Het bijzondere verhaal achter de tattoo

De tattoo is al heel oud

Al sinds mensheugenis worden er tatoeages gezet. De oudste vermeldingen van tattoos gaan namelijk meer dan 16.000 jaar terug. Waarschijnlijk werden veel tattoos destijds gezet met de as van overledenen. Er werden dan wondjes gemaakt en hierin werd de as gestrooid. Als de wondjes geheeld waren, dan bleven zwarte vlekjes zichtbaar. Op deze manier hadden mensen een herinnering aan de dode. Deze manier van tatoeëren had mogelijk ook religieuze motieven. De dode zou zo kunnen voortleven in de nabestaanden. 

De komst van de naald

Later zou de techniek waarmee de tattoo gezet werd, worden verfijnd. Hiervoor werd een naald of iets anders met een scherpe punt gebruikt. Hiermee kon je zo de onderste huidlagen kon bereiken zonder dat je grote verwondingen aanbracht. In de gaatjes en sneetjes die in de huid werden gemaakt, werden allerlei kleurtjes gestopt. Ongeveer 8000 jaar geleden is deze techniek ontstaan en de manier waarop we vandaag de dag nog steeds tatoeëren lijkt hier veel op.

Ötzi en zijn oudste tattoos

Het klinkt wat luguber, maar is van grote betekenis voor de wetenschap: de preserverende werking van ijs op dode lichamen. Wellicht heb je weleens gehoord over Ötzi. Deze man is al erg lang niet meer onder ons. In 1991 werd onder het bevroren ijs van de Alpen gevonden. Hij bleek daar enorm lang te hebben gelegen: meer dan 5300 jaar. Hiermee is hij de oudste menselijke mummie die ooit in Europa is gevonden. Hij is zelfs nog ouder dan de Romeinen, de oude Grieken of de oude Egyptenaren. En hij zat onder de tatoeages. Zijn lichaam telde er minstens 57. Dit zijn de oudst gevonden tatoeages ooit. 

Wisselende populariteit van de tattoo door de geschiedenis heen

De tattoo is door de geschiedenis heen niet altijd even populair geweest. Zo verbood het geloof joden bijvoorbeeld om tatoeages te nemen. Binnen het christendom, dat later ontstond, werd hier gemakkelijker over gedacht. Zij vonden het juist belangrijk om het geloof in de vorm van een tattoo tot uiting te kunnen brengen. Kruisvaarders bijvoorbeeld, die streden voor het geloof in het geboortegebied van Jezus, lieten na thuiskomst hun heldhaftigheden op hun huid afbeelden. Hierna verdween de tattoo in Europa bijna helemaal. Langzamerhand raakte de echte tatoeëertechniek steeds meer in de vergetelheid.

Nieuwe belangstelling voor de tattoo door andere beschavingen

Ontdekkingsreiziger James Cook kwam in de jaren 1700 terug van zijn reis in Polynesië. De inwoners hier tatoeëerden zichzelf en zodoende kwam de westerse wereld weer in aanraking met tatoeages. Ook andere beschavingen tatoeëerden, zoals de Indianen in Amerika, mensen in Japan en India. Wereldreizigers raakten onder de indruk van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland die zelfs hun gezichten tatoeëerden.

Stoere zeelieden en hun tattoos

De zeelieden zorgden voor een heropleving van de tattoo. Als je denkt aan tatoeages, dan zullen er waarschijnlijk weleens beelden van stoere, bonkige zeelieden aan je voorbijschieten. Het bekendste tattoo voorbeeld is natuurlijk Popeye. Deze zeeman verkreeg enorme krachten bij het eten van een blik spinazie. Wanneer dan zijn enorme spierballen uit mouwen knalden, dan sprong zijn kenmerkende tattoo op zijn onderarm eruit. Wereldreizigers en verhalenvertellers maakten de wereld enthousiast met wilde verhalen die zich in verre oorden afspeelden. Zeelieden lieten zich maar al te graag met deze stoere verhalen associëren. Zodoende werd de tattoo populair bij hen. Zeelieden beschouwden een tattoo namelijk als souvenir en aandenken aan hun verre reizen.

