Genderfragiliteit

Mijn God wat bent u allemaal dom en onwetend. O nee, dat zou ik niet doen. Toen ik in mijn vorige stukje schreef dat u hulp dient te zoeken als de aanhef in een brief uw genderidentiteit doet wankelen, had ik niet kunnen bevroeden hoe groot de ophef zou zijn toen de NS een dag later besloot om treinreizigers te gaan aanspreken als reizigers. Het bleek ineens dat genderfragiliteit misschien wel de meest veel voorkomende aandoening is onder mensen met die niet politiek correct zijn.

Genderfragiliteit is de ziekelijke behoefte om continu te worden bevestigd in je mannelijkheid of, in zeldzamere gevallen, vrouwelijkheid. Voordat Amsterdam en de NS besloten om genderneutraal te gaan communiceren was het bijvoorbeeld volstrekt normaal om jongens te zeggen tegen een groep waarvan ook maar één jongen deel uitmaakte maar het was ongehoord om meisjes te zeggen tegen een groep mensen die in overweldigende meerderheid vrouwelijk is.

Daarom was #Genderneutraal godganse dagen trending topic en lijkt de storm van de verontwaardiging onder (extreem)rechtse cishets vooralsnog niet te gaan luwen. Jan Roos boos, de PVV over de zeik en de SGP vreest dat er nieuwe weigerambtenaren onder de bijl gaan. En dat alles omdat een reiziger een reiziger wordt genoemd. Ik vind het fucking hilarisch en hoop derhalve dat men (see what I did there?) nog lang tranen met tuiten blijft huilen omdat dat de NS het heeft gewaagd om reizigers reizigers te noemen.

Jan Roos lanceerde een rant waarin hij zei dat je een paar ballen moet groeien als je graag correct wilt worden aangesproken. Waarom is hij dan zo in zijn taas getast als een reiziger een reiziger wordt genoemd? Hoe tast het je mannelijkheid of vrouwelijkheid aan als er niet langer beste dames en heren wordt omgeroepen? Waarom hebben de mensen die claimen dat ze politiek incorrect zijn continu bevestiging van hun genderidentiteit nodig? Als de trein je van A naar B brengt, en het liefst een beetje stipt en met voldoende zitplaatsen, wat de neuk maakt het dan erg dat je via de intercom wordt aangesproken als reiziger?

Conducteurs gaan u echt niet anders aanspreken. Die blijven even nors met hun “vervoersbewijs alstublieft”. De incheckapparaten die nooit een ding hadden moeten zijn piepen van meet af aan al genderneutraal. PIEP! Die PIEP! is geheel genderneutraal en onpersoonlijk ook.

Terzijde, als machinist of conducteur heb je daar geen last van want die piepende krengen staan op het perron maar als buschauffeur zijnde zitten ze vlak naast je oor. PIEP!

Voordat ik verder afdwaal wil ik nog wel gezegd hebben dat als de genderfragielen zich half zo druk hadden gemaakt over de invasieve privacyschending door de ov-shitkaart dat we dat kreng misschien tegen hadden kunnen houden. Maar nee! In Nederland ontstaat alleen weerstand tegen futiliteiten die niemand echt kwaad doen maar die gemarginaliseerde groepen wel helpen.

In Nederland maakt men zich alleen druk over bullshit. Ongelijkheid interesseert ons niet. We zijn immers het meest tolerante land ter wereld, nou dan, bek houden! Dat is het klimaat waarin de boze witte man gedijt en waarin hij uiteindelijk ook het onderspit delft. Niet vanwege de gemarginaliseerde groepen die naar erkenning streven maar vanwege de lachende derde, de vermeende populisten, die de zogenaamde volkswoede exploiteren terwijl ze in wekelijkheid alleen het belang van de allerrijksten dienen. Zowel de PVV als Schorem voor Demagogie willen bijvoorbeeld niks willen weten van het aanpakken van belastingontwijking.

Geert Wilders was niet eens gevat genoeg was om te twitteren dat de NS het spoor bijster is. Hij twitterde de NS is de weg kwijt. Je verliest je mojo, Geert.

Ook verlies je de het door de media hevig gepropageerde beeld dat de PVV achter je staat zolang je maar geen moslim, Marokkaan of Turk bent. Ik ben het met Maxim Februari eens dat de alfabetsoep genaamd LHBTIQA+ een ongelukkig vehikel is maar ik vind het mooi om te zien dat expliciet benadrukt wordt “homonationalisme” een doodlopende weg is. Zoals ik nog maar tig jaar betoog: rechtse partijen zijn niet emancipatoir, homonationalisme is alleen maar een stok om moslims mee te slaan. Geert Wilders gebruikt genderneutraal zelfs als scheldwoord tegen Alexander Pechtold die geen ballen zou hebben. Wat maar weer eens aangeeft dat ook cisgendervrouwen niks bij extreemrechts te zoeken hebben tenzij ze van seksisme houden.

Maar goed, als puntje bij paaltje komt in deze discussie dan gaat het niet zozeer over transen of homo’s en wat dies meer zij. Transen voelen zich doorgaans niet buitengesloten door de woorden dames en heren, homo’s ook niet. Persoonlijk ben ik ook geen genderqueer. Toch kan ik prima leven met beste reiziger. Het enige genderneutrale taalgebruik waar ik een hekel aan heb is post van onder andere de Postcodeloterij. Aan de bewoners van dit adres.

Wat ik niet snap is dat iemand die zichzelf voorheen Monica Dreamgirl noemde zich laat lenen voor een extreemrechtse agenda tegen non-binaire mensen en/of genderqueers. Tuurlijk, ik was ook blij toen ik voor het eerst werd uitgescholden voor kutwijf maar juist dat maakt dat ik me inzet voor de erkenning van iedere gemarginaliseerde groep. Als je na jarenlang in de kast zitten eindelijk de overkant bereikt moet je niet de brug achter je verbranden, doe je dat wel dat ben je gewoon een kutmens.

Er valt veel te zeggen voor genderneutraal taalgebruik en een genderneutrale gemeentelijke administratie. Toen mijn geslacht juridisch gewijzigd werd sloeg ik steil achterover van de meer dan tien A4’tjes die ik kreeg. Waarom beslaat mijn geslachtsregistratie dik tien pagina’s?

Sindsdien krijg ik uitnodigingen voor baarmoederhalskankeronderzoek. Onze lieve heer de dokter kan veel, maar baarmoeders uitdelen hoort daar nog niet bij.  Transseksuelen vragen bepaald niet om een genderneutrale wereld, maar ze hebben er wel baat bij. Al was het alleen maar omdat het hinderlijk is dat je geboortegeslacht op allerlei officiële papieren staat als je transitie nog niet is afgerond. Of omdat je niet opnieuw een rijbewijs en een paspoort of identiteitsbewijs hoeft te betalen wanneer je sekseregistratie wijzigt. De Kafkabrigade heeft er een lezenswaardig dossier over aangelegd.

Iedereen is gebaat bij zo weinig mogelijk registratie van persoonlijke gegevens. In het persoonlijke verkeer zal dat geen enkele hinder opleveren omdat mensen dat onderling prima kunnen regelen. Er gaat niemand stoppen met mevrouw of meneer zeggen als de intercom van reizigers rept. Er gaat ook niemand verbieden hoe u zichzelf identificeert, integendeel.

Toch is beste reizigers, geachte aanwezigen, of teerbeminde mensen ineens een heet hangijzer van hier tot heb ik jou daar. Na de PVV was ook de SGP van de partij om zich uit te spreken tegen reizigers reizigers noemen en Schorem voor Demagogie is er by proxy ook tegen. De Roze Khmer bericht dat de “polderfascistjes” van Batavierenpodcast een petitie zijn gestart tegen de nieuwe politieke correctheid. De bijbehorende afbeelding is aangeleverd door Zlata Brouwer, een groupie van Thierry Baudet. Die link verzwijgt de Roze Khmer.

Waarom genderneutraliteit ineens zo’n heet hangijzer is ontgaat me totaal, want de Kamer heeft al in 2015 besloten dat het maar eens op moet houden met de nodeloze bureaucratie die sekseregistratie heet.  Alleen is dat controversieel verklaard na de verkiezingen en omdat de media belabberd berichten over stemmingsuitslagen heb ik geen idee aan welke partijen we dat te danken hebben. Niet aan de mijne in ieder geval.

Enfin, het is komkommertijd en de media tillen zich een breuk aan wat een non-issue zou moeten zijn. En in tegenstelling tot wat sites als de Dagelijkse Standaard u willen doen geloven kiezen ze helemaal geen partij voor een inclusieve samenleving. Ze brengen volgas clickbait. Laat staan dat het ideologisch gedreven is zoals Özcan Akyol in AD beweert. Mensen uitsluiten, dat is pas ideologisch gedreven.

Mag ik u tot slot nog deze mooie documentaire aanbevelen? Vice nam een kijkje bij een genderneutraal gezin in Zweden, een land dat het bevestigen en aanmoedigen van stereotypering op scholen in 1998 heeft verboden.

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.