Donder de neuk op met je Frysk

Takbir!

Als er iets is dat me de keel uithangt, dan is het de slachtofferrol die die de diep-Friezen continu kiezen. Die lui willen het liefst een taalpolitie, je zult je kinderen Friestalig opvoeden of anders zwaait er wat! Met name Jacques Monasch nam die positie in bij het verkiezingsdebat dat georganiseerd werd door de Leeuwarder Courant.

Omrop Fryslân doet daar een schepje bovenop door te suggereren dat vrijwel iedereen vond dat je op een Fries moet stemmen. Dat is helemaal niet waar, alleen het CDA deed dat. Bovendien is Fryslân helemaal niet zo’n harmonieuze eenheid dan Omrop Fryslân wil voor doet komen. Zo was er een kandidaat van de PvdA die op Terschelling woont, nummer 20 op de lijst.

De reactie van Asing Walthaus, een journalist van de Leeuwarder Courant, die het debat af mocht sluiten met een gesproken column die nog het meest leek op het fucking zoveelste cabaretnummer waarmee Pauw en Jinek ons al dwangvoederen, zei op iemand van Terschelling stemmen? Dat nooit! Ik woon op Ameland. Op Ameland moeten we Terschelling niet!

WTF? Hoe de neuk kun je zeggen dat je zorgen hebt over de Friese taal als je andere Friezen het ligt in de ogen amper gunt?

Krijg de vlektyfus, Asing Walthaus. En donder de neuk op met je zogenaamde zorgen over het voortbestaan van de Friese taal. Als je het bloed van iedereen die op Terschelling woont wel kunt drinken, dan moet je lekker je bek houden. Juist het taaltje van de Amelanders doet pijn aan de oren als je een oprechte Fries bent.

Je kunt dat wel denken dat je lekker de PVV gebasht hebt, en je had ook een punt door tegen hen te zeggen dat ze dol moeten zijn op Saudi-Arabië omdat ze amper vluchtelingen opvangen, maar je bent gewoon een lul omdat je Ameland beter vindt dan Terschelling. Je bent net zo’n lul als Jacques Monasch die een Friesie taalpolitie wil opdat ouders hun kinderen de memmetaal bijbrengen. Alleen woon je op een eiland waar het taaltje meer op stadsfries dan op geef Frysk lijkt.

Donder op, donder allemaal op, voor het in stand houden van de Friese taal is geen enkele subsidie nodig. Geen enkele rijksbemoeienis ook, dat ging in het verleden namelijk nogal fout. En daarom gingen Friezen rellen, ga maar kneppelfreed googelen. Echt, onze eigen taal behouden kunnen we prima zonder de overheid.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.