De Russen! De moslims!

De AIVD heeft een nieuw jaarverslag gepubliceerd. Twaalf pagina’s met lekker veel plaatjes en met nul meldingen van misstanden zoals advocaten en journalisten afluisteren. Er wordt geen enkel woord gewijd aan het feit dat de toezichthouder niet vast kan stellen of en in hoeverre de AIVD journalistieke bronbescherming respecteert. Dat is geen compliment voor de pers, want de pers maakt er zoals gebruikelijk ook een potje van.

Er is namelijk sprake van een trendbreuk die compleet aan de media voorbij gaat. Voor het eerst in jaren worden AFA Fryslân en zogenaamde “anarcho-extremisten” niet genoemd als dreigingen. Hetzelfde geldt voor dieren- en milieuactivisten. Kennelijk hebben we plaatsgemaakt (ik val in alle voorgaande categorieën) voor Russen en niet te vergeten moslims.

De media gingen dan ook los. “AIVD heeft het steeds drukker met Rusland“.  “Gematigde moslims volgens AIVD onder druk salafisten“. “Rusland probeerde met nepnieuws onze verkiezingen te beïnvloeden“. Alleen NRC merkt op dat “hoewel van te voren werd gevreesd dat Rusland de Nederlandse verkiezingscampagne zou proberen te beïnvloeden met de verspreiding van nepnieuws, is daarvan weinig concreets gebleken.”

NRC heeft gelijk, het nepnieuws du jour was de paniek over vermeend Russisch nepnieuws. De AIVD draagt daar aan bij door beïnvloeding gelijk te stellen aan spionage. Het zou te gek voor woorden moeten zijn maar de AIVD meent dat echt. Iedereen die flyers uitdeelt is een spion.

Enfin, de trendbreuk waar ik het over zou hebben. En waar alle media over zwijgen. De AIVD constateert eindelijk dat extreemrechts gevaarlijk is. Extreemrechts gaat, net als de politie, graag op de vuist met demonstranten tegen zwarte piet.

De AIVD bericht: “Rond sinterklaasfestiviteiten dreigden hardhandige confrontaties. In enkele gevallen kwam het tot een handgemeen tussen extreem-rechtse individuen en personen die zich verzetten tegen Zwarte Piet als symbool van het slavernijverleden en kolonisering.” Dat laatste woord moet natuurlijk kolonialisering zijn.

Ondanks die waarschuwing zit de AIVD er behoorlijk dubbel in. Als je tegen zwarte piet bent dan mag je namelijk rekenen op de aandacht van de geheime dienst. De klappen die je kreeg namens Aboutaleb heb je mede te danken aan de AIVD. Als je tegen een racistische karikatuur demonstreert dan wordt er een dreigingsbeeld opgesteld.

“De AIVD heeft in 2016 ter ondersteuning van (nationale en lokale) beleidsmakers naast twee dreigingsinschattingen rond evenementen ook drie inlichtingenberichten en een ambtsbericht uitgebracht. Mede hierdoor konden de autoriteiten hun maatregelen afstemmen op de onderkende dreiging. Een voorbeeld hiervan was de aanpassing van de beveiliging van de landelijke sinterklaasintocht in Maassluis.”

De volgende trendbreuk die we nodig hebben is dat dergelijke dreigingsbeelden ook worden opgesteld als de nazi’s van Pegida weer gaan marcheren.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.