De nieuwe rage: fidget toys
Elke klas in het basisonderwijs kent wel een leerling die moeite heeft met stilzitten. Een leerling die constant aan het friemelen is. Of misschien heb je zelf wel een zoon, dochter, nichtje of neefje die veel friemelt. Vaak komt dit gedrag voort uit het feit dat een kind zich minder goed kan concentreren of gewoon wat extra tactiele input nodig heeft.
Er is onderzoek gedaan naar het friemelen in de klas. Uit dit onderzoek bleek dat het voor bepaalde kinderen stimulerend kan werken om te friemelen. Het kan hierbij helpen om het kind iets aan te bieden waarmee hij of zij kan friemelen. Hierdoor voorkom je ook dat het kind constant opstaat, gaat rondlopen in de klas of naar de wc gaat. Maar wat kun je een kind dan aanbieden? Een fidget toy!
Wat zijn fidget toys?
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten fidget toys. Alle soorten fidget toys hebben hetzelfde doel. Ze zijn bedoeld als zelfregulatie-instrumenten. Kinderen kunnen ermee friemelen om op deze manier hun focus en aandacht beter te richten, om te kalmeren en om beter actief te luisteren.
Maar hoe zien fidget toys er dan uit? Vaak kun je verschillende fidget toys kopen in een fidget toys pakket. Een dergelijk pakket bevat fidget toys als stressballen, klitten en kronkels. In principe zijn het allerlei verschillende kleine speelgoedjes die tactiele input leveren aan kinderen. De tactiele input wordt geleverd doordat de toys vaak flexibel zijn. Een kind kan erin knijpen, het verbuigen of het speelgoed kneden.
De fidget toys worden vaak ingezet tijdens het onderwijs om er zo voor te zorgen dat de kinderen zich goed kunnen focussen. Op deze manier staat hun verminderde aandacht het leerproces en de ontwikkeling niet in de weg. Echter, fidget toys kunnen overal gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan lange auto ritten, in de wachtkamer bij de tandarts of in de supermarkt.
Hoe werken fidget toys?
Zoals al eerder genoemd zijn fidget toys diverse objecten waarmee kinderen kunnen friemelen. Maar hoe werkt dit dan precies? Er is een onderzoek gedaan naar de invloed van fidget toys op de aandacht en het leervermogen. De conclusie was dat deze objecten de aandacht en het leervermogen van de kinderen verbeteren.
Uit het onderzoek bleek ook hoe de fidget toys de aandacht van de kinderen beïnvloedt. Doordat de kinderen friemelen met de objecten, en hierbij hun handen gebruiken, wordt de energie getrechterd. In plaats van constant afgeleid te worden door allerlei andere prikkels is de onbewuste aandacht gefocust op de fidget toy. De bewuste aandacht kan zo beter gericht worden op de leerstof. Daarnaast is uit eerder onderzoek ook bekend dat beweging essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen. Dit komt doordat bij beweging activiteit van beide hersendelen vereist is. Hierdoor worden beide hersendelen geactiveerd en kan ook de samenwerking tussen de hersendelen zich verder ontwikkelen.
Het brein heeft een adaptief vermogen dat ervoor zorgt dat bepaalde stimuli over tijd minder goed werken. Ook bij fidget toys is dit de situatie. Daarom kan het verstandig zijn om een fidget toys pakket te kopen. De verschillende objecten die daar in zitten kun je dan afwisselend aan de kinderen toereiken waardoor hun brein gestimuleerd blijft. Daarnaast is het ook verstandig om de hoeveelheid van het gebruik van de objecten te verminderen naarmate het kind ouder wordt. Op deze manier voorkom je dat het kind afhankelijk wordt van de fidget toys.
Fidget toys in het speciaal onderwijs
Op jonge leeftijd beginnen kinderen coping vaardigheden en regulerende vaardigheden te ontwikkelen. Met deze vaardigheden leren ze om verschillende soorten prikkels te verwerken. Goede coping vaardigheden en regulerende vaardigheden zorgen ervoor dat de ontwikkeling van de kinderen wordt bevorderd en dat ook andere kinderen niet gestoord worden tijdens hun leerproces. Tijdens de ontwikkeling bieden ouders vaak al verschillende hulpmiddelen aan om deze vaardigheden aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel waar je als kind niet zonder kon of een favoriet dekentje. Andere voorbeelden zijn een speen of een knisperboekje.
Over tijd zal het kind meer zelfstandigheid ontwikkelen. De verschillende coping vaardigheden en regulerende vaardigheden zal het kind zelf overnemen. Je hebt dan genoeg tools aangereikt. Gedurende het volwassen leven veranderen de tools en voegen deze zich naar de ontwikkeling van het individu.
Er zijn ook kinderen die vanwege beperkingen achterlopen met het ontwikkelen van de coping vaardigheden en regulerende vaardigheden. Het gaat dan om kinderen met een sensorische verwerkingsstoornis, angst, ADHD, ADD of autisme. Deze kinderen kunnen vaak op school slecht hun concentratie bewaren. Dit beperkt niet alleen hun eigen leerproces, maar kan ook anderen storen. Deze kinderen volgen daarom vaak speciaal onderwijs. Om te helpen met zelfregulatie krijgen deze kinderen vaak fidget toys aangereikt. Deze tactiele stimulansen zorgen ervoor dat de kinderen hun aandacht kunnen richten op de leerstof.
Waar moet je op letten bij het kopen van fidget toys?
Fidget toys in Nederland kun je kopen in verschillende winkels. Er is vaak een breed assortiment aan fidget toys te vinden. Maar hoe weet je nu wat de beste is? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kunt gaan houden als je deze tactiele stimulansen koopt voor je kind.
Als eerste kun je nadenken over de kosten. Na enige tijd gebruik vermindert het effect van een bepaalde toy namelijk. Je zult op den duur dus een aantal nieuwe toys moeten kopen. Gelukkig houden veel aanbieders hier al rekening mee door fidget toys pakketten te verkopen. Mocht je een wat krapper budget hebben dan zijn er ook objecten in en rondom huis die je kunt gebruiken als fidget toy.
Als tweede is de kwaliteit van de fidget toy belangrijk. Fidget toys zijn tactiele stimulansen waarmee kinderen moeten kunnen friemelen. Onbewust gaan kinderen de objecten buigen of draaien. Het object moet hier natuurlijk wel tegen kunnen. Het zal zonde zijn als het na enkele dagen stuk gaat. Overweeg daarom het materiaal waarvan de fidget toy is gemaakt. Een duurzaam materiaal gaat vaak langer mee. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee.
Je ziet steeds meer verschillende fidget toys in Nederland. Deze toys kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen met verschillende texturen. Denk aan hobbelige texturen, zachte texturen, harde texturen of ruwe texturen. Welke structuur als prettig wordt ervaren verschilt per persoon.
Naast textuur verschillen de fidget toys ook in de bewegingen die ze kunnen maken. Denk aan mogelijkheden tot fladderen, trillen, knijpen, trekken of buigen. Ook voor één van deze bewegingen kan een individu een bepaalde voorkeur hebben. Deze voorkeur verschilt per persoon.
Wanneer je op deze elementen let zul je de beste fidget toy vinden voor jouw kind. Hiermee zal je kind bepaalde taken die concentratie vereisen als prettiger ervaren en zal de ontwikkeling van je kind worden gestimuleerd.