan nog steeds een tekort van 32 miljoen over. De Minister ontkent dat dat. Zij stelt dat slechts een tekort 18 miljoen bestaat. En vervolgens wordt het totaal gestoord. Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus meent dat dat de dijkbewaking beter wordt naarmate het budget tekort schiet. Echt waar! In de woorden van haar Ministerie: ” De minister acht dit [tekort] aanvaardbaar, omdat zo’n spanning prikkelt tot innovatie en doelmatigheid.

Alsof je een dijkdoorbraak weg kunt bezuinigen! Alsof je water tegen kunt houden houden met een begrotingstekort. Krankzinniger wordt het niet.

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.