NIMBY heeft de toekomst

NIMBYNu het al vijf jaar continu crisis is en Europa er top na top na top niet in slaagt de aanval van de financiële markten op de zwakste schakels van de Eurolanden te pareren, lijkt het tijd om te erkennen dat de wurggreep nog maar net begonnen is. Goldman Sachs is nog maar net begonnen met regeringsleiders te vervangen. Griekenland is ons voorland. De bezuinigingen zoals die al zijn afgekondigd door Rutte zullen verbleken bij de uitkomst van het Catshuisberaad. Maar dat is niet het enige. Zolang de banken zo enorm wankelen zal de gehele industrie gaan bezuinigen. Voor uw gadgets maakt dat weinig uit, die worden toch al door totale slaven geproduceerd, waar het u naar mijn verwachting gaat raken is bij de vroegere nutsvoorzieningen.

Vooral stroomstoringen zullen meer en meer toenemen. Simpelweg omdat het helaas zo is dat men liever investeert in nieuwbouw dan in het het onderhoud van het netwerk. En dat is geen toekomstmuziek. Het gebeurt nu al in Groningen. Daar wordt een kolencentrale gebouwd  die niemand meer wil. Kijk en huiver.

Toch is de corporatistische maffia in Vernederland nog lang niet klaar. CO2-opslag, gentech-gewassen, kernenergie, nieuwe gemeentehuizen, parkeergarages, industrieterreinen, megastallen. Noem het maar op, het zit allemaal nog in de pijplijn. Stuk voor stuk plannen die tot meer onzekerheden en risico’s leiden waardoor Vernederland kwetsbaarder wordt voor de “too big to fail”-algoritmes van de financiële markten waarmee het zo nauw is verweven.

NIMBY heeft daarom de toekomst. Wil een bedrijf zich ergens vestigen? Prima. Er is leegstand zat. Moet het beslist nieuwbouw op een A-locatie zijn? Opbokken! Ik ben vanmiddag twee uurtjes gaan fietsen met een journalist van (jawel) de TMG en waar ik leegstand of verkrotting riep, stopte hij om een foto te maken. In die twee uurtjes hebben we makkelijk meer dan 100.000 vierkante meter leegstand gezien. En dat terwijl mijn woonplaats het best redelijk doet qua qua gemiddelde leegstand.

Wil je proberen bezwaar te maken tegen ridicule plannen van je gemeente? Ga dan ook op pad. Breng je bevindingen met googlemaps in kaart. Weet dat gemeentes geld verdienen als een bouwmarkt of iets dergelijks van het oude naar het nieuwe bedrijventerrein verhuist en dat niemand zich bekommert om wat achtergelaten wordt. Als het de “volksvertegenwoordigers” niet overtuigt dan misschien wel het klapvee. Mensen hebben geen idee wat er allemaal leegstaat. Als ze dat zien op een begrijpelijke kaart dan is het een kleine stap naar uitleggen dat de leegstand ook benut kan worden om weerbaarder te worden. Om voor een lokale voedselvoorziening te zorgen bijvoorbeeld. En om te helpen de crisis tegen te gaan want politici hebben daar niet zo’n zin in. Werk ze tegen.

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie