Smaakpolitie

Een politieman haalt een symbolische doodskist met een postbode er in weg bij de demonstrerende postbodes van PostNL.Toen ik vanmorgen wakker werd en gewoontegetrouw het nieuws-infuus genaamd radio 1 aanzette werd ik ondergedompeld in de aan Vernederland opgedrongen collectieve rouw. Op een zogenaamd gepaste fluisterzachte toon werd me verteld dat een kleine witte kist gedragen werd door slechts vier militairen. De verslaggever deelde me mee dat het daarom een kist met een dood kind betrof. Kisten met volwassenen telden namelijk zes dragers. Zoveel debilisering van wat het nieuws moet voorstellen deed me vol schaamte zappen naar Pandora.  Verschrikkelijk leed dat uitvergroot wordt naar rampenporno trek ik niet.

Gaandeweg de dag werd echter duidelijk dat de politie het als hun taak ziet om gedragingen die niet passen bij de opgelegde collectieve rouw af te straffen. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen werd gearresteerd omdat ze bij een demonstratie waar toevallig ook een witte kist aan te pas kwam een stap buiten de onzichtbare lijn zette waarbinnen de demonstratie werd toegestaan. Nou ben ik de laatste om medelijden te hebben met de SP omdat die partij protest niet mobiliseert maar vooral kanaliseert. Waarmee ze in mijn optiek eerder afbreuk doen aan verzet dan dat ze er aan bijdragen. Hopelijk vormt deze onzinnige arrestatie daarom een wake-up call.

Het is namelijk bepaald niet niks dat de politie handhaaft op basis van wat wel of niet kies wordt gevonden. Smaakpolitie is iets wat je van SBS en Iran verwacht. Smaakpolitie in Vernederland is echter wel tekenend voor de tijdsgeest. Toen ik nog wel vertrouwen had in het functioneren van onze vermeende rechtstaat mocht je als demonstrant rondlopen met de kop van Balkenende op een stok. Het CDA ging weliswaar miepen over demonisering maar geen smeris die ingreep. Anno 2012 lijken we nog slechts een stapje verwijderd van een gedachtenpolitie. Als de crisis zich steeds verder blijft verdiepen – en daar lijkt het wel op – dan gaan we nog enorm spijt krijgen van het geweldsmonopolie dat we hebben toevertrouwd aan een stelletje niet bijzonder intellectuele uniformen met knuppels. De rechten die u misschien meent te hebben worden door dienders gezien als gunsten. Sta daar vooral bij stil wanneer de politie zegt publieksvriendelijke acties te voeren voor een betere CAO.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie