Kremlintrollen!

RTL heeft een dijk van een scoop, de Nederlandse verkiezingen zijn sinds 2009 kwetsbaar als fuck. Hoewel we met potlood en papier stemmen en de stembiljetten met de hand geteld worden, gaat het daarna mis. De verkiezingsuitslag wordt in een spreadsheet gepropt en op een USB-stick gezet. Iedere ambtenaar die dat in handen krijgt, kan het naar believen wijzigen. De integriteit van het document kan weliswaar gecontroleerd worden, maar die controle is optioneel en het protocol dat gebruikt wordt is reeds 10 jaar verouderd.

De Kiesraad claimt dit allemaal te weten en stelt dat ze al een onderzoek naar de eigen rommel hadden ingesteld voordat de kleuterhackers van RTL hun leven beterden door met serieuze scoops te komen. “De papieren stroom is voor iedereen te volgen en reconstrueren. Van elke stap worden papieren processen verbaal gemaakt en bijgehouden.” Dat is flagrante onzin. De papieren stroom waarvan de Kiesraad spreekt zijn geen stembiljetten maar een uitdraai van hun onbetrouwbare rommel.

Er is een speciaal soort arrogantie voor nodig om te zeggen dat je het altijd al hebt geweten en dat er reeds onderzoek naar gestart is als je geconfronteerd wordt met serieuze kwetsbaarheden in je eigen shitzooi. Feit is dat de verkiezingen makkelijk te hacken zijn en dat de Kiesraad daar zelf min of meer een handleiding voor heeft geschreven met hun promotiefilmpjes voor de Ondersteunende Software Verkiezingen.

Als je dacht dat het allemaal nog niet erg genoeg was, dan heb je buiten Nederlandse Ruslandcorrespondenten gerekend. Op Twitter zit Hans de Vreij te gillen dat het allemaal een complot van Poetin is. Rop Gongrijp, die zich sinds jaar en dag inzet voor de integriteit van verkiezingen, is natuurlijk gewoon een Kremlintroll. RTL is dat ook. Er is niks van waar. Ook al zegt de Kiesraad zelf dat ze het probleem onderzoeken. Welk probleem? Het bestaat niet! Het zijn allemaal de Russen die ons systeem proberen te ondermijnen!

Wat de verkiezingen hacken betreft, dat heeft altijd al gekund. De overheid zou volstrekt leugenachtige uitslagen kunnen presenteren zonder dat iemand daar iets aan kan doen. Om het met Ivo Opstelten te zeggen, is het een kwestie vertrouwen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.