De opkomst van de moderne tattoo

De afgelopen eeuw werd de tatoeage steeds meer algemeen geaccepteerd. Zo had 120 jaar geleden in New York 75% van de vrouwen een tattoo. De tattoo was niet alleen van het volk maar ook de beter bedeelde mensen uit de bovenklasse lieten tatoeages zetten. 

De tatoeëermachine 

Vooral nadat de Amerikaan Sam O’Reilly rond 1890 de tatoeëermachine bedacht en ontwikkelde, kwam de tattoo sterk op. De machine maakte het mogelijk om op een relatief snelle, pijnloze en vooral secure wijze een mooie tattoo te kunnen zetten. De aandacht voor tatoeages nam door deze manier enorm sterk toe. Vanaf toen ontwikkelde de tatoeage zich tot de kunstvorm die het nu is. Hierdoor kunnen wij vandaag de dag kiezen uit een groot assortiment aan technieken. Veel tatoeëerders zijn anno 2020 echte artiesten en doen niet onder voor de beste hedendaagse kunstenaars.

Verschillende technieken

Bij alle tatoeëer technieken wordt de huid doorboord met een scherp voorwerp en hierbij wordt een vloeistof onder de huid aangebracht. Grofweg kun je stellen dat er voor het aanbrengen van een tattoo twee methodes bestaan. De traditionele methode vindt plaats met de hand en de elektrische methode vindt plaats met de tatoeëermachine. 

De bamboe-tatoeage

De eerste traditionele methodiek die we behandelen is de bamboe-tatoeage. De methode van zetten staat erom bekend als een die zeer moeilijk is aan te leren. Deze vorm van tatoeëren is met name in het buitenland sterk in opmars. Zo lieten beroemdheden zich veelal in landen als Thailand op deze manier tatoeëren. Verschillende Aziatische landen claimen dat zij de uitvinden zijn van deze methode. Hoe gaat dit dan in zijn werk? Aan het uiteinde van een dun bamboestokje, dat de vorm en het formaat heeft van een eetstokje, worden tientallen piepkleine naaldjes bevestigd.

De tatoeëerder houdt het stokje vast vlakbij de naalden en met zijn andere hand houdt hij de huid strak. Door steeds opnieuw in de huid te prikken brengt hij de inkt aan. Deze manier van tatoeëren kost heel veel tijd, veel meer dan met de moderne techniek maar hierin bevindt zich volgens velen zijn authenticiteit. Ook is deze manier van tatoeëren populair omdat het minder pijn schijnt te doen dan de reguliere tatoeage. De naald dringt namelijk minder diep door in de huid. Hierdoor geneest de wond ook sneller.

De rake and striking stick – tattoo

Rake en striking stick behoort tot de oudste en meest primitieve tatoeëer technieken. In slechts weinig delen van de wereld wordt er nog op deze manier getatoeëerd. Er wordt gebruik gemaakt van een voorwerp met een scherpe punt. Hier wordt in tegenstelling tot de bamboe geen naald op gezet maar de punt is scherp geslepen. Het materiaal is vaak van bot gemaakt. Door de huid heel strak op te rekken, kan men met deze punt, die veel botter is dan die van de bamboe, doordringen tot de onderste huidlagen. Deze methode wordt als zeer pijnlijk ervaren.

De metal tube tattoo

Vooral in Aziatische landen was deze techniek honderden jaren geleden erg populair. Misschien kun je deze techniek wel als een metalen doorontwikkeling van de rake and striking stick techniek beschouwen. Bij de metal tube techniek worden uitgeholde buisjes van messing gebruikt. In deze uitgeholde buisjes worden hele scherpe naalden aangebracht. De buisjes dienen dus om de naaldjes vast te kunnen houden want anders zouden deze naalden kunnen breken. 

