Recensie: de (incomplete) stemmingen van 12 september

De Werkgroep Lastige Leden™ gaat een nieuw dingetje doen; wekelijks de stemmingen in de Tweede Kamer recenseren. Waarom? Nou, hierom. De oppositie nam een momentje om de aanstaande coalitie aan de verkiezingsbeloften te herinneren en de media schreeuwen moord en brand. DAT IS PESTERIJ! JULLIE TARTEN DE FORMATIETAFEL!

De Werkgroep moet daar ten diepste bezwaar tegen aantekenen. De Werkgroep doet dat omdat we kunnen constateren dat vrijwel iedere kiezer ronduit cynisch is over verkiezingsbeloftes en dat zogenaamde populistische partijen daar tot ons afgrijzen garen bij spinnen. Niet dat die partijen de kiezers iets beters hebben te bieden, integendeel, maar daar hoort de Werkgroep de media dan weer niet over. Die hebben het vooral over hoe kort het programma van de PVV is (één A4’tje maar!) of hoe spitsvondig Baudet is met zijn Factionum Cartellum en zijn mislukte imitatie van Gandalf.

Over de inhoud gaat het zelden tot nooit. De Werkgroep betreurt dat. Daarom heeft de Werkgroep besloten om zelf het goede voorbeeld te geven. De Werkgroep gaat u wekelijks voorzien van een inhoudelijke recensie van de stemmingen. Gratis! En we waarschuwen alvast, dat worden gigantische lange lappen tekst (met plaatjes!). De Kamer stemt namelijk over onmetelijk veel dingen zonder dat het ooit enige media-aandacht krijgt. De Werkgroep wil daar verandering in aanbrengen.

De eerste stemmingen na het reces begonnen met een zeldzaamheidje, een wijziging van de Grondwet. Terwijl Irma over de voormalige “Nederlandse” Antillen raasde, moest de Kamer één of andere mouw passen aan de status aparte van de bovenwindse eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn “zelfstandige landen” en Saba, Sint Eustasius en Bonaire zijn “bijzondere gemeenten”. Geen van allen heeft Provinciale Staten die getrapt een Eerste Kamer mogen kiezen. Dat gaat over zoveel cijfers na de komma dat het nog geen restzetel beïnvloedt (en dat is kwalijk want de voormalige koloniën hebben drie keer niks in te brengen) maar er moest wel een regeling voor komen. De gehele Kamer ging akkoord.

Het debat over die Grondwetswijziging werd gelardeerd met woorden van medeleven. Irma raast over de eilanden, wij vinden dat allemaal hartstikke erg, onze gedachten en gebeden gaan uit naar hen, maar toen puntje bij paaltje kwam in de vorm van de motie Van Tongeren/Van Engelshoven gaf wat tegenwoordig het partijkartel wordt genoemd niet thuis. Uitgezonderd de PvdA dan. Schorem voor Demagogie, de lui die het partijkartel zogenaamd willen breken, stemden mee met twee van de drie partijen die dit land sinds de Tweede Wereldoorlog regeren.

Dan de voortgangsrapportage passend onderwijs. Heeft een Nederlandse Stephen Hawking in de dop, een briljante natuurkundige, kosmoloog en wiskundige, recht op toegankelijk onderwijs? De Kamer vindt van niet want het mag geen geld kosten.

Vervolgens kwamen de stemmingen over accountants aan bod. De Werkgroep heeft daar een uitgesproken mening over. Je kunt beter gaan roken dan dat je accountants vertrouwt. Accountants zijn er zogenaamd voor de eerlijke regels. Zonder hen win je het toch niet van de bank. Als dat wel gebeurt dan ben je als winnaar gedwongen om de bank te redden. Zie daar het hele systeem samengevat, Monopoly is niet zozeer een bordspel, het is een waarschuwing. De Werkgroep gelooft niet in kwetsbare accountants, dat zijn lui die zogenaamd scheidsrechters zijn terwijl ze graag een loopje met de spelregels nemen. De Werkgroep is tevreden over de aangescherpte eisen voor accountants maar vindt het tegelijkertijd too little, too late aangezien de Big Four zich hier vast onder uit weten te wurmen.

De VVD is dat niet. Die trachten bij motie de aangescherpte regels te ondermijnen. “Externen” moeten invloed krijgen op beslissingen van AFM en DNB. Die “externen” zijn ongetwijfeld degenen die vrezen voor hun eigen winstgevendheid als het toezicht eindelijk op hun strepen gaat staan. Als je regelgeving vreest dan ben je niet onafhankelijk of extern. Dan ben je belanghebbende. De Werkgroep wijst er overigens op dat D66 afwijkend gestemd heeft van de beoogde coalitiepartijen.

Volgende motie! (De Werkgroep heeft er nu al spijt van om ze allemaal van commentaar te voorzien). Soms heeft de PVV een punt. De aangescherpte regels gaan in per 1 juli 2018. De PVV wil dat een half jaar eerder. Verworpen.

De motie Nijboer constateerde dat accountantsverslagen vaak niet deugen. De Werkgroep verzint dat niet.

Wie kan er nou tegen betere accountantsverslagen zijn hoor ik u denken. Nou let u vooral even op dan.

Daarna kwam het controversieel verklaren van de aanpak van wegpiraten. De Werkgroep moet hier echt haar wenkbrauwen fronsen, hoezo is dat controversieel? (In tegenstelling tot alle andere stemmingen zijn de groene bolletjes hier de boosdoeners, de groene bolletjes zijn voor wegpiraten.)

Nu schakelen we naar het blokje veiligheid. De Werkgroep constateert dat veiligheid, net zoals de term openbare orde, toverwoorden zijn. Zozeer zelfs dat de partijen die graag claimen dat ze op de centjes passen passen niet eens willen weten wat het allemaal kost qua topbestuurders. Gelukkig heeft de motie lekker wel een meerderheid.

Een evaluatie van de zogeheten veiligheidsregio’s moeten we daarom op dit moment helemaal niet willen vindt de Kamer.

Vervolgens vloog de SP uit de bocht. Wat de SP betreft moet er een verbod komen op “target blu eye” en “lockpickguns”. Het eerste is niet veel meer dan een moderne variant op een scanner en het tweede is een moeilijke boormachine. De makkelijkste manieren om in te breken zijn nog altijd een normale boormachine over een ouderwetse steen door de ruit. Ja, dat maakt lawaai maar dat duurt niet langer dan het lawaai dat een “lockpickgun” maakt. De Werkgroep snapt niet waarom de PvdD hier voor gestemd heeft. De Werkgroep is wars van symboolpolitiek. Als de politie veilig wil communiceren dan moeten ze dat lekker versleuteld gaan doen.

Daarna volgden twee moties waar de Werkgroep het van harte mee eens is, alleen stinken ze wel omdat de naam Graus erboven staat. Wat nog harder stinkt is dat de naam Graus niet de reden is dat de Kamer tegengestemd heeft.

Volgende motie, zelfde bezwaar. De Werkgroep verafschuwt vrouwenmeppers net zo zozeer als politieke partijen die menen dat mensen ten koste van dieren leven niet vakbekwaam hoeven te zijn. En laten we wel wezen, de PVV is is hilarisch hypocriet met Dion Graus in de gelederen.

Mocht u nou denken dat de Werkgroep dat we alleen maar zitten te zwartkijken of te mokken dan heeft u het mis. Want fuck yeah, Femke Merel Arissen! En oké, ook Frank Futselaar van de SP. Die hebben het samen voor elkaar gebokst dat als je een klootzak van een boer met een beroepsverbod in Duitsland bent dat dan ook in Nederland en heel de Europese Unie moet gelden. Die slag is nog niet gewonnen want het Kabinet gaat vast antwoorden dat we eerst het verbod in heel Europa moet gelden voordat we het in Nederland kunnen doorvoeren maar de eerste slag is geleverd. Straathof en zijn Knorhof en z’n tig andere megastallen zijn binnenkort niet langer welkom in Nederland als alles volgens plan verloopt.

Tot zover het goede nieuws, dan nu het slechte nieuws. We gaan de boterzachte klimaatdoelen uit het akkoord van Parijs nooit halen.

Wat we wel gaan doen is koeienvlaaien subsidiëren en Eneco verkopen. De Werkgroep vindt de kip met de gouden eieren slachten een slimmer idee.

GroenLinks bracht nog een motie in stemming dat we houtzagerijen niet gaan subsidiëren als ze zaagsel niet hergebruiken maar dat mocht niet baten.

De Werkgroep heeft de boodschap luid en duidelijk ontvangen. Politici geven meer om mest, waar je weinig anders mee kunt dan het vergisten met waardevolle landbouwproducten, dan om zaagsel, in principe een grondstof voor papier en karton.

De Werkgroep overweegt om te gaan schijten op de deurmat van alle rode bolletjes en de Werkgroep houdt daarbij indachtig dat Schorem voor Demagogie alleen maar voor de herwaardering van zaagsel gestemd heeft uit angst dat hun mat weer volgescheten werd.

Hoe vaker, hoe beter achten wij. De fascisten zijn onder ons, ze zitten in de Tweede Kamer en ze kunnen niet bang genoeg zijn.

Dan gaan we nu verder met de normale schijtlaarzen van de democratie. Het gas raakt waarschijnlijk op voordat een vandaag geboren baby naar de basisschool gaat Moeten we daarom een duurzame langetermijnvisie ontwikkelen? Het partijkartel zegt van niet en het krijgt bijval van Schorem voor Demagogie. Windmolens, zonne-energie, onafhankelijkheid van OPEC-landen en een middelvinger naar Poetin, daar moet je vooral niet aan beginnen.

De overgang naar hernieuwbare energie moet je ook helemaal niet collectief willen financieren aldus de nazi’s. En ja, de Werkgroep schaart 50Plus onder de nazi’s.

Mocht u nu al alle hoop op een betere toekomst verloren hebben, dan geeft de Werkgroep u geen ongelijk. Het wordt namelijk alleen maar erger. Samen met de Facebookpagina “stop linkse indoctrinatie op mijn universiteit” en Schorem voor Demagogie heeft de Kamer een enorme slag geslagen voor Shell. Universiteiten hoeven niet onafhankelijk te zijn, Shell mag het curriculum dicteren.

Shell mag zelfs de bijzondere hoogleraren leveren. De Werkgroep zag deze nederlaag aankomen en betreurt het dat de Partij voor de Dieren geen motie ingediend heeft die eist de docent dan minstens het logo van de sponsor moet dragen.

Soms komen de vrouwenmeppers echter wel met goede ideeën, zoals in dit geval. Het mag een open deur intrappen zijn dat NVWA-inspecteurs goed opgeleid moeten worden maar toch stemmen VVD, cDA en 50Plus tegen.

De vrouwenmepper wil dierenmishandeling melden ook verplicht stellen. De Kamer is dat met hem oneens. Alleen wanneer de poep de ventilator raakt moet de NVWA alle ruimte krijgen.

Vervolgens was de beurt aan de motie Agema/Gerbrands, beiden PVV. Beiden vrienden van de farmaceutische maffia. Ze wilden dat Akambi in het basispakket werd opgenomen ondanks het slechts in 3% van de gevallen werkt.

De daarop volgende moties van dat duo waren een stuk beter en logischer, fysiotherapie voor reumapatiënten en weg met het eigen risico. De stemmingsuitslag over het eigen risico mag geen verbazing wekken maar waarom zijn GroenLinks en de PvdA tegen fysiotherapie bij reuma?

Anyways, next! O kudt, de PvdD stemde ineens anders dan de Werkgroep verwacht had. Kennelijk heeft de Partij voor de Dieren iets tegen NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test). De Werkgroep heeft dat niet. Het staat daarom bovenaan het verlanglijstje van de Werkgroep om de koers van de PvdD op dit punt te amenderen. Vanwege een hoofdelijke stemming hebben we geen handzaam screenshot.

De Werkgroep moet u de rest van de moties helaas schuldig blijven omdat debatdirect.tweedekamer.nl denkt dat het een goed idee is om alles om zes uur ’s ochtends te wissen. De Werkgroep zou daar geen bezwaar tegen hebben ware het niet dat de pagina waarvan wij op de meest onmogelijke tijden aantekeningen nemen automatisch ververst zodra dat gebeurt. De Werkgroep was er al eerder achter gekomen dat de stemuitslagen niet te archiveren vallen met archive.org of archive.is. Dat terwijl de Werkgroep weet dat er een enorme vraag naar bestaat.

Waar heb je die screenshots vandaan, waar vind ik dat terug, wat is je bron? Dat zijn maar een paar van de vragen die de Werkgroep mag ontvangen. Een dag later moet de Werkgroep dan antwoorden dat het op debatdirect.tweedekamer.nl stond maar dat we dat niet mee kunnen bewijzen omdat het allemaal gewist is. Enorm irritant.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.