Schoonmaakazijn, wat is het en wat kun je er mee?

Zoals de titel al zegt, wat is schoonmaakazijn en wat kun je er eigenlijk mee? Vaak denken mensen dat schoonmaakazijn een natuurlijk middel is waar je mee schoon kunt maken, maar niets is minder waar. Schoonmaakazijn is een chemisch middeltje wat voor 8 tot 15 procent bestaat uit azijnzuur. Dit is ongeveer 3 keer zoveel als de hoeveelheid die in natuurazijn zit. Schoonmaakazijn is dus iets wat je zeer zeker niet moet gaan gebruiken in je eten.  

Grootmoeders tips met schoonmaakazijn

Omdat schoonmaakazijn niet duur is wordt het al veel generaties lang gebruikt. Vraag het je moeder of oma en waarschijnlijk kunnen ze je nog meer grootmoederstips met schoonmaakazijn geven dan wij je kunnen vertellen. In veel huishoudens is het middel niet meer weg te denken omdat het EN goedkoop is, EN nog eens ontzettend handig bij diverse huishoudelijke klusjes!

Bestrijden van schimmels

Schoonmaak azijn werkt ook goed bij het bestrijden van schimmels. Voor een klein bedrag koop je al schoonmaakazijn. Action, supermarkten en soms ook bouwmarkten hebben ze in hun assortiment. Een goedkoper schoonmaakmiddel is er eigenlijk niet te vinden. 

Schoonmaakazijn in het huishouden

Tevens is schoonmaakazijn goed te gebruiken bij zeer veel huishoudelijke klusjes. Een vette pan weer spik en span krijgen, je kraan weer mooi laten glimmen, je spiegels en ramen weer toonbaar maken, en zo zijn er nog wel meer klusjes te noemen waarbij schoonmaakazijn van dienst kan zijn.

Schoonmaakazijn in het huishouden

Ontkalken van je koffiepot

Er zijn tal van klusjes te noemen waarvoor dit “wondermiddeltje” gebruikt wordt. Een van de meest voorkomende klusjes waar schoonmaakazijn voor gebruikt wordt is het ontkalken van bijvoorbeeld je waterkoker of koffiezetapparaat. Kalk verdwijnt echt als sneeuw voor de zon. En nadat je het apparaat een aantal keer hebt doorgespoeld met gewoon water kan je weer genieten van een heerlijke bak koffie of thee.

Een heerlijke zachte was met schoonmaakazijn

Wil je een heerlijke zachte was maar niet de (soms) overheersende geur van wasverzachter? Gebruik dan een scheutje schoonmaakazijn. Eigenlijk heb je dan meteen 2 vliegen in 1 klap omdat het ook de kalk in de wasmachine en leidingen te lijf gaat! 

Een schone magnetron

Zet een bakje schoonmaakazijn een paar minuten in de magnetron en de aanslag van vuil en vet komt “los” te zitten. Doekje erdoor en hij glimt weer als nieuw. Dit geld ook voor een oven, alleen zet je een bakje dan ongeveer een kwartiertje in een voorverwarmde oven.

Schone ramen zonder strepen

Je ramen schoon zonder strepen? Doe een scheut natuurazijn in je water en zeem ze dan.  Je zult zien dat je ramen er weer schoon uit zien zonder strepen!

Behang verwijderen

Wil je je behang verwijderen en geen gebruik maken van een stomer of urenlang behang afsteken? Doe wat schoonmaakazijn door je water, “sop” het behang in en het laat zich een stuk makkelijker verwijderen.

Vieze voegen weer schoon

Je kent het wel, de lelijke, vieze voegen in de badkamer. We hebben er allemaal last van. Maar met schoonmaakazijn heb je ze zo weer goed schoon. Even een sopje met schoonmaakazijn in laten trekken en na spoelen. Hup weer schoon!

Schoonmaakazijn niet goed voor alles

Je kunt schoonmaakazijn niet zomaar overal op gebruiken. Oppervlaktes zoals bijvoorbeeld marmer of graniet vinden dit goedje niet fijn en krijgen dan een doffe uitstraling. Hardhouten vloeren er mee schoonmaken is ook geen succes. Ook daar dus niet voor gebruiken. 

Wist je dat wanneer je een ei laat vallen en je wilt het schoonmaken met schoonmaakazijn dat het ei dan gaat stollen? Het maakt het je dan dus alleen maar moeilijker om het te verwijderen. 

Gebruik op je beeldscherm van bijvoorbeeld televisie, pc, telefoon of laptop is ook niet aan te raden. Die bevatten namelijk een laagje wat vetafstotend is en de schoonmaakazijn zou dit juist aan gaan tasten. En last but not least, het is zeer zeker niet te gebruiken in je eten! Daar moet je natuurazijn of wijnazijn voor hebben.

Onkruid azijn

Schoonmaakazijn is niet alleen binnenshuis te gebruiken, maar het wordt ook in de tuin gebruikt om onkruid te lijf te gaan of groene aanslag van je tegels te verwijderen. Het is mogelijk dat het schoonmaakazijn onkruid totaal laat verwijderen. Echter, wanneer je jezelf aan de regels van het RIVM houdt, mag je onkruid azijn niet gebruiken in de tuin. Dit omdat het veel schade aanricht en het bodem en grondwater verontreinigt. Voor waterbedrijven is het moeilijk om de zuren uit het water te filteren. 

Daarnaast is het ook zo dat het onkruid niet weg blijft en je het dus vaker zult moeten doen. Daarom wordt het ook nog wel eens onkruid azijn genoemd. Je moet ook dus rekening houden met een aantal dingen. Het is schadelijk voor planten die naast het bespoten stuk groeien door de hoge concentratie azijnzuur wat het middel bevat.

Je kunt door het gebruik van schoonmaakzijn onkruid dus verminderen in de tuin, maar wees je bewust van de nadelen. Het kan schadelijk zijn voor onder andere nuttige dieren zoals bijen, maar ook is het niet slim om het te gebruiken wanneer je betontegels op je terras hebt liggen. De azijn lost namelijk kalk op, en betontegels zijn grotendeels gemaakt uit kalk. 

Het gevaar van schoonmaak azijn

Ondanks dat dit product dus voor vele doeleinden te gebruiken is, is het niet helemaal zonder gevaar te gebruiken. Schoonmaakazijn bevat een hoge concentratie aan azijnzuur en dat kan schadelijk zijn voor mens, plant en dier. 

Irritatie van schoonmaakazijn

Het kan ernstige huidirritatie en/of oogirritatie veroorzaken als je huid of ogen er mee in contact komt. Kijk hier dus mee uit! Heb je het wel in je ogen gekregen dan is het zeer raadzaam om een arts te raadplegen. 

Gebruik schoonmaakazijn niet onverdund

Het is niet aan te raden schoonmaakazijn onverdund te gebruiken. Ga er dus verstandig mee om en wanneer je het gebruikt zorg dan dat de ruimte waarin je jezelf bevindt goed geventileerd is.

Gevaar voor huisdieren

Let ook goed op wanneer je huisdieren houdt dat die er niet mee in aanraking komen of jouw emmer water met schoonmaakazijn wel heel interessant vinden en ervan drinken. Dit KAN namelijk dodelijk zijn voor hen en dat is natuurlijk iets wat je zeker niet wilt meemaken. 

Meng geen schoonmaakmiddelen

Het mengen van schoonmaakazijn met een ander schoonmaakmiddel zoals bijvoorbeeld dikke bleek of andere middelen van welbekende merken is niet aan te raden. De chemische reactie die ontstaat tussen beide kan ervoor zorgen dat je bedwelmd raakt en dat wil je natuurlijk niet meemaken.  Je haalt toch veel liever schoonmaakazijn bij supermarkt dan dat je in een ziekenhuisbed ligt?