Loos alarm in Rotterdam

Er is niks gebeurd in Rotterdam en toch is ‘Rotterdam’ nu een ding. Op internet is wél wat gebeurd. Daar ging menig extreemrechts hart sneller kloppen van opwinding, eindelijk een door Daesh-geïnspireerde aanslag!

Of, als je wat dieper in de krochten van de complotdenkers zit, de tweede aanslag. Want wie googelt op ‘aanslag Amsterdam’, krijgt als eerste resultaat het auto-ongeluk dat door een suikerpatiënt werd veroorzaakt, maar dat in werkelijkheid een aanslag was. De website met de bizarre naam ‘Veren of Lood’ (nee, geen link, geen zin om bij te dragen aan hun Google-rating) beweert dat en nadat de Roze Khmer van de week de naam van de ongelukkige chauffeur onthulde, roepen ze daar dat ze steeds vaker gelijk krijgen. (Voor wie nu wil roepen dat het aan mijn ‘filterbubbel’ ligt dat ik bepaalde zoekresultaten krijg voorgeschoteld: ik heb mijn zoekopdracht met de Tor-browser uitgevoerd vanaf een Pools IP-adres.)

Inspelen op angst

Wat verder opvalt aan de afbeelding van de zoekresultaten is hoezeer de media inspelen op de angst (‘hoe weerloos is Amsterdam’, niet ‘hoe weerbaar is Amsterdam’) en dat de laatste aanslag in Amsterdam gepleegd is door Willem II met als doel ‘ons’ koningshuis op te richten. Wie nu amechtig wil gaan hyperventileren dat ik de aanslag op Theo van Gogh vergeet, een moord met voorbedachte rade is een moord en geen aanslag.

Terug naar ‘Rotterdam’. Hoewel daar dus helemaal niks gebeurd is, is het wel het gesprek van de dag omdat er een concert van een band genaamd ‘Allah-las‘ is afgelast vanwege terreurdreiging. Met name Het Algemeen Dagblad pimpt het als een malle. ‘Allah-Las al jaren onder vuur om bandnaam: ‘Ik wil je huis opblazen’‘ en ‘Extra beveiliging bij concert Allah-Las in Warschau‘.

Dat laatste bericht is ronduit nepnieuws. Of, zoals we vroeger zeiden, stemmingmakerij. Er was geen terreurdreiging. Er was paniek om niks.

Dreigend bericht

Graag neem ik u even mee naar de feiten.

1) Er kwam een melding binnen dat ene Jim een ‘dreigend bericht’ via Telegram had gepubliceerd. De Spaanse politie heeft de Nederlandse politie daarover ingelicht, zo beweert de Nederlandse politie.

2) Rotterdam activeerde het zogeheten ‘drieringensysteem’, dat wil zeggen dat het plaats delict dat er niet was, werd bestormd door in kogelvrije vesten gehulde zwart-gele wespenpakken, dat er extra wespenpakken paraat waren in de omliggende ring en dat het Team High Tech Crime in het ‘virtuele domein’ naar de afzender van het bericht zocht.

Dat laatste is niet al te moeilijk, aangezien Telegram verlangt dat je jezelf registreert met je 06-nummer en je 06-nummer is hetzelfde als het serienummer van de enkelband van een elektronisch gedetineerde.

Dronken chauffeur

3) Er werd een busje met een Spaans kenteken gespot in de eerste of tweede ring en dat busje ‘reed heen en weer’ en werd daarom binnenstebuiten gekeerd. Er bleken gasflessen in het busje te liggen.

4) Om twee uur ’s nachts werd Jim (22) in Zevenbergen, Brabant, van zijn bed gelicht, waarna het huis van zijn ouders, die op vakantie waren, overhoop werd gehaald door agenten die met acht of negen auto’s arriveerden. Pas om half vijf zijn ze weer vertrokken.

5) Zowel de chauffeur van het busje, die dronken was, als de Brabantse Jim hebben niks met Daesh te maken.

6) De anonieme chauffeur is inmiddels vrij, Jim niet.

Rationeel reageren

7) Later claimt de NOS dat Jim de dreiging zelf gemeld heeft en dat de melding uit Spanje er slechts zijdelings mee te maken heeft.

8) Ik zou willen dat ik dat verzonnen had, want godverdomme zeg!

Ondertussen schrijft NRC Handelsblad: ‘Dat de waarschuwing van de Spanjaarden kwam, was voor Nederland reden de tip over het chatbericht extra serieus te nemen, aldus Blok.’

Jezus fuck, wat is het nou? En waarom bericht de Volkskrant dat wij rationeel reageren op een vermeende terreurdreiging?

Onze manier van leven

Er is een concert afgelast op basis van wat eigenlijk? Een angstpsychose misschien? De grote zaal van de Maassilo herbergt maximaal tweeduizend gasten. Die hadden makkelijk allemaal gefouilleerd kunnen worden. Is dat teveel gevraagd om ‘onze manier van leven’ te beschermen zoals politici graag roepen?

Dit slaat godverdomme nergens meer op, het verhaal waait alle kanten uit. En dan heb ik het nog niet eens over de inconsistentie tussen het verhaal van de politie gehad en dat van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). Blok zegt in onder andere Trouw dat alle indicaties bij elkaar aanleiding gaven om met veel bombarie in te grijpen.

Maar de NCTV twittert ver voordat Blok met de media praat dat het hele fucking busje geen ene ruk te maken heeft met die knul in Brabant. En ook niet met de vermeende melding uit Spanje. Toch wil Blok ‘niet reppen van loos alarm’.

Totale surveillancestaat

Ammehoela. Wat er aan de hand was is, niet zo enorm moeilijk te duiden. Een totaaldebiel in Brabant wilde niet hebben dat een stel vermeende moslims optrad in Rotterdam, daarom heeft hij zelf een terreurdreiging in gang gezet en vervolgens is dat overgenomen door iedereen die ook maar een slaatje wil slaan uit xenofobie omdat het zo lekker helpt bij het invoeren van de totale surveillancestaat.

Die surveillancestaat moet namelijk nog een horde nemen. Als er na 3 september 300.000 handtekeningen worden verzameld dan mogen we er over gaan stemmen. Zet die datum in uw agenda en ga tekenen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.