Barbarij

In zijn column op radio 1 neemt Ronald Giphart dertig seconden om op het antiterreurbeleid van Donald Trump in te gaan. “Dit is een gevecht tussen barbaarse criminelen die het menselijke leven willen vernietigen en fatsoenlijke mensen van alle religies die het willen beschermen. Dat zei Donald Trump gisteren in Ryad over de strijd tegen terrorisme. En hij ging verder, het betekent dat we één front moeten vormen tegen de moord op onschuldige moslims, de onderdrukking van vrouwen, de vervolging van joden en het afslachten van christenen. Wat we ook van Trump mogen vinden, daar valt geen speld tussen te krijgen.” De rest van zijn column die drie minuten en 44 seconden duurt vult hij met terreurporno door een relaas te houden over een bevriende francofiele kok uit Utrecht die een aanslag in Parijs heeft overleefd.

Nou moet u weten dat geslaagde terreuraanslagen slechts twee ingrediënten nodig hebben. Een relatief laag slachtofferaantal en zoveel mogelijk toeschouwers. Die toeschouwers hoeven het niet uit de eerste hand te hebben of het met eigen ogen te hebben gezien, het enige wat nodig is dat hen angst aangejaagd wordt. Iets waarin de media uitblinken en waar Ronald Giphart volop aan bijdraagt door slechts drie zinnen te wijden aan het voorgenomen beleid van Trump om daarna dik drie minuten in te zetten op effectbejag.

Daarmee is Giphart een prima bondgenoot van ISIS. ISIS heeft niks liever dan bombastische betogen over oorlog met “de islam”. Dat is waar ze op uit zijn. ISIS wil de samenleving ontwrichten en tweespalt creëren. ISIS is het eens met Geert Wilders dat er in Nederland geen plaats is voor moslims. Die moeten allemaal naar het kalifaat. ISIS wil een einde aan het grijze gebied waar totaal verschillende mensen elkaar ondanks hun verschillen iedereen in hun waarde laten.

Vanuit terroristisch oogpunt is een solidaire gemeenschap die elkaar omarmt de slechtst denkbare reactie op een aanslag. Terroristen willen noodtoestanden, ze willen exact hetzelfde als de PVV en Schorem voor Democratie. Manchester heeft heeft hen dat niet gegeven. Ronald Giphart wel.

En Ronald Giphart verraadt iedereen die hij zegt te willen beschermen. Samen met Trump tegen de barbarij? Laat me godverdomme niet lachen zeg. Trump heeft in de paar maanden dat hij president is al meer burgerslachtoffers gemaakt dan ISIS. “Trump tolereert meer burgerslachtoffers” heet dat in de media. Bomb the shit out of them is de enige verkiezingsbelofte die hij heeft ingelost. En ook dat is een overwinning voor ISIS.

ISIS is een organisatie waarvan de leden klagen dat er een wachtlijst voor zelfmoordaanslagen is. De dood is hun overwinning. De moeder van alle bommen gooien vinden ze een compliment.

Dat is inderdaad barbaars maar het betekent ook dat vuur met vuur bestrijden geen optie is.

En over barbarij gesproken, laten we niet vergeten wat Trump probeert te bereiken. Door Obamacare te beëindigen gaan naar schatting 29.000 doden per jaar vallen. Daar kan ISIS nog een puntje aan zuigen. Al Qaida eveneens. Het is een 9/11 per maand.

Het zou hilarisch zijn als het niet zo triest was dat Trump in de moeder van het kalifaat, Saudi-Arabië, verkondigde dat een totalitair koninkrijk te verkiezen valt boven een democratische staat met de nodige tekortkomingen. Het is niet Iran dat Al Qaida en ISIS sponsort, het is Saudi Arabië. En in Syrië vindt Afghanistan 2.0 plaats. Net zoals Reagan Bin Laden bewapende, bewapent Trump, en voor hem Obama, iedereen die tegen Assad is.

Je kunt de oorlog tegen terreur niet winnen door terroristen te bewapenen. Net zomin als dat je het kunt winnen door een sjiitisch land de schuld te geven van wat soennitische terreurorganisaties doen. De toespraak van Trump sloeg als een tang op een varken en toch prijzen alle media hem daarvoor.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.