Blauwe vrijdag: broekriem aanhalen bitte

Terwijl de publieke omroep blauwe vrijdag viert brengt het Centraal Bureau voor de Statistiek het ontnuchterende nieuws dat de koopkracht voor het vierde jaar op rij daalt. Dat is vervelend want tegelijkertijd wordt er op gerekend dat u als brave consument de bankiers uit het moeras gaat trekken waar ze zichzelf met hun financiële avonturen bewust in hebben gemanoeuvreerd. Daartoe worden enorme sommen geld gedrukt die banken tegen 1% rente kunnen lenen om ze met een opslag in de maag van argeloze belastingbetalers te splitsen.

U kunt de kiezen tussen de broekriem aanhalen, meer betalen voor minder of u kunt in opstand komen. Er komen namelijk weer meer bailouts aan. De banken die aan 81% van de vorige “Griekse” bailout niet genoeg hadden hebben politici in hun broekzak. Het clubje clowns dat in het Catshuis zit te rekenen hoe fiscale maatregelen ten faveure van topinkomens het beste in stand kunnen worden gehouden twijfelen geen moment over de vraag of het wel zo verstandig is om banken aan een monetair infuus te leggen. De zombiebanken die gecreëerd worden hebben onze machthebbers bij de ballen. Landen hebben zichzelf willens en wetens uitgeleverd aan de grillen van de 1% door de staatsschuld op de internationale kapitaalmarkt te gaan financieren. Het gevolg is dat lenen duurder wordt naarmate landen minder gehoorzaam zijn aan banken. Ziet u de vicieuze cirkel al?

Ik wel. Professor Wolff ook. Vandaar nogmaals zijn lezing over de kosten van de crisis waar we sinds 2007 in zitten. Een crisis die we – schrik niet – sinds de jaren ’70 voor ons uitgeschoven hebben. Zijn advies luidt: hou eens op met u massaal te laten piepelen. Verzet u tegen het IMF en de agenda van de 1%. Politici gaan dat namelijk niet voor u doen. Die rekenen er op dat u netjes door blijft gaan alsof er niks aan de hand is. Sterker nog, ze willen dat u de toekomstige belastingopbrengsten nu alvast gaat lenen. Hoed u daarom voor volksvertegenwoordigers. Stem tegen, stem niet.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie