Fuck kiesdrempels

VVD en CDA willen een kiesdrempel. D66 en CDA willen een winner takes it all stemsysteem zoals Amerika dat kent. Hoewel Clinton ongeveer drie miljoen meer stemmen kreeg dan Trump, heeft ze toch verloren omdat het systeem dusdanig werkt dat de meerderheid van stemmen nul invloed heeft. Amerika is geen democratie. De verkiezingen zijn puur voor de show en bovendien zijn ze optioneel. De Amerikaanse grondwet staat toe dat het hele circus dat miljarden kost wordt overgeslagen en als dat niet gebeurt, dan mag het Electoral College de hele invloed van het volk negeren door iemand als president te benoemen waar niemand voor gestemd heeft.

Democratie is volgens de machtshebbers een groot goed, maar het mag niet te lastig worden. Dat is waarom democratische participatie zo lastig mogelijk wordt gemaakt. Jezelf verkiesbaar stellen kost 11.500€ aan borgsom en dat bedrag raak je kwijt als je geen zetel haalt. Alleen als je wel een zetel krijgt, dan krijg je het terug. Het systeem straft de verliezers.

Voordat je die 11.5k mag ophoesten is er nog een andere horde die je moet nemen. In iedere kieskring moet je 30 steunverklaringen verzamelen. Kiesgerechtigden moeten hun naam verbinden aan de kandidatuur van een partij voordat die partij überhaupt mee mag doen. Die steunverklaringen zijn openbaar. Mocht de PVV ooit 76 zetels halen, waarna de regering ronduit fascistisch wordt dan is het een koud kunstje om te achterhalen wie verzetspartijen steunt.

Zover is het gelukkig nog niet. Maar de voor de goegemeente onzichtbare kiesdrempel voor nieuwe partijen dient wel geslecht te worden als we willen volhouden dat iedereen kan deelnemen aan de verkiezingen omdat we een democratie zijn.

Helaas schreeuwen de media eerder moord en brand dat er 81 partijen zijn ingeschreven voor de verkiezingen. Dat meer dan de helft van die partijen er niet in zal slagen om door alle voor de goegemeente onzichtbare hoepeltjes te springen hoor je niet. De media zijn de stenografen van de status quo. Iedere politicus die zichzelf een democraat noemt zou zichzelf daartegen moeten verzetten. Als democratie enige geloofwaardigheid wil blijven houden dan moet de ongehoorde stem verheven worden.

Dat kan heel makkelijk. Zolang er nog 600 handtekeningen nodig zijn voor verkiezingsdeelname, zouden ambtenaren verplicht moeten tekenen. Het zijn geen open en vrije verkiezingen als je drempels opwerpt die voorschrijven dat partijen afhankelijk zijn van toevallige vrijwilligers.

Als het teveel gevraagd is om de onzichtbare kiesdrempels af te schaffen of om ambtenaren te laten tekenen, dan zouden gemeenteraden in het gat kunnen springen. Toegegeven, geen enkele provincie heeft 81 gemeenteraden maar iedere provincie heeft wel genoeg gemeenteraden om ervoor te zorgen dat iedere partij met een serieus verkiezingsprogramma deel kan nemen aan de verkiezingen.

Democratie is niet voor bange mensen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.