De westerse moderne techniek met de tattoo-machine

Bij de moderne tatoeëer machine wordt gewerkt met een zogenoemd tatoeëer-pistool. Dit pistool wordt elektrisch aangedreven en brengt met behulp van snelle op- en neergaande bewegingen de inkt heel precies in de onderste huidlagen. De naalden bewegen wel duizenden keren per minuut. Er kunnen meerdere naalden op zo’n pistool worden aangesloten. Nadat de naalden in de inkt zijn gedoopt, wordt de beweging van de naalden door middel van een knop of een voetpedaal in gang gezet. 

De westerse moderne techniek met de tattoo-machine

Henna als tijdelijke tattoo

Naast de vorm van tatoeëren waarbij de inkt bijna geheel permanent onder de huid wordt aangebracht, bestaat er ook nog een andere vorm en dit is henna. Belangrijk verschil is dat bij henna de inkt niet in, maar op de huid wordt aangebracht. Het is een tijdelijke tattoo. Henna wordt onttrokken uit de Henna struik. De rode kleurstof heeft vaak dagen nodig om in de huid te kunnen trekken en blijft daarna soms maandenlang zitten. Naast de rode versie van henna bestaat er ook zwarte henna. Het voordeel van zwarte henna is dat het sneller in de huid trekt. Het nadeel daarentegen is dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zoals ernstige allergische reacties. 

Het verzorgen van je tatoeage na het zetten

Waar moet je op letten bij het verzorgen van je tatoeage? Je wilt immers dat deze zolang mogelijk goed zichtbaar blijf onder een mooie huid. Daarom moet je je huid na het zetten zeker twee weken tot een maand goed verzorgen. 

Verzorgende zalf

Als je tattoo nog niet zo lang geleden gezet is en de wond nog aan het helen is, dan is het aan te raden om de huid goed in te smeren met een hiervoor gemaakte zalf. Belangrijk is dat je tattoo niet uitdroogt. Er kan dan namelijk korstvorming ontstaan. Als deze korstjes scheuren en je tattoo gaat bloeden, dan kan dit voor lelijke plekken zorgen. Het is aan te raden om de huid niet te dik in te smeren. De wond kan dan namelijk gaan infecteren omdat de huid niet meer ademt. 

Goed schoonmaken

Ook is het belangrijk dat je, voordat je de zalf aanbrengt, de tattoo goed schoonmaakt. Doe dit de eerste dagen minimaal twee keer per dag. Voor het schoonmaken van de tattoo bestaat speciale zeep die ervoor zorgt dat de jeuk verzacht wordt, de roodheid vermindert, het sneller geneest en er minder bacteriën op je huid komen. 

Geen lang contact met water

Ga na het zetten van een tattoo niet zwemmen, douche niet te lang en ga niet in bad. Een te lang contact met water kan er namelijk voor zorgen dat de tattoo niet mooi geneest. Zo kan de inkt uit je huid gaan trekken bijvoorbeeld. Ook kunnen bacteriën die in het water zitten je huid doen ontsteken. 

Voorkom vuiligheid met dier, werk en sport

Zweten tijdens sporten, aanraking met viezigheid tijdens werk of dieren die van zichzelf al veel bacteriën met zich meedragen, kunnen de wond infecteren. Er bestaan echter speciale folies die je op de tattoo kan aanbrengen en deze beschermen de huid dan tegen infecties. 

Vermijd de zon

De zon is heel slecht voor de heling vlak nadat je een tattoo hebt laten zetten. De kleuren gaan door de straling van de zon vervagen maar je kan er ook blaren van krijgen. Belangrijk is het dan ook om je nieuwe tattoo te beschermen tegen uv-straling. Dit kan onder meer met behulp van speciale crèmes.

Raak je tattoo niet aan

We snappen dat het gevoel onuitstaanbaar kan zijn. Niemand houdt van jeuk. En juist de huid boven jouw tattoo gaat enorm jeuken. We raden je aan: geef weerstand aan het gevoel. Als je gaat krabben, gaat je tatoeage namelijk heel snel ontsteken.

Draag wijde kleding

Zorg ervoor dat je kleding niet aan je tattoo vast gaat plakken. Het is namelijk slecht voor de heling omdat op deze manier bacteriën zich kunnen gaan hechten aan de wond. Draag wijde kleding en zorg ervoor dat je kleding schoon is.