Realiteits-check: @DeRekenkamer | Waarom wordt wiet niet gelegaliseerd?

maffiaHet KRO-programma De Rekenkamer claimde te onderzoeken wat het gegoodbeleid (geen tikfout) kost en waarom wietteelt niet mag. Ironisch genoeg noemt De Rekenkamer televisie ook een verdovend middel maar aangezien de slogan “het enige programma dat telt” luidt zullen ze daarmee vast niet op zichzelf doelen. Vandaar deze gratis realiteits-check. Om te beginnen de insteek van het programma. “We roepen dan wel dat we zo’n vooruitstrevend land zijn maar als we wiet zouden legaliseren dan zou dat misschien een hoop geld kunnen opleveren.” Wat is er precies vooruitstrevend aan een hoop geld verdienen? Met dat motief maken we juist veel kapot waaronder de planeet. Verder heeft geld geen waarde, het is een middel om waarde in uit te drukken. De illusie dat geld waarde heeft is juist wat ons geld kost. Om de geldscheppers (banken) te redden bovendien. Maar dat terzijde. De Rekenkamer vervolgt met de stelling dat belastingopbrengsten in “het meest behoudende land ter wereld” de reden is voor de legaliseringsgolf in de Verenigde Staten. Alsof geld aan de Staat geven de drijfveer was voor mensen om in de rij te gaan staan voor de Amerikaanse variant op coffeeshops. Of dat ze campagne voor legalisering gevoerd hebben met in achterhoofd laten we eens lekker 25% accijns gaan betalen over een rokertje. De werkelijke redenen zijn veel simpeler en enger tegelijk. De illegaliteit, het gebrek aan kwaliteit, de politie-uitlokking door middel van het ook in Nederland in opkomst zijnde pseudokoop en vooral de minimumstraffen en de disproportioneel grote pakkans voor minderheden.

Terug naar Vernederland. De grootste leugen die wordt gepresenteerd is dat er geen belasting wordt betaald over wiet. Waar de Rekenkamer beweert dat er minstens 250 miljoen aan accijns en BTW valt te “verdienen” aan legale wietteelt en legale wietverkoop was de belastingopbrengst in 2008 al 400 miljoen.  Hoe dat komt? Simpel, de overheid perst coffeeshops af. De overheid wil het uiteraard niet bevestigen maar diezelfde overheid volhardt ook nog steeds in de exportmythe die keihard ontmaskert is doordat de KRO de hand wist te leggen op interne politierapporten. Iedere keer als ik een zakje wiet koop dan gaat de helft van het aankoopbedrag rechtstreeks naar de staatskas. Eén van de redenem waarom ik legalisering – en geen decriminalisering – van de teelt wil. De verwachte opbrengsten “van 700 miljoen of bijna driekwart miljard” zit er al ruim 150 miljoen naast en eigenlijk 400 miljoen omdat ze met eurotekens in de ogen blind waren voor wat er al minimaal wordt afgedragen.

De Rekenkamer onderzoekt niet maar laat zich voorlichten door belanghebbenden van de war on drugs en dat is niet hoe ik de Rekenkamerfunctie heb leren kennen. Als raadslid heb ik verschillende rekenkamerrapporten helpen voorbereiden in de zin van dat ik de Rekenkamercommissie  deelvragen voor heb mogen leggen nadat zij een onderzoeksgebied hadden gekozen. Raadsleden stond het vrij onderzoekonderwerpen aan te dragen maar de Rekenkamer beslist zelf wat het onderzoekt. Iets wat het tv-programma met eenzelfde naam naspeelt maar dan (in ieder geval dit keer – ik kijk normaliter geen teevee) slecht.

Van alle coffeeshops die ze hadden kunnen bezoeken gingen ze naar die van Michael – fucking – Veling. Die lul is niet alleen tegen coffeeshops (pdf) maar ook tegen legalisering van wietteelt. Vanwege het geld. En hij is ex-raadslid van het CDA. Waarvan de voorloper – de Anti-Revolutionaire Partij –  al in 1972 in het verkiezingsprogramma had staan dat wietteelt tijdelijk een staatsmonopolie moest zijn. Dat haalde het verkiezingsprogramma destijds omdat de Abraham Kuyper-stichting in 1968 het rapport “touwtrekken om hennep” (pdf, vanaf pagina 15) werd geconcludeerd dat er geen pardon werd gegeven en de voormalige “criminelen” dus niet vrijuit gingen. Oud papier turned pdf vinden is blijkbaar teveel werk. Nieuw papier ook trouwens. “Samen touwtrekken om hennep” uit het talentklasje van het CDA, door de afdelingssecretaris in Heerenveen en bovendien politieagente. Zij pleit bijna veertig jaar verder voor een streng vergunningenstelsel terwijl de ARP in gedachten hadden dat die stinkhippies gewoon hun eigen planten water gingen geven. Helaas had de presentatrice van dienst het te druk met klagen dat ze “al hartstikke stoned” werd van in de meest te mijden coffeeshop te zitten. Later beweert een presentator dat hij al stoned wordt van aan wiet ruiken. Beide keren is het net zoiets als claimen dat je een kater krijgt van de schrale dranklucht die in een café hangt op zondagmorgen.

Om te “onderzoeken” hoe gevaarlijk “hennepteelt” is liet de Rekenkamer zich voorlichten door een plantenpopo en iemand met een bedrijfje dat handelt in mensen angst aanjagen. Die laatste tourt het land rond om overal te waarschuwen voor wietteelt. Eerst ging de Rekenkamer met Depla mee om totaal niet geregisseerd of in scène gezet een provisorische kwekerij naast een kinderkamer te “ontdekken”. Waarna de pliesie van dienst mocht leeglopen. Daarna volgde een bezoekje aan de rondreizende bangmaakshow in een container met plastic wietplanten en veel voorbeelden van hoe slecht het soms aangelegd is en op hoeveel manieren je de stroommeter kunt saboteren. Komt dat zien, komt dat zien en dat deed de Rekenkamer dan ook met grote ogen.

Tussendoor wordt wat gegoocheld met cijfers. De politie beweert 10% van alle kwekerijen op te rollen en dat wordt dan bijna een half miljard aan kosten om de productie te controleren genoemd. Dat is een gotspe, de teelt wordt bestreden, niet gecontroleerd.  Het zogenaamde sommetje dat opgelepeld wordt is 463 miljoen = 800 euro per gebruiker zoals een zogenaamde expert het zegt. Wat vergeten wordt is dat een eerder opgevoerde expert zei dat er per dag ongeveer 550.000 blowers waren. Niet iedereen blowt iedere dag zoals ook niet iedereen iedere dag drinkt. Het totale aantal blowers ligt dus hoger. Hoeveel, Joost mag het weten. Da’s ook niet nodig want de Rekenkamer verkondigt ook dat er 60 ton wiet wordt omgezet in coffeeshops. 60 ton/550000=109 gram per persoon per jaar. De rekenkamer hanteert een wietprijs van 9 euro per gram – de kostprijs is 25 cent – dan maakt dat 60.000 x 9 = 540.000 en dat is dus ruim een half miljoen. Geen “ruim een half miljard” zoals de Rekenkamer wil beweren. 

Dat halve miljard wordt afgeleid van de cijfers van de politie. Omdat de pakkans 10% zou bedragen betekent 5.000 tot 6.000 kwekerijen per jaar oprollen dat er 50.000 tot 60.000 zijn of 1 kwekerij per 5 straten zoals de rekenkamer het zegt. Da’s raar. In Amerika laat de Rekenkamer zich vertellen dat er 160 kilo per maand in één kweekruimte groeit. Hoe kan het dan dat de “Rekenkamer” gelooft dat er én 60.000 kwekerijen zijn én dat er 60.000 kilo wiet per jaar wordt verkocht? O ja! De exportmythe waar de politie aan vastklampt. Die dus in 2012 is ontkracht door de KRO, de omroep van de Rekenkamer.

Op de dag van de uitzending was er – toeval of niet – een hoorzitting over cannabis in de Tweede Kamer. Daar regelen ze doorgaans wat wel of niet verboden is. Ivo O. had een rapport bij de Radboud Universiteit besteld en tijdens die bijeenkomst werd gezegd dat het een rapport met een bril van 1961 was. (Tweetverslag hier.)  Strafrechtdocenten zeiden daar dat ze eerstejaars bijbrengen dat de politie criminaliteit altijd overdrijft. En Gerard Spong was er om kont te schoppen. Toch vond de PvdA het maar moeilijk te volgen wat de oplossing nou moest zijn. De VVD vond zich de neutraliteit zelve door voor verkoop maar tegen teelt te zijn. De uitkomst van die hoorzitting was dat internationale verdragen ruimte bieden voor legalisering van wietteelt maar dat een door de PvdA gedoogde minderheid van PVV, VVD, CDA, CU en SGP dat domweg niet wil.

Spong legde de vinger op de zere plek. Commercieel gezien was hij enorm dom bezig.  Coffeeshops mogen niet bevoorraad worden en dat betekent werk voor politie, advocaten en justitie. “What the hell? Waarom kunnen we die Amerikanen niet volgen?” vroeg hij retorisch over waarom de wietteelt niet vrijgegeven wordt. Omdat het een enorme berg werkverschaffing oplevert waarbij de politie sluipenderwijs meer bevoegdheden krijgt. Omdat ze er op getraind worden en omdat hun baan er van afhangt zal iedereen in het huidige systeem rapporteren dat het probleem dat ze moesten oplossen verergert. Om een wijs man te quoten: “It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.”

Waar rechters inmiddels oordelen dat de politie zich verregaande, onrechtmatige bevoegdheden toe-eigent voert de Rekenkamer iemand op die beweert dat de politie keurig binnen de lijntjes kleurt. Quod non. Zonder enige democratische invloed sluit de politie convenanten om te komen tot een zero-tolerance beleid. Als gevolg daarvan creëert de politie 400 dakloze gezinnen per jaar. Om vervolgens te klagen dat er wietnomaden ontstaan. De Rekenkamer beweert verder dat de politie ook wel eens een vrije dag wil en dat er dus alleen van maandag tot en met vrijdag wordt geruimd. Aperte onzin. Ruimingen gaan dag en nacht door. Om het angstgevoel er diep in te rammen laat de politie tegenwoordig hele straten van stroom afsluiten. En terwijl u misschien 2 minuten stil was om de doden te herdenken voerde de politie een razzia uit. Waarom wiet niet gelegaliseerd wordt en wat de handhaving van het teeltverbod kost zijn de verkeerde vragen. De vraag moet zijn wat het oplevert. Het antwoord daarop luidt een sluipende introductie van een politiestaat.

razzia

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie