Bollocks Buster: eer Kim Wall, en niet haar moordenaar

Maak kennis met Peter Madsen, volgens media als de Volkskrant en de NOS is hij een visionair, een gevierd uitvinder en een excentriekeling. Hij noemt zichzelf een “inventrepaneur, iemand die “extreme machines ontwerpt, samen met ontwerpers en technici”.”

Hij is ook een gevierd lid van de TEDx-sekte, waar hij een praatje voor kinderen mocht houden om hen ervan te overtuigen om “nooit naar volwassenen te luisteren” omdat die alleen maar in je ambities willen beperken.

Peter’s bijnaam is Rocket Madsen. Hij is een miniatuur van Elon Musk. Hij bouwt raketten en onderzeeërs in zijn eentje. Hoe cool is dat?

Supercool natuurlijk, een onderzeeër, wie wil dat nou niet? Madsen schept daar in zijn welhaast profetische TED-talk over op, 12 mijl uit de kust werd hij niet langer gehinderd door wetgeving die hem verbood om een raket in de ruimte te lanceren. Daar kon hij naar hartenlust experimenteren met wat hij maar wilde. Zo had hij bijvoorbeeld zijn onderzeeër in kunnen zetten om de C-Star te torpederen. De C-Star is een schip vol nazi’s die hun uiterste best doen om het leven van NGO’s die drenkelingen trachten te redden zuur te maken.

Peter had een held kunnen zijn, maar hij werd een schurk. Peter wordt er namelijk van verdacht een moord te hebben gepleegd. En niet alleen dat, hij wordt ervan verdacht een moord te hebben gepleegd waarna hij alle ledematen en het hoofd van het lichaam heeft geamputeerd om vervolgens de romp, verzwaard met metaal, in zee te dumpen. Peter is daarom kortom een eenpersoons ISIS.

Maar daar merk je in de media of op zijn Wikipedia-pagina weinig van.

Peter wordt verheerlijkt als excentriekeling, “De 46-jarige Deen Peter Madsen is een ongewone hobbytechneut die de droom had uit te groeien tot een gevierd uitvinder. Zijn zelfgebouwde onderzeeër en excentrieke karakter fascineerden het Deense publiek, dat in kranten en tijdschriften over hem las. Het moet ook de Zweedse journalist Kim Wall hebben geïntrigeerd, want ze trok naar Kopenhagen om Madsen te ontmoeten” schrijft de Volkskrant.

De NOS gaat daar overheen. “Peter Madsen heeft eenvoudige oplossingen gevonden voor grote problemen en werd zelfs een inspiratie voor professionele raketingenieurs over de hele wereld”, zegt journalist Djursing in interviews over Madsen. “Een toegewijd persoon die volledig geobsedeerd is door onmogelijke projecten. Of het nou gaat om onderzeeërs bouwen of een raket, Madsen had er alles voor over om zijn doel te bereiken.”

Ondertussen wordt Peter Madsen slechts verdacht van “onvrijwillige doodslag door nalatigheid” zo bericht het Vlaamse de Morgen. Ik weet niet of dat waar is, maar wat ik wel zeker weet is dat de armen, benen en het hoofd van Kim Wall er niet per ongeluk afgevallen zijn. Ook is haar romp niet onbedoeld verzwaard. Noch is de onderzeeër onbedoeld gezonken.

Wat ik nog meer weet is dat Peter wit privilege heeft, want fuck me sideways zeg als hij een moslim was geweest of een kleurtje had gehad dan hadden de media het nooit nodig gevonden om ons te vertellen dat hij een visionair is.

Geschreven voor Vileine.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.