Propaganda met vier sterren

David Petreaus was in Friesland voor een “college”. Dat is de rest van Nederland allicht ontgaan maar in Friesland viel het niet te missen mits je een provinciale krant leest. De Leeuwarder Courant pakte het grootst uit met een interview, een verslag en de integrale lezing.  Het Friesch Dagblad schreef erover dat Trump meer dan Twitter is en Omrop Fryslân liet zich ook niet onbetuigd. Het Algemeen Dagblad evenmin, zij namen één van de LC-artikelen integraal over.

Wat kwam Petreaus in Friesland doen? Behalve Israël promoten, was hij uitgenodigd door Stichting FB Oranjewoud. Dat is een nogal schimmig vehikel waar weinig anders over bekend is dan dat het ontstaan is na de overname van de Friesland Bank door de Rabobank. De doelstelling ervan is de Friese economie en identiteit bevorderen. Het is met andere woorden een propagandabureau dat als doel heeft om de rijken rijker te maken terwijl de Friese bevolking overtuigd wordt van het bestaan van het fenomeen Fryske Mienskip (Friese Gemeenschap).

Stomtoevallig blijkt die aan oude adel gelinkte stichting die vernoemd is naar hun eigen landgoed zomaar een meerderheidsaandeel te bezitten in de NDC. De Noordelijke Dagblad Combinatie. Oftewel de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, het Dagblad van het Noorden en vrijwel alle denkbare lokale sufferdjes.

Begint het al te stinken? U bent nog niet eens halverwege de rot.

Petreaus kreeg niet alleen een onverdiend heldenonthaal, hij mocht ook een soort collegetour doen. De propaganda werd geserveerd onder de noemer onderwijs. Studenten van de NHL, de Stenden Hogeschool en de Thorbecke academie mocht hem voor de vorm vragen stellen. En ondanks de drie namen zijn alle drie genoemde hogescholen onderdeel van één firma die nauw verbonden is met de voormalige Friesland Bank en dus de huidige stichting FB (Friesland Bank) Oranjewoud.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was om de media in kwatzwijm te laten vallen, heeft Petreaus Friese wortels. Zijn inderdaad Friese opa was zeeman en hij is in 1940 gevlucht voor Hitler. Petreaus meent dat hij daar zijn koppigheid, vastberadenheid en veerkrachtigheid aan heeft overgehouden. Aan een lafaard!

Voorts schrijft LC dat de Irak-oorlog die illegaal was en die minstens aan 1 miljoen Irakezen het leven heeft gekost, de goede kant opging. Die oorlog is begonnen na 9/11, iets waarmee Irak niks mee te maken had. (Saudi-Arabië des te meer). Daar zijn ook duizenden Amerikanen gestorven, het hele land is verwoest en versplinterd, en DAESH is er geboren. Bovendien heeft het ons Guantanomo Bay en onbekende andere black sites gebracht. Geen woord daarover in de kranten van FB-, pardon, NDC-mediagroep.

Dan nog het economisch advies waarvoor Petreaus hier was. Dat luidt kort samengevat wordt een tweede Israël. Wederom zonder enige context. Maar goed, laten we dat eens uitwerken dan. Hoe kan Friesland meer op Israël gaan lijken?

Israël viert (ja, echt) dit jaar de vijftigjarige bezetting van Palestina. Als wij daar op moeten lijken dan stel ik voor dat we onmiddellijk Texel aanvallen. We hebben een luchtmachtbasis in Leeuwarden, daar staan zat F16’s, dus waarom niet? Laten we in Israëlisch jargon het gras gaan maaien door fun sized terroristen (=kinderen) uit te roeien.

Nou zegt u natuurlijk dat de marinebasis op Den Helder dat niet accepteert. Vette pech dan, het moest van ex-generaal Petreaus en dus krijgen we steun van Amerika. Fuck you, Hollanders!

Nadat we Texel geknecht hebben, koloniseren we de vakantiehuisjes van de Hollanders op de andere waddeneilanden. En we leggen daar natuurlijk een netwerk van surveillancekapitalisme aan, geheel conform zoals we op drie keer de NHL geleerd hebben. Ben je daar tegen? Dan ben je een antivries! Kwalijk volk is dat.

Gelet op kaarten van voor de middeleeuwen is die grond van ons, dat jullie daar vakantiehuisjes hebben gekocht maakt niks uit. Onze grond, onze huisjes. Niet mee eens? Dan levert Amerika ons wel een overmacht aan wapens. Stelletje antivriezen! Ga je schamen!

Vervolgens beginnen we met Groningen. Dat zijn de Golanhoogten van Friesland. Van ons dus. Noord-Duitsland? Fuck yeah! Van ons. Vraag maar aan die paar hardnekkige Duitsers die erop staan dat ze Friezen zijn. Zodra dat geregeld is, dan bezetten we Zweden en Noorwegen, Finland ook misschien. En dankzij onze start-up nation sturen we iedereen die een wanklank tweet een drone op het dak. “We kill people based on metadata.”

Tot zover de veel realistischer verslaggeving over de oorlogsmisdadiger die niet ontslagen is omdat hij een affaire had met zijn biograaf zoals NDC meldt maar omdat hij staatsgeheimen met haar deelde.

Tot zover de veel realistischer voorstelling van wat het betekent om op Israël te lijken. De reden dat wapens en spionagesoftware uit Israël zo goed zijn is omdat ze al ruim een halve eeuw een testgrond hebben. Palestina.

 

 

 

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.