In Leeuwarden de straat op tegen racisme

 Marrit Hoomoedt ziet zoveel agressie jegens allochtonen en moslims om zich heen dat ze het tijd vindt voor een tegengeluid. Op 3 april organiseert ze een vreedzaam protest tegen fascisme en islamofobie in Leeuwarden.

Marrit Hoomoedt (41) uit Leeuwarden ondervond afgelopen november van dichtbij hoeveel haat er leeft jegens allochtonen, toen ze als barvrouw werkte bij hotel Duhoux in Wirdum. Het was de avond voor de beruchte ‘pietenblokkade’ op de dag van de intocht van Sinterklaas in Dokkum. In het café zaten verschillende demonstranten, zo bleek.

,,Een man uit Haarlem was voor de demonstratie naar Friesland gekomen. De bezoekers zaten elkaar echt op te ruien.’’ Hoomoedt schrok van de uitspraken die ze deden. ,,‘Die zwartjoekels moeten het land uit’, hoorde ik, en ‘gooi die bus in het IJsselmeer, dan kunnen die bootvluchtelingen alsnog verzuipen’.’’

Toen haar – donkere – vriend binnenkwam om haar op te halen, viel het even helemaal stil. ,,En wat vind jij nou van de Zwarte Pietendiscussie?, vroegen ze hem om later te concluderen ‘dat deze okee is omdat hij wel Nederlands sprak’.’’

Hoomoedt vond het stuitend. ,,Over Zwarte Piet kunnen en mogen we gelukkig verschillende meningen hebben in Nederland. Dat is prima, maar ik schrok van de grimmigheid van hun uitspraken.’’

Nederland is veranderd, stelt de geboren Sneekse. ,,Ik ben opgegroeid in een land dat tolerant en sociaal was. Nu zie ik veel hardheid en gebrek aan fatsoen.’’ Als voorbeeld noemt ze moslimvrouwen die opmerkingen krijgen over hun hoofddoek.

,,Daar hoor je niet veel over in de media. Als het gaat om een meisje met een kort rokje dat vervelend wordt bejegend, is Nederland te klein. Ik vind het allebei prima, maar iemand moet ook de vrijheid hebben om een hoofddoek te dragen, zoals ik.’’

Hoomoedt noemt zichzelf sinds een half jaar moslima en draagt sinds kort ook een hoofddoek. ,,Ik ben christelijk opgevoed, mijn moeder is zelfs Hervormd dominee. Maar ik had altijd het gevoel dat het geloof na de kerkdienst ophield. Ik ben altijd zoekende geweest naar wat bij mij past. Ik heb vorig jaar de ramadan gedaan, de moskee bezocht en voelde me daar heel erg thuis. Ik zie veel overeenkomsten met het christendom.’’

In de moskee in de wijk Heechterp-Schieringen waar ze nu regelmatig komt, merkt ze dat andere moslims geneigd zijn om zich wat terug te trekken, bang als ze zijn voor negatieve opmerkingen. Hoomoedt: ,,Een soort omgekeerde discriminatie. Als je constant aangevallen wordt als moslim, ga je denken dat alle Nederlanders er zo over denken. Je wordt in een hoek gedrukt. Dan krijg je dus polarisatie.’’

Zelf kreeg ze tot nu toe weinig negatieve opmerkingen over haar hoofddoek. Wel denkt ze dat er veel misverstanden over bestaan. ,,Veel mensen zien de hoofddoek als onderdrukking van de vrouw. Ik denk dat seksisme veel onderdrukkender is.’’

,,Ik heb tien keer liever dat een moslimman mij geen hand geeft uit respect omdat ik niet zijn vrouw ben, dan dat ik in een kroeg zit en een of andere man zit aan mijn kont terwijl ik niet eens een gesprek met hem heb. Dat heb ik zo vaak meegemaakt. Toen ik twintig was dacht ik: het houdt wel een keer op, maar ik ben nu 41 en het houdt niet op. Ja, nu wel, door mijn hoofddoek. die geeft rust. Ontzettend kwalijk maar het is wel de waarheid.’’

Om een tegengeluid te laten horen, organiseert de moeder van twee kinderen dinsdag 3 april een vreedzaam protest in Leeuwarden. Ze hoopt op tweehonderd mensen. En ja, ze snapt dat er niet direct iets verandert door een demonstratie. ,,Maar ik wil laten zien dat veel mensen racisme, fascisme en haat niet toleren, dat we zijn voor een samenleving waar iedereen een plek heeft, waar mensen niet op afkomst of religie worden beoordeeld, maar op hun eigen gedrag. Dit is ook Friesland. Het is tijd voor degenen die niet schreeuwen en niet massaal een weg blokkeren om onze mond open te trekken.’’ Uiteindelijk, stelt Hoomoedt, wil iedereen diep van binnen hetzelfde. ,,Een veilig bestaan.’’

De manifestatie ‘Co-exist’ vindt plaats op dinsdag 3 april, vanaf 15 uur op het Zaailand in Leeuwarden.

Voor u bevrijd van deze betaalmuur.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.