Stemwijzerproblematiek

De stemwijzer is problematisch, dat vindt ook de NOS omdat de stemwijzer alles doorgeeft aan Google. Hetgeen verboden is. Het stemgeheim is gewaarborgd in artikel 15 van de kieswet, de brakke kieswet tornt daaraan. Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat iedere kiezer conform het advies zal stemmen maar als die kans klein zou zijn, dan zouden kieswijzers niet bestaan. De kieswijzer heeft invloed, net zoals peilingen dat hebben.

De media, die de stemwijzer en de peilingen als neutrale instrumenten beschouwen zonder zwaan-kleef-aan-effect, en die zich enorm druk maken over vermeende Russische invloed ondanks dat Russia Today amper wordt bekeken, berichten dat de stemwijzer dit jaar extra dubbelplusgoed beveiligd is.

DAT. IS. HET. NIET.

Een scan van 81 kieswijzer-domeinen toont aan dat het merendeel, om niet te zeggen vrijwel allemaal, een F van fail krijgt qua websitebeveiliging. Daarom is het ons ook gelukt om SijmenRuwhofiseenlul in de stemstatistieken op te nemen.

De stemwijzer brieft al je antwoorden door naar Google, net zoals de meeste politieke partijen Google vertellen dat je hen bezocht hebt (de Piratenpartij uitgezonderd). Dat is kwalijk. Waar iedereen en zhaar moeder zich druk maken over een vermeende filterbubbel, is het verdomde lastig om aan te kaarten dat Google die bubble beheert en dat het begint met politieke voorkeuren.

Toen de Stemwijzer net begon gaf het keurig door welk percentage wat koos, dat is er om onduidelijke reden uitgesloopt maar als je een beetje moeite doet dan kun je dat nog steeds ontwaren. In tegenstelling tot wat de media beweren is er helemaal niks beveiligd en is er niks privé. Zie hier de handleiding hoe hack ik de statistieken van de stemwijzer.

Op het moment dat de stemwijzer live ging, toonde het bij iedere stelling de stemverhoudingen. Die functionaliteit is er uitgesloopt. Helaas. Toch tracht ProDemos de data nog steeds te verkopen aan instanties als de UVA. Waarom je voor die data zou willen betalen ontgaat me, want het valt gewoon te hacken.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.