Vertrouwensarts wordt wederom toegang tot hongerstakers ontzegd (update onder de video)

healthcare-logoDe vertrouwensarts van de hongerstakers is wederom de toegang tot het detentiecentrum in Rotterdam ontzegd. Tijdens een telefoontje naar binnen kreeg ze te horen dat ze niet naar binnen mocht. De persoon aan de telefoon weigerde zijn naam te geven. Na het inschakelen van een advocaat bleek dat vanuit het detentiecentrum weer een nieuwe regel is bedacht.
De hongerstakers moeten nu elke dag opnieuw aanvragen of zij hun vertrouwensarts mogen zien en de naam doorgeven.
Na interventie van de advocaat mocht de arts enkel naar binnen als ze een document zou ondertekenen waarin staat dat zij niets naar buiten mag brengen op straffe van een dwangsom.
Onder protest heeft ze getekend omdat dit de enige mogelijkheid was haar patiënten te zien.

De hongerstakers moeten onderzocht worden in een ruimte met glas waar iedereen naar binnen kan kijken. Een private onderzoeksruimte wordt geweigerd.

In Scheveningen daarentegen wordt netjes alle medewerking gegeven en stelt het personeel zich heel coöperatief op.

Update:20 mei 17:23 uur

Patiënt van de vertrouwensarts Bah die met Nieuwsuur heeft gesproken is overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis van Vught.
Hij zou geslagen hebben en gespuugd. Spugen is echter technisch onmogelijk omdat hij in dorststaking is.
Afgelopen donderdag zijn er afspraken gemaakt tussen de directie van Scheveningen en Rotterdam dat meneer Bah zou stoppen met zijn honger- en dorststaking op voorwaarde dat hij in Rotterdam gewoon op de afdeling mocht verblijven. In Rotterdam aangekomen echter werd meneer een formulier onder ogen gedrukt dat hij verzocht werd te tekenen. In het formulier werd aangegeven dat meneer Bah vrijwillig naar de isoleercel zou willen.
Meneer Bah weigerde dit te ondertekenen waarop hij is mishandeld.

Bah is niet de enige met wie het contact met de vertrouwensarts zo goed als onmogelijk wordt gemaakt. Met anderen die in isoleercellen verblijven kan de vertrouwensarts eveneens geen contact maken.
Onder de personen in hongerstaking bevindt zich zelfs iemand die al enige tijd heeft aangegeven terug te willen keren naar zijn geboorteland. Dit is dusdanig gefrustreerd dat meneer in hongerstaking is gegaan. Na deze lijdensweg wordt nu eindelijk een ticket naar zijn geboorteland voor hem geregeld.

Meneer Bah is onuitzetbaar. Zijn geboorteland wil hem niet hebben. Dit is reeds de derde keer dat hij in het detentiecentrum verblijft.
Het begint er bijna op te lijken dat men in de privaat-publieke samenwerking opzettelijk onuitzetbare personen vastzet; deze leveren immers het meeste op.

Update 18:38 uur: 1 Minuut over 6 werd de vertrouwensarts medegedeeld van binnenuit in Vught dat ze niet naar binnen mag omdat de medische dienst om 6 uur naar huis is gegaan. Meneer Bah is ernstig verzwakt en geslagen, dit is zeer risicovol. De artsen gaan dan ook aangifte doen.

Wordt vervolgd.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie