Het eerlijke verhaal

Samsom_JokerSamsom’s PvdA heeft de verkiezingen gewonnen met de vage belofte dat de PvdA het eerlijke verhaal uitdraagt. Een jaar verder is er van die belofte niks meer over. Net als vrijwel alle andere partijen opteert de PvdA het mantra dat het geld op is. De financiële kaders dicteren daardoor het beleid. Je daaraan willen conformeren is weliswaar een legitieme ideologische keuze maar het is niet het eerlijke verhaal; het is het neoliberale verhaal.

Het eerlijke verhaal is extreem, niet gematigd. De realiteit is niet dat het geld op is, de realiteit is dat geld enorm oneerlijk verdeeld is. Recent nieuws over het sluiten van een paar Bijenkorf-vestigingen die worden omgebouwd tot Primark’s illustreert dat. Zowel Bijenkorf als Primark zijn eigendom van Selfridges en Selfridges is grotendeels in handen van de überrijke familie Weston. Het nettovermogen van die familie is met 8 miljard ongeveer evenveel als dat van 32.000 Nederlandse huishoudens tezamen. En als die scheefgroei u niet als extreem in de oren klinkt, kijk dan eens naar de erfgenamen van Walmart. Walmart is een megabedrijf dat adverteert met de slogan save money, live better. Terwijl hun personeel overleeft op voedselbonnen, zijn de erfgenamen evenveel waard als 40% van de Amerikaanse huishoudens.

Het is geen crisis omdat de zorg te duur is of omdat het geld op is, het is crisis omdat we teveel produceren terwijl de happy few te weinig betalen. Het is een crisis van overaanbod en onderbetaling. En die crisis is niet in gang gezet met de val van Lehman Brothers in 2008 maar in 1971 toen Amerika failliet ging aan de onder valse voorwendselen begonnen Vietnamoorlog. Of misschien zelfs wel in 1913 toen de FED werd opgericht. Hoe dan ook, de crisis waarin we al 5 jaar verkeren is in werkelijkheid een klassenoorlog van de rijken tegen de armen. Staten zijn niet het schild der zwakkeren zoals de politiek graag roept, staten bekommeren zich vooral om het recht van de sterkste. Money makes the world go round. En geld is geen ruilmiddel maar een privaat, commercieel product.

Sinds de oprichting van de petrodollar importeert de VS waardevolle goederen in ruil voor waardeloos schuldpapier. Geld heeft geen waarde, geld is schuld. Het is fossiel krediet. Geld is een voorschot op nog te winnen olie en gas en op nog te innen belastingopbrengsten. Onder het mom van het huishoudboekje op orde brengen laten we onze (klein)kinderen een onleefbare aarde na. Dat terwijl de FED ettelijke miljarden per dag bijdrukt en terwijl politici tot vervelens toe jeremiëren dat het geld op is. Die politici zijn als een timmerman die klaagt dat de centimeters op zijn. Ze verkondigen aperte onzin. Net zoals mijn ouders onzin verkondigden toen ze me leerden dat geld niet aan bomen groeit. Geld groeit wél aan bomen, alles wat waarde heeft komt uit de aarde. Zelf groente telen staat gelijk aan zelf geld printen.

Het eerlijke verhaal is dus niet dat het geld op is maar dat de rijken te rijk zijn en teveel macht hebben. In de woorden van Frank Zappa “government is the entertainment division of the military-industrial complex.” En Diederik Samsom speelt de rol van de joker met verve. Roemer ook trouwens, 148 van de 150 zetels in de Tweede Kamer zijn het eens dat economische groei en globalisering tot in het oneindige moet en kan voortduren. Alleen de PvdD staat voor een ander systeem. De aarde biedt genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders hebzucht. Helaas ligt de daadwerkelijke macht bij de hebzuchtigen en zijn de meeste politici hun marionetten.

Wake the fuck up, mensen. De laatste alarmbel heeft geklonken. Het is nu of nooit. De economie wordt in rap tempo geautomatiseerd, waar banen eerst verdwenen naar lagelonenlanden worden ze nu overgenomen door robots. Recordwerkloosheid is derhalve een blijvertje. We koersen keihard af op de ultieme technologische dystopie en dat is in weerwil tot de definitie ervan geen denkbeeldig scenario. Het is het eerlijke verhaal. De politieke realiteit die mijn jarige dorpsgenootje schetst is een realiteit die we koste wat kost moeten afwenden. Doen we dat niet dan gaan we collectief naar de kloten onder het mom van vrijhandel.

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie