Van Hove onderwijsadvies diskwalificeert social media en daarmee zichzelf

Onderwijs, wie heeft er geen last van gehad? Echt out of the box denken komt er niet bij kijken want in de kern draait onderwijs om het conformeren aan de status quo. Naast dat je nuttige dingen leert als rekenen en schrijven word je vooral klaargestoomd als consumens. Er wordt een radertje in de machine van je gemaakt. Onder dwang welteverstaan want leerplicht.

Dat iemand die aan onderwijswijsadvies doet niet erg vernieuwingsgezind is behoeft derhalve weinig uitleg. Mensen uitleggen dat al die moderniteit van generlei toegevoegde waarde is blijkt in onze mensenboerderij een lucratief bestaan te zijn. Door je voor te doen als een groter radertje in het geheel presenteer je jezelf als autoriteit én duw je kritische geesten terug in de doos. In deze tijden van crisis kunnen we ons geen wanklanken veroorloven, nietwaar?

Daarom doceert Van Hove onderwijsadvies ook dat social media stom zijn. Openlijk brainstormen met z’n allen is wel het laatste dat we moeten willen. Straks komt er nog iemand op het idee dat het systeem het probleem is. Dat bijvoorbeeld oneindige economische groei op een planeet met een beperkte omvang helemaal niet kan omdat er simpelweg geen oneindige grondstoffen zijn. Daarom grijpt Van Hove onderwijsadvies een blogje aan om social media te diskwalificeren. Omdat er ongeveer een honderdmiljoenmiljard manieren bestaan om je stem te laten horen in het socialmediageweld zorgt die versnippering ervoor dat het hele internets maar een zeepbel van voorbijgaande aard is. Volgens de onderwijsexpert dan. Vooral niet serieus nemen die dissidenten die daar een podium vinden. Gek genoeg wordt het podium dat die pluriformiteit aanprijst wel serieus genomen. Juist de pluriformiteit en de diversiteit maken social media niet de moeite waard. Van Hove vindt het internet stom tenzij het internet ingangen biedt om zijn eigen stellingname te boekstaven.

Naar mijn bescheiden *kuch* mening diskwalificeert Van Hove daarom vooral zichzelf. Door selectief te gaan winkelen bevestigt hij z’n eigen mening. Dat kan, dat mag maar voor mij is het vooral een reden om de mening van meneer met een korreltje zout te te nemen. Welkom in anno internets, waar iedere stem in potentie gehoord kan worden door een miljoenenpubliek. Waar we meningen beoordelen op hun merites en waar we niet blindvaren op de ivoren torens van weleer. U preekt voor een uitstervende parochie, meneer Van Hove. Die pluriformiteit die u niet lust zorgt zoals u zelf ook aangeeft voor een haast oneindige stortvloed aan gratis apps, tools enzovoort. En gratis betekent daarbij niet beslist dat je zelf het product bent. Google bijvoorbeeld eens op open source.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie