De vernederende gang naar de stembus I: de onzichtbare kiesdrempel

Ontmoet Frank Wijnans. Frank is een brave burger die zijn beste beentje voorzet voor het functioneren van ons aller democratie. Daarom besloot hij de deelname van een van de tig nieuwe partijen te ondersteunen met één van de dertig benodigde handtekeningen per kiesdistrict.

Zonder die dertig handtekeningen per provincie mag je niet meedoen en daarom haalt het gros van de ingeschreven nieuwe partijen nooit de kieslijst.  Alsof de borgsom van bijna 12.000 eypo nog niet hoog genoeg was moet je dus ook nog met minstens 360 mensen langs ambtenaren.

Dat valt niet mee zo blijkt wel uit Frank’s illegaal afgegeven kopie van z’n paspoort. Iedere ambtenaar had moeten weten dat alleen een krabbel zetten genoeg is. Daarbij moet wel een identiteitsbewijs getoond worden maar een kopie ervan is echt niet nodig. Dat je kiesgerechtigd bent wordt ter plekke nagekeken, daarvoor is geen apart formulier nodig behalve als je kieskringcoördinator bent en niet in de gemeente van het hoofdstembureau woont. Alle privacyfails van de overheid ten spijt kunnen ze daar niet zonder een uittreksel uit het GBA controleren over je wel kiesgerechtigd bent.

Ironisch genoeg negeren ook alle kandidaten van de Piratenpartij de adviezen van het CPB waar het gaat om het afgeven van een kopie van een identiteitsbewijs. Regel 1 is schrijf de datum en het doel van de kopie er op zodat het nergens anders voor gebruikt kan worden.  Als ik zou willen dan zou ik genoeg middelen in handen hebben om me voor te doen als 11 andere mensen. Maar daarvoor ben ik geen kieskringcoördinator geworden.

Dit was deel I van het leed dat fopdemocratie heet. Iedereen zou moeten weten dat de macht in handen is van bedrijven en niet van landen, laat staan politici. Michiel zegt daarom stem niet, Petra zegt stem Esther Ouwehand.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie