De maatschappij van de Mammon

oerfloedIndustriële landbouw is wat wil leven uitroeien om dat wat wil sterven in leven te houden. Tegen die achtergrond moet u het treurige nieuws lezen dat Noorderlingen bereid zijn meer te betalen voor de vernietiging van hun leefomgeving als geldgeile boeren een hogere beloning krijgen voor de ecocide die ze plegen.

Tegen die achtergrond moet u ook de opinie van godbetere een theoloog tot u nemen. Hij predikt dat biologische landbouw goed fout is. Het is pure godslastering wat die knakker optekent. Bio-industrie moet, genetisch gemanipuleerd “voedsel” is goed omdat de schepping de bevolking niet kan voeden.

Dude! De wereld is gemaakt van voedsel! De reden dat er honger is heet de Mammon. En die dicteert dat we alles wat de aarde voortbrengt platspuiten met roundup of volspuiten met antibiotica. De Noorderlingen die meer willen betalen voor dierenwelzijn hebben niet door dat de boer geen fuck om hen geeft. Vernederland slacht een half miljard dieren per jaar en 70% is voor de export. Dat terwijl er – komt ie weer – wachtlijsten bij de voedselbank bestaan.

Chemiereuzen die zo’n beetje 90% van de voedselproductie bezitten geven al helemaal geen fuck. Wordt “onkruid” resistent tegen “gewasbeschermers”? Kassa! De verkoopcijfers van die troep stijgen. Vindt er kruisbestuiving tussen biologische en gepatenteerde gewassen plaats? Beter! Weer een keuterboertje om kapot te procederen. Ik wist niet dat landroof en een voortplantingslicentie deel uitmaken van het evangelie. Bij mijn weten heeft God vruchtgebruik van de aarde aan de mens gegeven, niet aan het corporatisme dat delen en vermenigvuldigen bestraft.

Zelf ben ik vandaag naar de Oerfloed geweest. Oerfloed is Fries voor overvloed en vlakbij Leeuwarden is het een permacultuurspeeltuin. Anderhalf hectare niet geweldige grond dat een groep doortastende vrijwilligers na jaren roepen dat het anders moet mag inrichten naar believen. Ik mocht er vandaag te gast zijn om er een kort kennis te maken met humisme zoals uitgelegd door Marc Siepman aka @GevoelVoorHumus.

Die workshop is oorspronkelijk bedacht om in 2 dagen te houden, Marc trachtte het in 1 dag te stoppen en binnen 2 uur zaten we met z’n allen wat te kletsen over hoe we de wereld zouden willen zien. Niet dat ik niks geleerd heb, integendeel maar ik laaf me liever 2 x 8 uur uur aan Marc’s kennis van bodemvruchtbaarheid dan dat ik me rond laat leiden op wat uiteindelijk een speeltuin is. Ik ben de maatschappij van de Mammon namelijk spuugzat. Het is begrijpelijk dat de Oerfloed zich vooral op de volgende generatie richt maar het is jammer dat het speelelement daardoor de overhand heeft. Maar goed, dat is muggenziften want OMG wat gebeuren daar dingen.

De buurman van de Oerfloed is een proefboerderij van de WUR. De corrupte universiteit Wageningen die de opleiding biologische landbouw heeft wegbezuinigd in Leeuwarden nadat het Van Hall instituut werd overgenomen. Die school voert “groene” niet voor niks tussen aanhalingstekens. Gelukkig is de baas van de proefboerderij niet van het klasje van Louise Fresco en het hamburgerparadijs. Daarom is er begrip als de Oerfloed pioniersplanten laat woekeren om de bodem te verbeteren. Bovendien mogen er aan de randen van de proefvelden gewassen voor bijen gezaaid worden. Dat is nodig want de bijen waren te licht. Waarop deze sufferd dus vroeg hoe je een bij weegt. Niet. Je weegt de bijenkast.

Al met al een leerzame en ook hartverwarmende dag. Omdat ik de optie van een nieuwe oersoep had geopperd toonde een van de aanwezigen zich oprecht bezorgd om me. Zie je het echt zo somber in? Ja dus. Maar dagen als vandaag herinneren me eraan dat dat ook een val kan zijn.

De Oerfloed wil uitbreiden en als dat gebeurt dan wil ik er graag een hexayurt neerzetten. Na een ochtend in een traditionele yurt te hebben doorgebracht weet ik dat de slogan waar is. Groter aan de binnenkant.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie