“De dreiging van UAV’s is realistisch”

In de defensiekrant staat te lezen dat de dreiging van drones realistisch is. Niet de UAV’s van defensie die om de haverklap in eigen land worden ingezet. Nee. Uw eventuele drones.

“De dreiging van UAV’s is realistisch. In missiegebieden, maar ook op Nederlandse bodem”, meent majoor Henk te Kulve van het Kenniscentrum Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). “Iedere willekeurige burger kan zo’n ding kopen. Ze zijn relatief goedkoop, makkelijk te bedienen en voorzien van explosieven kunnen ze grote schade  aanrichten.”

Defensie lijkt zich daarmee voor te bereiden voor een grootschalige binnenlandse drone-oorlog. Tenminste, dat denk ik omdat er met mobiele radarsystemen gewerkt (gaat) worden en zolang die niet ergens al gestationeerd zijn voorkomen ze geen guerrilla-aanslagen. Met de nobelprijs voor de vrede op zak staan er op Cyprus bewapende gekkies van G4S bij de pinautomaten en één van de oprichters van de EGKS houdt serieus rekening met binnenlandse dronewars.

uav defensie

Aangezien de gebruikte multi-mission radar (pdf) een bereik van 100 km heeft hoeven er niet veel bases opgericht te worden mocht het ooit zover komen dat de poep de ventilator raakt in Nederland. Ik zie het er ook nog niet van komen aangezien apathie hier volkssport nummer 1 is. Na vijf jaar crisis gaan we – zonder dat er een einde in zicht is – uit protest zwaaien naar de nieuwe uitvreter. In afgebakende protestvakjes godbetere.

Waar de apathie vandaan komt denk ik wel te kunnen verklaren. Communicatie baby. In het lijvige stuk getiteld Introductiebundel Defensie 2012 (pdf) staat te lezen dat “de wijze van externe communicatie (embedded journalisten, inzet nieuwe media en  samenwerkingsverbanden met media) ter ondersteuning van het draagvlak trendsettend is voor  overheidscommunicatie.” Defensie doet dat met name om steun “het noodzakelijke budget” veilig te kunnen stellen. Denk daar maar eens over na wanneer een verslaggever bij een multinational staat die jammert dat de JSF vooral moet doorgaan omdat bommen op tentjes droppen zogenaamd hoogwaardige werkgelegenheid oplevert.

Met de voortdenderende crisis en het voortdurend inhakken op iedereen die van de “geluksmachine” van de overheid afhankelijk is lijkt het me tijd om eens te stoppen met meehuilen met de wolven in het bos. U bent wellicht geen arme sloeber maar ook van uw privacy is amper een flard meer over. Mogelijk nog minder dan van uw vermeende nuchtere blik.

Toen Reagan met z’n trickle down als vervanger voor de geluksmachine op de proppen kwam was dat hier nog ondenkbaar. Nu halen we dankzij een normaliseringsproces amper nog de schouders op als een winstgevend bedrijf mensen ronduit slecht behandelt. Stakende distributiemedewerkers? Massaontslagen? Meh.

In het persbericht waarmee FNV de overwinning claimt wordt genoemd dat Albert Hein over drie à vier jaar gaat mechaniseren. Dat betekent dat robots de vrachtwagens gaan laden en lossen. Wie dan leeft die dan zorgt zo vindt de FNV kennelijk, de ontslagvergoeding is veiliggesteld. Maar goed, ik heb als eens eerder gesteld dat de vakbonden de verkeerde strijd voeren.

Nu herstel volgens het heersende model niet werkt – de virtuele economie maakt het prima – is het allereerst tijd om de immer oprukkende (en dure!) surveillancestaat te denormaliseren. De CIA geeft toe al uw data voor altijd willen te bewaren en voormalig Europees privacyridder thans MilfDef Jennis is daar tegenwoordig politiek verantwoordelijk voor.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie