Kromstaat

Verdachte struik is verdacht

In de Verenigde Staten wordt wietteelt een slachtofferloze misdaad genoemd en dankzij de legaliseringsgolf die daar is ingezet onder Obama, wordt het nu ook wel groen goud genoemd. In Nederland heet wietteelt, ondanks veertig jaar aan gedoogde verkoop, ondermijnende misdaad. De onderwereld zou de bovenwereld infiltreren en in plaats van dat de overheid wordt aangewezen als grootste boosdoener, het is immers de schuld van Den Haag dat de verkoop onder strenge voorwaarden oogluikend wordt toegestaan terwijl de teelt strikt verboden is, beklagen politie, justitie, de politiek en de media zich erover dat de overheid het slachtoffer is.

Als de moslims niet de poort van de rechtsstaat dreigen in te beuken dan zijn het wel de motorbendes die dat doen. Drugsdebatten zijn daarom al even voorspelbaar als debatten over terrorisme. Altijd ligt de schuld bij een ander, terwijl de overheid zowel in het geval van drugshandel als terrorisme een monster heeft gecreëerd.

Ongeacht hoe groot dat monster wordt, is er maar één respons. Meer repressie. In het Verenigd Koninkrijk, dat weleens uit elkaar zou kunnen vallen als gevolg van Brexit omdat Schotland lid wil blijven van de EU, wil Theresa May nu de mensenrechtenverdragen verscheuren om de terreur die ze de afgelopen zeven jaar gedoogd heeft te bestrijden.

In Nederland is het godbetert GroenLinks, de partij van de principiële ondergrens, die het fundament onder de rechtsstaat wil wegvagen. Voordat er ook maar sprake is van een strafrechtelijk onderzoek, dus direct na ontvangst van een al dan niet niet anonieme tip, wil GroenLinks banktegoeden kunnen bevriezen. En alsof dat nog geen enge gedachte is, heeft GroenLinks daarvoor de steun vergaard van maar liefst 92 Kamerzetels. Kathalijne Buitenweg krijgt bijval van de gelegenheidscoalitie van SGP, SP, PvdA, ChristenUnie, CDA en VVD. De afgelopen dinsdag ingediende motie wordt aanstaande dinsdag zonder meer aangenomen.

Uiteraard begon mevrouw Buitenweg te piepen nadat ik twitterde dat ze de bijl aan de wortel van de rechtsstaat zet. De onschuldpresumptie, iedereen is onschuldig totdat het tegendeel bewezen wordt, is de kurk waar de rechtsstaat op drijft. En ergens heeft Buitenweg gelijk, de soep wordt niet zo gegeten als hij opgediend wordt. De motie vraagt het Kabinet of het mogelijk is om op rechtsstatelijke wijze de rechtsstaat af te kunnen schaffen.

Maar dan nog. We leven in een land waar we nu al ruim een decennium gewaarschuwd worden dat “de moslims” precies dat van plan zijn. De rechtsstaat met democratische middelen om zeep helpen. Kijk eens in de spiegel.

Op mijn vraag of de wietwet al van tafel was, kreeg ik “nee hoor, GroenLinks zet zich nog steeds in voor legalisering van wiet” als antwoord. Bullshit natuurlijk want GroenLinks heeft de hele middag staan pleiten voor een ingrijpende intensivering van de nederwietoorlog. En met succes. Het is voorwaar een prestatie om niet alleen de verkiezingsbeloftes van je eigen partij te doen verdampen, de SP en de PvdA daarin meekrijgen is al helemaal knap.

Maar hoe knap het ook is, het is vooral kut. De VVD, die slimmer reguleren altijd al als strenger straffen heeft gezien en het CDA, de ChristenUnie en de SGP, die reguleren laat staan legaliseren nooit als optie hebben gezien, lachen in hun vuistje. GroenLinks heeft de wietwet van D66 hoogstpersoonlijk afgeschoten zonder het zelf door te hebben.

En zonder het te weten heeft GroenLinks de kromstaat nog wat verder uitgebouwd, in 2015 moest de overheid 18.000 mensen een schadevergoeding uitkeren omdat ze onterecht in voorarrest waren geplaatst nadat het strafrechtelijk onderzoek was gestart. GroenLinks wil bankrekeningen kunnen bevriezen voordat het strafrechtelijk onderzoek wordt gestart.

Als de motie die absoluut wordt aangenomen het advies van de Raad van State weet te overleven, dan wordt het niet enkel een enorme aantasting van de rechtsstaat, het wordt ook een gigantische kostenpost. En dat dankzij de partij die niet alleen wiet beloofde te legaliseren maar ook xtc. En waarom? Omdat de media continu paniekverhalen over “ondermijning” rondpompen.

Al Capone ligt in zijn graf te grinniken. Drooglegging 2.0. Nu nog proberen motorclubs te verbieden. Het is allemaal even kansloos tenzij het voornaamste doel werkverschaffing voor de potgrondpolitie is. Hetgeen een vicieuze cirkel is, hoe meer capaciteit drugs opslokken, hoe minder capaciteit er is voor misdaden met daadwerkelijke slachtoffers en hoe meer de rechtsstaat aangetast wordt door de almaar toenemende politiebevoegdheden om zonder tussenkomst van de rechter te gaan straffen.

Bedankt GroenLinks.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.