Wonder Woman en de charlatan

Net zoals ik heeft u zich de afgelopen dagen vast verkneukeld om Rian van Rijbroek, de zogeheten Wonder Woman uit het hackerswereldje, die door een optreden bij Nieuwsuur ineens bekend werd bij het grote publiek met haar stamelende prietpraat. Nog tijdens de uitzending ging Twitter los op haar en de volgende dag verscheen er naast kritische artikelen en een soort van rectificatie door Nieuwsuur, ook een hilarische parodie online.

Inmiddels is het zover dat het boek “de wereld van Cybersecurity en Cybercrime” uit de handel gehaald is omdat het enige wat er van klopt domweg plagiaat is. De reputatie van de vermeende Wonder Woman is aan diggelen. Dat is niet onterecht want wie dacht dat ze bij Nieuwsuur slecht uit de verf kwam, moet haar eens een uur horen bazelen bij BNR. Er is echter wel één maar bij. Rian van Rijbroek is helemaal niet de hoofdauteur van het boek, Willem Vermeend is dat.

Twee fragmenten uit een (nep)recensie van bol.com: “Het boek overtreft alle verwachtingen, het beste boek van Vermeend ooit, het boek heeft inhoud, relevante informatie. (…) Proficiat Einstein en Vermeend, jullie beste boek ooit!”

De (nep)recensie daarboven: “Werelds beste hacker, werelds beste minister en werelds beste uitgever presenteren een parel!!! De Millennium girl, en de staatssecretaris zetten een wereld prestatie neer. Het beste boek van Vermeend ooit met de oplossing voor cyber veiligheid en een beter verdienmodel. Het boek is een must, voorkomt een hack, een aanrader voor studenten, kinderen, overheden en ondernemingen.”

Wie dat geschreven heeft weet ik niet, maar het is niet Van Rijbroek. Dat weet ik wel. Bij ieder programma of iedere krant waar ze het woord kon krijgen, deed ze zich voor als expert, dan is het niet logisch dat je in neprecensies alle credits aan de charlatan die je gelanceerd heeft gaat geven.

Wat ik ook weet is dat Rian van Rijbroek nu een schertsfiguur is, terwijl Willem Vermeend uit de wind blijft. En dat laatste is volstrekt onterecht. Volgens mij geloofde Van Rijbroek ieder woord dat ze zei en ik zal u uitleggen waarom.

Willem Vermeend is sinds 2016 speciaal gezant blockchain bij het Havenbedrijf Rotterdam. Sindsdien predikt hij al dat blockchaintechnologie dé beveiligingsoplossing is. (Terzijde: als ze bij het Havenbedrijf gewoon hun zooi patchen in plaats van te fantaseren over blockchains dan had dat een kwart miljard gescheeld.)

Voordat Willem Vermeend speciaal gezant blockchain bij het Havenbedrijf werd, was hij lid van de Raad van Toezicht bij – jawel – datzelfde Havenbedrijf.

Daartussenin was Vermeend lector bij Creating010, het leerwerkbedrijf van de Hogeschool Rotterdam.

Het Havenbedrijf en de Hogeschool Rotterdam vormen samen met het Techniek College Rotterdam het bestuur van RDM Rotterdam. RDM Rotterdam presenteert zich graag als grassroots makerspace/hackerspace maar het is gewoon een commerciële instelling. En het is eigenaar van IoTacademy.nl.

IoTacademy is op zijn beurt weer eigenaar van CyberCentral.nl, de club die Rian Van Rijbroek heeft gevraagd om cursussen te komen geven. Willem Vermeend was haar mentor.

En wie is er de baas van IoTacademy? Willem Vermeend. “De man van duizend baantjes” zoals Follow the Money al in 2010 schreef. Frontaal Naakt schreef in 2012 ook al een boek van Vermeend de grond in. Op de één of andere manier weet Willem Vermeend het afbreukrisico steeds maar weer bij de co-auteur te leggen.

Bram Peper over Vermeend: “Hij is een slimmerik, die tien ideeën lanceert waarvan je er vijf meteen kunt weggooien. Maar uiteindelijk zit er altijd wel wat bij. Vermeend is altijd bezig. Een onrustige maar buitengewoon ijverige man.” Dat zal best, alleen een beetje jammer dat Vermeend daarbij vooral aan Vermeend denkt en dat hij, wanneer hij ontmaskerd wordt als charlatan of fantast, het altijd weet af te wimpelen op degene die hij dan zogenaamd onder zijn hoede heeft genomen.

Vervolgens zijn er altijd media of politici te vinden die er geen been in zien om de nieuwkomer onder de bus te gooien en kan Willem Vermeend weer op zoek naar z’n volgende slachtoffer waar hij weer een paar ruggen aan kan verdienen. Vermeend zit immers vuistdiep in het Nederlandse bestuursleven, niemand doet hem wat.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.